Portekiz’de halk yeni devlet başkanını seçmek için sandık başına gidiyor.

Korona virüs salgınında rekor sayıda vaka kaydedilen Portekiz’de halk yeni devlet başkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Anketlere göre bir önceki seçimlerde ilk turda yüzde 50’inin üzerinde oy alarak devlet başkanlığı koltuğuna oturan Marcelo Rebelo de Sousa’nın bu seçimlerde de zafer kazanması bekleniyor. Chega Partisi lideri Andre Ventura ve Sosyalist Partili eski milletvekili Ana Gomes öne çıkan adaylar arasında yer alıyor.

Anketlerde 72 yaşındaki Sousa’nın yüzde 70’e yakın oy alması öngörülüyor. Ancak covid-19 vakalarındaki hızlı artışın seçime katılımı ve Sousa’nın oy oranını etkilemesi bekleniyor. Anket sonuçlarında diğer 7 adayın ise oy oranının ise tek haneli rakamlarda kaldığı belirtildi.

Merkez sağ Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri Marcelo Rebelo de Sousa, Ocak 2016’da devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 52 oranında oy almıştı.

Portekiz’de devlet başkanlığı seçimlerinde herhangi bir adayın ilk turda yüzde 50’inin üzerinde alamaması durumunda, en çok oy alan iki aday ikinci tur seçimine gidiyor.

Yaklaşık 10,8 milyon nüfusu bulunan Portekiz’de günlük vaka sayısının 10 bini aşmasının ardından ülke genelinde karantina ilan edilmişti. Portekiz’de son verilere göre toplam vaka sayısı 624 bin 469’a, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10 bin 194’e ulaştı.