CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar oldukları takdirde ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelileri geri göndereceklerini belirterek, “Sözüm söz, Ortadoğu’ya barışı getireceğiz. Hiçbir ülkenin iç işlerine karışmayacağız. Suriyeli kardeşlerimizi de geri göndereceğiz. Kusura bakmayın. Her insan doğduğu toprakta mutlu olur, her insan ülkesinde mutlu olur” dedi.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Mersin’de iş dünyasının temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından Yenişehir Kültür Merkezi’nde de esnaf odalarının temsilcileriyle buluştu. Kılıçdaroğlu, basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından, aynı yerde düzenlenen CHP Mersin Milletvekili Adayları Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Tek tek Mersin adayları ile tokalaşarak kutlayan Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada, ağırlıklı olarak CHP’nin seçim bildirgesindeki vaatlerine yönelik ‘Parayı nereden bulacaksın?’ sorusuna yanıt verdi.
Türkiye’de demokrasinin tek güvencesinin ve huzuru sağlayacak tek partinin CHP olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, 12 Eylül askeri darbesinden bu yana arzu edilen demokrasinin bir türlü gerçekleşmediğini ancak en büyük adımı bu seçimlerde CHP attığını ve 56 ilde ön seçim yaparak milletvekili adaylarını belirlediklerini söyledi. 7 Haziran 2015’te yapılacak seçimi anımsatan Kılıçdaroğlu, vatandaşları en az 3 kez düşünerek sandığa gitmeye çağırdı. 12 yıldır ülkenin yönetildiğini, 12 yılda 6 milyon 200 bin işsiz, ayda 200 liranın altında geliri olan 17 milyon yoksul olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bu tabloyu değiştireceğiz. Hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Ben söz veriyorum, CHP sözü veriyorum, Kılıçdaroğlu sözü veriyorum. Her ailenin güvencesi olacak, her ailede akşam tencere kaynayacak. Yine söz veriyorum, CHP iktidarında hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Emeklileri bu ülkenin 2. sınıf vatandaşı yaptılar. Biz ne diyoruz emekliye, biz sana sahip çıkacağız. Sana Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda iki maaş ikramiye vereceğiz diyoruz. Hep beraber koro halinde ayağa kalkıyorlar, ‘parayı nereden bulacaksın?’ diye. Parayı da bulacağım, aylığı da vereceğim. Saraya gelince para var, uçağa gelince para var, lüks arabalara gelince para var, yandaşa para var, emekliye gelince ‘nereden bulacaksın?’ ben emekli dostuyum, o parayı bulacağım” diye konuştu.
“70 MİLYON YURTTAŞIMA SÖZ VERİYORUM, SENİN İÇİN ÇALIŞACAĞIM”
Hükümetin 12 yıldır üniversite öğrencilerinin yurt sorununu çözemediğini öne süren Kılıçdaroğlu, en geç 1 yıl içinde üniversite öğrencilerinin yurt sorununu da çözeceğinin sözünü verdi. ‘Parayı nereden bulacaksın’ diye sorduklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Sözüm söz, Kılıçdaroğlu sözü, ister saray ister köşk, bütün o hortumları keseceğim. Her kuruşun hesabını vereceğim bu millete. Size bir başka sözüm, siyaset halka adanmışlıktır, siyaset zenginleşme aracı, köşeyi dönme aracı değildir. Siyasete giriyorsanız, ‘ben vatandaşıma hizmet edeceğim, ben vatandaşımın ayağının turabı olacağım’ diyeceksiniz. Siyaset budur. 70 milyon yurttaşıma söz veriyorum, senin için çalışacağım. İnanç üzerinden siyaset asla yapmayacağım. Etnik kimlik üzerinden, yaşam tarzı üzerinden siyaset asla yapmayacağım. Çocuğun işsizse o çocuk benim çocuğum, ben ona iş bulacağım. Komşun açsa o komşunun karnını doyuracağım. Benim siyaset anlayışım budur. Yaşanacak bir Türkiye’yi beraber kuracağız. Sözüm söz, barış, kardeşlik ve huzur içinde yaşamanın bütün koşullarını sağlayacağım” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de 800 bin taşeron işçi olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, aradan taşeronu kaldıracağının sözünü de verdi. Türkiye’de kredi borcu bulunan 5 milyon kişiyi de borç faizinden kurtaracağını ve en az yüzde 80’ini sileceğini iddia eden Kılıçdaroğlu, “Ankara’daki beyler de duysunlar, 27,5 yılımı devlete verdim. Vergi nasıl toplanır, para nasıl harcanır, bütçe nasıl yapılır bilirim. Eğer Türkiye’de bu işi bilen 10 kişi varsa bu 10 kişiden biri benim. İstedikleri kişiye sorsunlar, hepsi ‘Kılıçdaroğlu, bu işi biliyor’ diyecek. Ben alçakgönüllüyüm ama bir şeyi iyi biliyorsam bildiğimi de söylerim” şeklinde konuştu.
AK Parti’nin seçim bildirgesine de değinen Kılıçdaroğlu, “Biz seçim bildirgesini hazırladık, onlarda telaş başladı. Bazı sayfalar düşmüş. Ben sana seçim bildirgesini göndereceğim, otur adam gibi oku” dedi.
“Lütfen gidin CHP’ye üye olun’ çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, çiftçiye de söz vererek, daha önce açıkladığı mazotu 1,5 liraya düşüreceği vaadini Mersin’de de yineledi. Bugün Türkiye nüfusunun yüzde 1’nin, toplam gelirin yüzde 54’üne sahip olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, refahı tabana yayacaklarının da altını çizdi.
“SURİYELİ KARDEŞLERİMİZİ GERİ GÖNDERECEĞİZ”
Ortadoğu’ya barışı getireceklerinin de sözünü veren Kılıçdaroğlu, ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelileri de geri göndereceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Sözüm söz, Ortadoğu’ya barışı getireceğiz. Hiçbir ülkenin iç işlerine karışmayacağız. Suriyeli kardeşlerimizi de geri göndereceğiz. Kusura bakmayın. Her insan doğduğu toprakta mutlu olur, her insan ülkesinde mutlu olur. Oraya birileri silah gönderdi, biz dostluğumuzu göndereceğiz. Birileri silah gönderdi, biz kardeşliğimizi göndereceğiz. Biz o akrabalarımızla beraber oturacağız, konuşacağız. Ülkelerindeki sorunları beraber çözeceğiz. Sözüm söz, Ortadoğu’ya barışı biz getiririz. Çünkü bizim yüreğimizde insan sevgisi var. Çünkü biz insanı seviyoruz, insana saygı duyuyoruz. Temel kuralımız bu” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından Mersin milletvekili adayları ile el ele tutuşarak salondakileri selamları.