CHP, MHP ve HDP’nin seçim sürecinde Erdoğan ve AK Parti karşıtlığı üzerinden ortak bir dil geliştirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Hesapları tuttu ancak bunun ikinci raundu olacak” dedi.
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, sandıktan iktidarın çıkmadığı 7 Haziran seçim sonuçlarını değerlendirdi. Muhalefet partilerinin, ‘AK Parti’nin tek başına iktidar olma şansını kaybetmesi için HDP’nin barajı geçmesi gerekiyor’ fikri etrafında birleştiğini söyleyen Hacısalihoğlu, seçim sandığının ‘yeni bir seçim’ doğurduğunu söyledi. Erdoğan karşıtlığı üzerinden yürütülen seçim sürecinde ‘Seni Başkan Yaptırmayacağız’ cümlesinin en önemli propaganda malzemesi olarak öne çıkarıldığına vurgu yapan Prof. Dr. Hacısalihoğlu, “Muhalefetin hesabı tuttu ve AK Parti tek başına iktidar olacak yeter sayısını alamadı. Ancak bunun ikinci raundu olacak. Çünkü CHP ile MHP bir araya geldiğinde 276 vekil sayısına ulaşamadığı için bir iktidar seçeneği doğuramıyor. Bu durumda üçüncü bir partiye ihtiyaç duyuluyor. Fakat MHP ile HDP de yan yana gelmeyeceği için seçim sandığından yine bir seçim sandığı çıktı” diye konuştu.
AK PARTİ NE YAPACAK?
Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, AK Parti’nin bundan sonra izleyeceği yol hakkında ise şunları söyledi: “AK Parti, 12 yıllık deneyiminin getirdiği sorumlulukla her ne kadar istikrarsız olduğunu savunsa da millet ve ülke çıkarı adına koalisyon temasları kuracak. Ancak muhalefet tarafından böyle bir ihtimalin olmadığını görüyoruz. Bu durumda tekrar halka gidilecek ve AK Parti seçmene ‘Yeniden tek başına iktidar olmaya talibim ve buna en yakın parti benim. Tekrar koalisyon tablosuyla karşılaşmak istemiyorsan kararını buna göre ver’ diyecek.”
“KOALİSYON TÜRKİYE’DE İSTİKRAR GETİRMEZ”
Türkiye’nin geçmiş deneyimlerine göre koalisyonun her zaman risk oluşturduğunu belirten Yaşar Hacısalihoğlu, “Koalisyon, herkesin kolay bir şekilde empati yapabildiği, uzlaşma kültürünün olduğu, ülke ve millet çıkarlarının parti çıkarlarından daha öncelikli tutulduğu zeminlerde sorun üretmez. Ama Türkiye’nin geçmiş deneyimlerine göre bu her zaman risk olmuştur. Türkiye’nin çözmesi ve oturtması gereken konular var. Bu nedenle koalisyonlar, ucu açık kalmış ağaç dallarının, tek bir ses ve çıkar bütünleşmesini için birleşemediği Türkiye gibi ülkelerde istikrar getirmez” dedi.
“OY KAYBININ ÜZERİNE GİDİLMELİ”
AK Parti’nin oy kaybetmesinde etkili olan faktörleri değerlendiren Yaşar Hacısalihoğlu, kurucu lider Erdoğan’ın partiden ayrılması, seçime hazırlık sürecinin ürettiği küskünler kitlesi, AK Parti’nin karşısında oluşturulan ittifak ve HDP’nin Doğu ve Güneydoğu’da aldığı oyların önemli bir paya sahip olduğunu söyledi. Oy kaybına sebep olan etkenlerin üzerine gidilmesi gerektiğini ifade eden Hacısalihoğlu, “Muhalefetin oluşturduğu ittifakın yanı sıra aday tercihlerinde, politik tercihlerde, uygulamalarda ve meydan dilinde ne gibi eksiklikler yapıldığı konularının üzerine gidilmeli. Ülke adına istikrarlı bir sonuç çıkması için bunlar değerlendirilmeli” dedi.