Tarihte ilk kez Roman bir milletvekilini Meclis’e gönderen Roman vatandaşlar, durumu “Biz de kendimize göre barajları yıktık” diye özetledi.
CHP İzmir’den milletvekili adayı olan Özcan Purçu, genel seçimlerin sonuçlanmasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girmeye hak kazanan ilk Roman milletvekili unvanına sahip oldu. İçlerinden birini Meclis’e göndermenin sevincini yaşayan İzmir Romanlar Derneği ise konuyla ilgili açıklama yaptı. Derneğin başkanı Abdullah Cıstır, ülkede 5 milyon civarında var olan Romanların bundan sonra temel hak ve özgürlükler bağlamında ve başta siyaseten haklar elde etmek için hem sistematiğin barajını hem de kendi kafasındaki öz güven eksikliğinden kaynaklanan talep etmeme ile ilgili barajların yıkıldığını belirterek "Bundan sonra hiç bir siyaset mekanizmasının görmezden gelemeyeceği konusunda ise artık yol açıktır. Biz de kendimize göre barajları yıktık” dedi.
“BARAJLARI KENDİ SPESİFİĞİNDE YIKMIŞTIR”
Romanların bu seçimin en renkli seçmen profilini ortaya koyduğunu ifade eden Cıstır, “Romanlar çok geniş bir coğrafyada medya desteği ile görünür kılınmıştır. Dolayısıyla varlık tanısı bir kez daha altı çizilerek kanıtlanmıştır. Demografik yapının temsiliyeti noktasında ezber bozulmuş, bir milletvekili Meclis’e girmiştir. Ciddi bir seçmen yoğunluğu olan Romanlar, görünür olarak dalga dalga kafalardaki ön yargıları kısmen de olsa kırmış ve barajları kendi spesifiğinde yıkmıştır” diye konuştu.