BTP ile Rusya arasında işbirliği protokolü imzalandı. İmza töreninde konuşan Rus milletvekilleri, "Dünyanın Haydar Hoca’nın Milli Ekonomi Modeli’ne ihtiyacı var" dedi.
Rusya Federasyonu Devlet Duma’sı Erkânı LDP Heyeti ile Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, İstanbul’da işbirliği protokolüne imza attı. İmza töreni İstiklal Marşı ve Rusya Milli Marşı’nın okunmasıyla başladı. Çok sayıda seçkin davetlinin de katılımıyla gerçekleşen imza törenine Avrupa’dan ve Türk cumhuriyetlerinden gözlemci olarak pek çok akademisyen katıldı. Törende Rusya Federasyonu’nun İstanbul Başkonsolosu Aleksey V. Yerhov da hazır bulundu.
İki ülke milli marşlarının okunmasından sonra işbirliği protokolünün anlam ve önemi üzerine Rusya’dan gelen heyette yer alan Liberal Demokrat Partisi (LDP) Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı Milletvekili Hudyakov Roman İvanoviç, Sosyal Politika ve Çalışma Komitesi Duma Komisyon Başkanı Milletvekili Elena Afanasyeva Vladimrovna, LDP Duma İhtisas Konseyi Başkanı Prof. Dr. Lisiçkin Vladimir Aleksandroviç ve Duma Milletvekili İvan Abramov kısa birer konuşma yaptı.
Rusya Federasyonu Devlet Duma’sı Erkânı LDP Heyeti ile Bağımsız Türkiye Partisi arasında imzalanan işbirliği protokolünün hem Rusya hem de Türkiye için tarihi önemde olduğunun dile getirildiği konuşmalarda bu imzayla birlikte Türkiye ve Rusya ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığına işaret edildi.
BARIŞA GÜÇLÜ VURGU
İmza töreninde kısa bir konuşma yapan Sosyal Politika ve Çalışma Komitesi Duma Komisyon Başkanı Milletvekili Elena Afanasyeva Vladimrovna imza töreninde yaptığı konuşmada, “Bu işbirliği önderiniz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ prensibini daha da güçlendirecek bir adımdır” dedi.
Duma Milletvekili İvan Abramov ise, “Bizim partimizin Rusya’da sizin partinizin ise Türkiye’de büyük bir geleceği var” şeklinde konuştu.
“BRICS ÜLKELERİ MEM’İ KULLANIYOR”
İşbirliği protokolünün imzasından önce mikrofona gelen bir diğer isim ise LDP Duma İhtisas Konseyi Başkanı Prof. Dr. Lisiçkin Vladimir Aleksandroviç oldu. Prof. Dr. Lisiçkin, "Prof. Dr. Haydar Baş, eskimiş kapitalist ve komünist iktisadi modellerin yerini alan yeni bir iktisadi modeli, Milli Ekonomi Modeli’ni (MEM) ortaya koymuştur. MEM, hususen gelişmekte olan ülkelerde, bu cümleden toplam nüfusu 3 milyarı aşan BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkelerinde kullanılmaktadır" dedi.
"MEM VE SOSYAL DEVLET TEZİNİ DESTEKLİYORUZ"
Liberal Demokrat Partisi (LDP) Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı Milletvekili Hudyakov Roman İvanoviç ise, “İmzalanan bu işbirliği protokolü Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da güçlendirecek. Biz Prof. Dr. Haydar Baş’ın Milli Ekonomi Modeli ve Sosyal Devlet / Milli Devlet tezlerini öğrendik ve tümüyle destekliyoruz” diye konuştu.
"ANLAŞMA RUSYA DEVLETİ VE BTP ARASINDA İMZALANMIŞTIR“
Rus parlamenterleri ağırlayan BTP lideri Prof. Dr. Haydar Baş, imzalanan anlaşmanın Rusya Devleti ile Bağımsız Türkiye Partisi arasında olduğuna dikkat çekti. Baş, "İki parti arasındaki anlaşma aslında Rusya Devleti ile Bağımsız Türkiye Partisi’nin anlaşmasıdır. Bu anlaşmanın ilmi, siyasi, teknik, ticari ve eğitim konuları anlaşması olduğunu ifade etmek isteriz. Özellikle ticari olarak tükenmiş olan tarım mamüllerimize Allah nasip ederse Rusya sağlam ve gelişmiş bir pazar olacaktır" dedi. Gazetecilerin anlaşmanın iki ülkede neleri değiştireceği yönündeki sorusuna Prof. Dr. Haydar Baş şu yanıtı verdi:
"Sosyal, siyasi, iktisadi sahalarda her iki devlet ve milletin önü açılacak, bugüne kadar oluşturulan setler yıkılıp atılacaktır. Türkiye’nin önünde müthiş bir pazar açılmıştır. Meclis’e girmeden biz partimizle bu işi başardık, şimdi sıra millette, bizi Meclis’e soksun, işi tamamına erdirelim."
PROTOKOL METNİNDE NELER VAR?
İmzalanan protokol metninde iki ülke ilişkilerinin kapsamlı geliştirilmesi bağlamında, iki halk arasındaki dostluğu ve refahı güçlendirmek için, düzenli temasların her yönde geliştirilmesi amacıyla, Rusya ve Türkiye yasaları içinde hareket ederek, bağımsızlık ve özerklik, tam eşitlik ve karşılıklı saygı ilkelerini esas alarak, işbu anlaşmaya imza atıldığı ifade edildi. İmzalanan protokolde amaçlar şöyle açıklandı:
“Tarafların anlaşmaları ile belirlenen çerçevede yüksek düzeyde bir diyalog mekanizmasının oluşturulması. Her iki tarafı da ilgilendiren parti ve devlet liderlik deneyimi hakkında, bunun yanı sıra, uluslararası, bölgesel ve diğer önemli ikili konularda görüş alışverişi. Devletlerimiz hukukuna ve partilerimizin Tüzüklerine aykırı olmayan tüm faaliyet alanlarında Uluslararası ve politik arenada birbirlerine kapsamlı desteğin sağlanması. İkili ticari-ekonomik, insani ve bölgelerarası işbirliğinin geliştirilmesi. Partilerin çalışma ve deneyimlerinin paylaşılması, bölgesel politikaların en tartışmalı konuları ve Türk-Rus ilişkileri hakkında bilgi alışverişi için kurslar, seminerler, konferanslar ve müzakerelerin kapsamlı olarak geliştirilmesi.”