Afganistan Dışişleri Bakanı Selahuddin Rabbani, "NATO’nun Afganistan’da varlığının bir sonraki aşamasının ‘Genişletilmiş Sürekli Ortaklık’ çerçevesinde olacak. Bu mevcut operasyonun tamamlanmasından sonra gündeme gelecek. Yeni başlayan ortaklık, daha uzun vadeli ve daha stratejik olacak" dedi.
Antalya’da devam eden, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde düzenlenen toplantıda Afganistan Dışişleri Bakanı Selahuddin Rabbani açıklamalarda bulundu. Rabbani, zirvede NATO’nun ülkesinde konuşlu Kararlı Destek Misyonu’nu ele aldıklarını, tartışmalar ve değerlendirmeler yürüttüklerini söyledi. 2016 sonrası için NATO ile ortaklığı görüştüklerini ve mali desteğin nasıl devam edeceğini ele aldıklarını aktaran Rabbani, "Bu konu önümüzdeki yıl yapılacak Varşova Zirvesi’nde tartışılacak" dedi.
NATO ORTAKLARI VE ÜYELERİNİN GÖSTERDİĞİ ÖZVERİ
Son 14 yıl içinde NATO ortakları ve üyelerinin gösterdiği özverinin Afganistan için çok önemli olduğunun altını çizen Rabbani, "Özellikle Afgan savunma ve güvenlik güçlerinin güçlendirilmesi anlamında, liderlik ve harekatların gerçekleştirilmesi bağlamında özellikle aktivitelerini ve harekatını buradaki kuvvetlerimiz artık kendi halkını bağımsız olarak savunabilecek hale gelmek durumundadır. Ortaya çıkan yeni güvenlik, tehditler ışığında uluslararası camianın Afgan ulusal güvenlik güçlerine nasıl yardımcı olacağını konuşmamız, tartışmamız gerekiyor" diye konuştu.
Sürekli ortaklığın da gündeme geldiğini aktaran Rabbani, görüşmelerin pozitif bir iklimle gerçekleştiğini belirterek, "Afgan hükümeti ve halkı adına askeri ve sivil destekler için bir kez müteşekkirim" dedi.
NATO’nun Afganistan’a yardımı devam ettirme taahhütleriyle ilgili soruya Rabbani, "NATO’nun Afganistan’da varlığının bir sonraki aşamasının ‘Genişletilmiş Sürekli Ortaklık’ çerçevesinde olacak. Bu mevcut operasyonun tamamlanmasından sonra gündeme gelecek. Yeni başlayan ortaklık daha uzun vadeli ve daha stratejik olacak. Ayrıca daha spesifik güvenlik konularına ve Afganistan’ın yeni çıkan ihtiyaçlarına daha çok odaklanacak. Ortaklık çerçevesi çok farklı uzun vadeli stratejik konularını oluşturacak. Afganistan’ın savunma ve güvenlik kuvvetleri için kapasite oluşturmak bu konulardan biridir" şeklinde yanıt verdi.
YENİ TEHDİTLER
DAEŞ’in Türkiye ve Afganistan için tehdit oluşturmasının sorulması üzerine Rabbani, "Ortaya çıkan yeni tehditler, bir dizi yeni konuyu gündeme getirecektir. Terörizmin ortaya koyacağı tehditlere karşı bölgesel işbirliği için, stratejik olarak böyle bir oluşum içinde yer almak için Afganistan bir hazırlık gösteriyor" açıklamasını yaptı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Kararlı Destek Misyonu sonrası NATO’nun ülkesinde varlığının küçüleceğine ilişkin açıklamasının hatırlatılmasına üzerine ise Rabbani, "Geliştirilmiş Sürekli Ortaklık çerçevesi, bir ortaklık olarak ihtiyaç değerlendirmesi analizi yapıldıktan sonra şekillenir. Bütün NATO üyesi ülkelerden Afganistan için yardımlarını devam edeceği taahhüdünü aldık. Bu taahhüt Afgan ulusal güvenlik güçlerinin kapasitesini geliştirmeye yönelik olacak. Buna inanıyoruz. NATO ülkelerinden Afganistan için verilmiş bir güvence bu. Afgan halkının yanında olacakların biliyoruz, Afgan ulusal güvenlik ve savunma kuvvetlerini güçlendireceklerini düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.