Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye sınırında İngiltere uyruklu 9 kişinin yakalanmasıyla ilgili, “DAEŞ’in sınırlarımızda olası bir şekilde Suriye’ye sokacağı savaşçıların da engellenmesi için sınırlarımızın fevkalade ciddi şekilde kontrolü konusunda TSK ile MİT ile hudut birliklerimizde son derece koordineli bir çalışma sürdürülüyor. Bu noktada kararlıyız. Yani her dileyen istediği yerden, istediği noktadan geçeceği bir durum söz konusu olmayacaktır” dedi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Suriye Koordinasyon Toplantısı öncesi yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin 5.6 milyar dolarlık yardım yapıldığını hatırlatarak, bu yıl içinde toplam ne kadar yardım yapılacağını sorması üzerine Kurtulmuş, “Bundan sonraki süreçlerde ne kadar yardım yapılacak şunu çok açık söyleyeyim; ne kadar gerekiyorsa o kadar yapılacak. Türkiye elindeki bütçe imkanları çerçevesinde yardımlarını bu yılda cömert bir şekilde sürdürecek gerçekten. Zaten 25 kampımız var. Bu kampların yönetimi, bu kamplarda ortaya konulan, Türkiye’nin ortaya koymuş olduğu çabalar ortadadır. Şu aşamada yeni kamp ihtiyacı görünmüyor. Ayrıca şehirlerde yaşayanların koordinasyonu konusunda da ciddi çabalarımız gelişiyor. Ümit ediyorum ki Türkiye mevcut bütçe kaynakları çerçevesinde elinden gelen güçle bu desteğini sürdürmeye devam edecek” yanıtını verdi.
Suriye sınırında İngiltere uyruklu 9 kişinin yakalanmasıyla ilgili soru üzerine Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“Hakikaten çok olağanüstü günler yaşadık. Öyle oldu ki belli sınıra belli yerler tespit edilmiş olmasına rağmen maalesef yoğun geçişler dolayısıyla sınırın farklı yerlerinden geçişler oldu. Şimdi 13 sınır noktasının belirlenmesinin temel esprisi budur. Özellikle DAEŞ’in sadece sığınmacı meselesi değil, DAEŞ’in sınırlarımızda olası bir şekilde Suriye’ye sokacağı savaşçıların da engellenmesi için sınırlarımızın fevkalade ciddi şekilde kontrolü konusunda TSK ile MİT ile hudut birliklerimizde son derece koordineli bir çalışma sürdürülüyor. Bu noktada kararlıyız. Yani her dileyen istediği yerden, istediği noktadan geçeceği bir durum söz konusu olmayacaktır. Bu anlamda tabi ki kaçakçılık sadece savaşçıların geçmesi değil, kaçakçılık meselesi de önemli bir güvenlik sorunu haline gelmiştir. Kimin kaçakçı, kimin savaşçı olduğunun eğer farklı yerlerden geçişler olursa anlaşılması mümkün olmaz. Onun için yerli yabancı kim sınır noktalarının dışında Suriye’ye geçmek istiyorsa buna karşı gerekli tedbirler alınacaktır. Bu bizim vazifemizdir.”