Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulunan emekli Albay Dursun Çiçek’in, vekillik için önünde bulunan engel, mahkeme kararı ile kaldırdı.
Ergenekon davasında ağırlaştırılmış ömür boyu, Balyoz davasında ise 16 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) rozeti takmıştı. CHP İstanbul 2’nci bölgeden milletvekili aday adaylığı için seçim çalışmalarını başlatan Çiçek, vekillik için önünde bulunan son engelin kaldırılması için mahkemeye başvurdu.
Çiçek hakkında, Ergenekon davasında tutuklu yargılandığı dönemde eski özel yetkili Erzurum Savcısı Osman Şanal hakkında söylediği sözler nedeniyle ‘hakaret’ suçlamasıyla dava açılmıştı. Silivri 1’inci Sulh Ceza Mahkemesince yapılan yargılama sonucunda Çiçek 1 yıl 6 ay hapse mahkum edilmişti. Mahkumiyet kararıyla birlikte Dursun Çiçek, TCK 53. madde kapsamında seçme seçilme hakkını da kaybetmişti.
Çiçek, bu konuda mahkemeye başvurarak Memnu haklarının iade edilmesini istedi. Talebi değerlendiren İstanbul 78. Asliye Ceza Mahkemesi Çiçek’in yasaklanmış olan memnu haklarının iade edilmesine karar verdi. Kararda Çiçek’in Osman Şanal’a hakaret suçundan 22 Mayıs 2013’te çarptırıldığı 1 yıl 6 ay hapisle birlikte Memnu haklarını kaybettiği hatırlatıldı. Yasa gereği infazın tamamlanmasından sonra memnu hakların iade edildiği aktarılan kararda, Çiçek’in Ergenekon davasında tutuklu kaldığı sürede infazının mahsup edildiği ifade edildi.
Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi: “22 Mayıs 2013 tarihinde verilen 1 yıl 6 ay hapis cezasından sonra İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2009/191 esas sayılı (Ergenekon) dosyasında tutuklulukta geçirdiği süre nedeniyle mahsubu sonucu tümü ile infaz edilmiş olduğu anlaşıldığından, Silivri 1’inci Sulh Ceza Mahkemesinin kararı sonucu yasaklanmış olan Memnu Haklarının iadesine karar verilmiştir”
Mahkemenin bu kararı ile Çiçek’in milletvekili adaylığı için önünde yasal bir engel kalmadı.