NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Afganistan’da kalıcı bir siyasi bir çözümün tesis edilmesi için üç temel ilkenin yerine getirilmesi gerekiyor. Öncelikle uluslararası terörle bütün bağların kesilmesi gerekli. Taliban’ın şiddetten uzaklaşması ve Afgan Anayasası’na uyumlu davranması gerekiyor. Kadın haklarına da saygılı davranması gerekiyor" dedi.
Antalya’da devam eden, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde düzenlenen toplantıda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg değerlendirmelerde bulundu. Stoltenberg, Afganistan halkının kendilerine yeter halde olmalarını sağlamak için çalıştıklarını söyledi. NATO müttefiklerinin Afganistan’a desteğinin devam edeceğini açıklayan Stoltenberg, "Müttefikler teknik yardım da yaptılar. Süregelen desteğimize güveniyoruz. Afgan halkı bu desteğin devam etmesine güveniyorlar. Bir takım zorluklar var ama Afganistan halkının yanlarında durmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
"GÜÇLÜKLERİ BARIŞÇIL ŞEKİLDE AŞMAYA GAYRET EDİYORUZ"
Afganistan Devlet Başkanı’nın gösterdiği liderliğini son derece önemli olduğunu altını çizen Stoltenberg, "Siyasi bir çözüme ulaşmak üzere adımlar atılıyor. Güçlükleri barışçıl şekilde aşmaya gayret ediyoruz. Ülkede kalıcı barışın tesis edilmesi için siyasi çözüm sağlanmasının gerekir. Bu Afganların liderliğinde, onların üstlendiği bir siyasi çözüm şeklinde ancak olabilir. Şuna da inanıyorum, kalıcı bir siyasi bir çözümün tesis edilmesi için üç temel ilkenin yerine getirilmesi gerekiyor. Öncelikle uluslararası terörle bütün bağların kesilmesi gerekli. Taliban’ın şiddetten uzaklaşması ve Afgan Anayasası’na uyumlu davranması gerekiyor. Kadın haklarına da saygılı davranması gerekiyor" diye konuştu.
Çabaların siyasi bir çözüme ulaşmak için bu konuda yoğunlaştığını açıklayan Stoltenberg, "Şu anda Kararlı Destek Misyonu çerçevesinde çalışmalar yürütülüyor. Siyasi çözüme ulaşacaklarını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.
"AFGANİSTAN’DA GÜVENLİĞİN TESİS EDİLMESİ GEREKİYOR"
Afgan gazetecinin "Kararlı Destek Misyonu’nun sona ermesinin ardından NATO’nun ülkedeki varlığı nasıl olacak?" şeklindeki sorusuna Stoltenberg, şu yanıtı verdi:
"Afganistan’ın birçok zorlukla karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Afganistan tehlikeli bir yer olmaya devam ediyor. Hepimizin şunu kabul etmesi gerekiyor, bizler için çok büyük bir zorluk ve hedef. Güvenliğin ülkede tesis edilmesi gerekiyor. Afgan güvenlik kuvvetlerinin burada büyük sorumluluğu var. Ülkede güvenliği tesis etmeleri gerekiyor. Bunun kolay olmayacağını hepimiz biliyoruz. Afgan ulusal güvenlik güçlerinin karşı karşıya oldukları zorluklar, NATO’nun ve ortaklarımızın Afgan kuvvetlerine destek vermesini zorunlu kılıyor. Zaten bizim de amacımız bu. Kararlı Destek Misyonu’nun da da temel hedefi bu. Amacımız eğitim vermek, destek olmak. Buna gelecekte devam edeceğiz."
"SİVİL ASKERİ MEVCUDİYET AFGANİSTAN’DA DEVAM EDECEK"
Devam eden ortaklık misyonu çerçevesinde bölgedeki NATO varlığının daha az sayıda birlikle söz konusu olacağını kaydeden Stoltenberg, "Kararlı Destek Misyonu’ndan sonrası için, yıllar önce kalıcı devam eden ortaklık oluşturmak istediğimizi vurgulamıştık. Şimdi bunun içeriği ile ilgileniyoruz. Şimdiye kadar devam eden kalıcı ortaklık programının proje şeklindeydi.Somut olarak bunun çerçevesi henüz çizilmedi. Bugün artık kalıcı ortaklık programının detaylarını oturtmak, ilkelerini şekillendirmek konusunda çalışmalarımız sürdürülüyor. Bir sivil ve askeri boyutu olan ortaklık olacak. Sivil ve askeri mevcudiyeti Afganistan’da, Kararlı Destek Misyonu sona erdirdikten sonra da devam ettireceğiz. Bu önemli bir karar. Çünkü ortaklığın içeriği hakkında bir fikir veriyor. Hem sivil hem de askeri boyutu olacak" ifadelerini kullandı.
SİVİL LİDERLİK ÖNCÜLÜĞÜ
Ayrıca sivil liderliğinde bir ortaklığı öngördüklerini işaret eden Stoltenberg, "Şu an için Kararlı Destek Misyonu sonrası için personel sayısını da içeren rakamlar konusunda net bilgi yok. ‘Hafif bir ayak izi’ dediğimiz zaman mevcudiyetimizden daha kısıtlı olduğunu ama yine de hem askeri hem sivil personelimiz Afganistan da görev yapmaya devam edecek" dedi.
"RUSYA’DAKİ OLAYLAR NETİCESİNDE ORTAYA ÇIKTI"
Stoltenberg, "NATO güçleri Baltık ülkelerinde ne kadar süreyle kalacak?" şeklindeki soruya ise, "İttifak Baltık bölgesinde mevcudiyetini arttırdı. Bu daha katı bir Rusya ve yaşanan olaylar neticesinde ortaya çıkmıştır. Kırım’ın yasa dışı bir şekilde Rusya topraklarına katılması sonucunda bölgedeki NATO varlığı arttırıldı. NATO’nun burada esas amacı bütün müttefikleri herhangi bir tehdide karşı korumaktır. Her gün yaptığımız çalışmalarda caydırıcılığı korumak zorundayız ve bütün müttefiklerimizi korumak zorundayız. İttifakın doğu bölümünde artan mevcudiyeti orantılı ve uluslararası taahhütlerle uyumludur. Amacımız sorumluluğumuzu sürdürmek. Bu da kolektif savunma. Bu da Rus tarafının attığı adımlar neticesinde gerçekleşmiştir" diye yanıt verdi.
Öte yandan toplantının yapıldığı turizm bölgesi Belek’teki güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı.
Toplantıların yapıldığı otelin caddeleri araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Otel personelleri, X-Ray cihazlarındaki aramanın ardından alınıyor.