Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP’nin 7 Haziran’da Ankara’dan seçim yarışında boy gösterecek adaylarının tanıtım toplantısında seçimlere ilişkin olarak, “Önemli olan demokratik siyasete yakışır bir rekabet içinde geçmesi aslolan bu. Büyük bir hakeme gidiyoruz. Halk bunu belirleyecektir” dedi.
HDP’nin Ankara’dan seçim yarışana girecek olan adayları yapılan toplantıda bir araya geldi. Neva Palas Otel’de düzenlenen tanıtım toplantısına çok sayıda HDP’li katıldı. İsmi okunan adaylar tek tek sahneye çıkarak vatandaşları selamladı. Vatandaşlar Sırrı Süreyya ile fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı. Önder, vatandaşların fotoğraf çektirme taleplerini yerine getirdi. HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Seçimde Ankara’daki Yalçın Akdoğan’la rakip olarak değerlendirilmesine ilişkin olarak Önder, “Bir tane rakibimiz yok. Önemli olan demokratik siyasete yakışır bir demokratik rekabet içinde geçmesi aslolan bu. Büyük bir hakeme gidiyoruz. Halk bunu belirleyecektir. Böyle polemikler üzerinden götürmeye gerek yok. Bizim en büyük idealimiz ve vaadimiz bu ülkede demokratik siyasetin alanını genişletmek. Kim bizden daha fazla yaparız diyorsa buyursun” dedi.
“KİM BU İŞLE DERTLİYSE, KİM BUNDAN YARALIYSA ONUN BAHSETMESİ DOĞAL”
Önder, çözüm sürecinin akıbeti ve AK Parti’nin beyannamesinde çözüm sürecine ilişkin bir maddenin olmaması hakkında, “Kim bu işle dertliyse, kim bundan yaralıysa onun bahsetmesi doğal. Böyle bir birincil derdi olmadığı bizzat beyannamelerinden de anlaşılıyor. İktidar bloğu arasında derin bir çatlak var. Her biri diğerini boşa çıkaracak hamleler yapıyorlar. Tarihi Dolmabahçe mutabakatıyla benimsenen yol haritasına hükümetin uymasını bekliyoruz. Bu çok parçalı yapıdan kurtulmasını bekliyoruz. Burada da en büyük görev ve sorumluluk sayın Davutoğlu’na düşüyor. Ne söyledilerse, neye tamam dedilerse boşa çıkarıldılar” diye konuştu.
Ağrı olayları ve bu tarz olayların seçime gidilen süreçte bir daha yaşanıp yaşanmaması konusunda Önder, “Bu tür tanımlamaları geliş güzel yapmaktan imtina ediyoruz. Bizim sürece gösterdiğimiz dikkatin keşke binde birini muhataplarımız da gösterseler. Provakasyonlara gelince, Ağrı ile birlikte demokrasi bloku çok başarılı bir sınav verdi. Hükümetin ve derin güçlerin derinleştirmeye çalıştığı bu provokasyon boşa çıktı. Bizatihi Genelkurmay Başkanlığı kendilerini tekzip etti. Ordunun tekzip ettiği bir başbakan durumuna düşmek ne kadar trajediktir bunun yorumunu halka bırakıyorum. Bu ve benzeri provokasyonlara kalkışmanın artık eskisi kadar kolay olmadığını gösterdi Ağrı olayı. Genelkurmay orada askerlerimize yardım eden halka teşekkür etti. Bedel parası bulamadığı için zorla askere götürülen yoksul halk çocuklarını eskisi kadar vurun kırın pozisyonuna sürükleyemezsiniz. Barışın ne kadar kıymetli olduğunu bütün Türkiye anladı” ifadelerini kullandı.
“Onlar vurdukça biz büyüdük kardeşim”
Önder, Selahattin Demirtaş’a hükümetin yüklendiği yönündeki iddialara yönelik olarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da çok sevdiği bir mısrayla cevap vereyim buna; Onlar vurdukça biz büyüdük kardeşim. Vursunlar bakalım” dedi.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın seçim öncesi PKK kongresi olmaz sözlerine yönelik olarak Önder, “Bence fal bakmayı bırakıp işini yapsın Sayın Akdoğan. Çünkü hükümetin üzerine düşenler vardır. Sadece bir tanesini söyleyeyim daha burada sürecin tamamen dışında tamamen insani halk meselesi olan bir tane hasta tutsağı bırakmamıştır. Neden bahsediyor? Herkes kendi işini yapsın. Biz kendi üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Her şeye rağmen barış, ısrarla barış, ısrarla demokratik siyaset” değerlendirmesinde bulundu.
Önder, seçim çalışmalarına yönelik olarak, “Hiçbir sürpriz yok. Mümkün olan olan geniş halk kesimlerine ulaşmaya çalışacağız. Herkese derdimizi anlatmaya çalışacağız. Benim inanıyorum ki Ankara’da yüksek bir karşılık bulacağız” dedi.