CHP Bodrum İlçe Başkanlığı binasında açıklamalarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin, "Bu acılar, üzüntüler siyasete alet edilmemeli" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Bodrum İlçe Başkanlığı’nı ziyaret ederek, partililerle seçim stratejilerini paylaştı. CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Yönetim Kurulu üyeleri ve partililer tarafından yoğun ilgi gören Oran, seçim sürecini değerlendirdi.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Oran, çocukların 23 Nisan’ı coşkuyla kutlamadığını savunarak, "Türkiye’de çocukların ve gençlerin durumu aslında bayram havasında geçmedi. Çocuklarda suç işleme oranı, Türkiye İstatistik Kurumu bu konuda veriler hazırladı. Çocuklarımızın son beş yılda hükümlü sayılarında 6 kat artış oldu. Çocuklarımız maalesef suç işliyorlar, hapis yatıyorlar. Bu çok acı bir şey. Halbuki çocuklarımızın daha mutlu, geleceğini daha güvenli bir şekilde yaşamasını sağlamak lazım ama rakamlar onu göstermiyor" dedi.
Umut Oran, "Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 95. yıl dönümü. Son 12 yılda Türkiye’nin gelmiş olduğu nokta kaygı ve üzüntü verici. Bu Cumhuriyeti kurarken, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ortaya koyduğu ülkü, dava, proje bugün bambaşka bir yöne çevrilmek isteniyor. Yapacaklarımızı somut olarak ortaya koymamız, bunun da büyük çoğunluğu ekonomik, sosyal ağırlıklı olması ve toplumun her kesimini ilgilendiren, çözüm üretir şekilde olması, iktidarı da aslında bir kez daha telaşa düşürdü. Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü ve itibarlı olması için güçlü bir millete sahip olması lazım. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ anlayışının da tam olarak uygulanması lazım. Ben inanıyorum ki 7 Haziran’da Türkiye’de bir iktidar değişikliği olacak. Halkın iktidarı tekrardan egemen olacak" diye konuştu.
"ARŞİVLER AÇILSIN"
"100 yıl önce yaşanan ortak acının yasını hep beraber tutuyoruz" diyen Oran, "Biz CHP olarak hep şunu dile getirdik. Bu tür konularda devletlerin, siyasetçilerin bunu siyaset malzemesi olarak kullanmaması gerekir. Bu olayların aydınlatılması bilim insanlarının, tarihçilerin işi, bu konuda arşivlerimizin açılması ve diğer ülkelerin de arşivlerini açması ve tarihçiler, bilim insanları tarafından incelenmesi, onun sonuçlarının tartışılması lazım. Bu acılar, üzüntüler siyasete alet edilmemeli" ifadelerini kullandı.