Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Meclis Başkanı Celalettin Birtane ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Diyarbakır Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Halis Bilen, TOBB 71. Genel Kurulu’na Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grubu bulunan Ak Parti, CHP ve MHP’nin davet edilip HDP’nin davet edilmemesine tepki gösterdi.
DTSO meclis üyeleri adına Celalettin Birtanı ve TOBB Diyarbakır Genç Girişimciler İcra Kurulu adına kurul başkanı Halis Bilen yaptıkları ortak açıklama ile HDP’nin TOBB Genel Kurulu’na davet edilmemesini kınadı. Birtane ve Bilen tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, Türkiye’nin iş hayatının çatı örgütü olan TOBB’un 1- 2 Mayıs 2015 tarihinde yapılan 71. Genel Kurulu’na TBMM’de grubu bulunan partilerden AK Parti, CHP ve MHP’nin davet edilip HDP’nin davet edilmediği hatırlatıldı.
Açıklamada, "Ülkemizin içinde bulunduğu bu sürecin daha çok birlikteliği ve katılımcılığı gerektirirken, dışlanma ve ötekileştirme algısı oluşturacak her türlü tutum ve davranışlardan da kaçınmayı zorunlu kıldığı" belirtilerek şöyle denildi: "İşveren camiasının çatı kuruluşu olmakla birlikte, aynı zamanda sivil toplum kuruluşları ve sendikaları bir araya getirerek başta anayasa olmak üzere; Türkiye’nin ivedi demokratik sorunlarının çözümüne de öncülük yapan TOBB’un, bundan böyle yapacağı bu tür toplantı, organizasyon ve çalışmalarda herhangi bir siyasi partinin yanında görünme algısı yaratacak veya herhangi bir siyasi partiyi dışlayıcı algı oluşturacak tutum ve davranışlardan mutlak surette kaçınması gerekmektedir. Bu konuda geçmişte de yapılan bu tür davranışlardan dolayı çatı örgütümüz olan TOBB’u açıklama yapmaya davet ediyoruz."