Yargıtay Birinci Başkanvekili Abdülkadir İlhan, "Sadece bağımsızlığımızı ön plana alarak tarafsızlığımızı ötelersek o zaman terazinin gözünde dengesizlikler oluşmaya başlar. Adaletin terazisini boşuna elimize vermiyorlar" dedi.
4 yıllık görev süresi dolan ve emekliye ayrılan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil için Yargıtay’da veda töreni düzenlendi. Yargıtay Birinci Başkanvekili Abdülkadir İlhan, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ekmekçi ile çok sayıda Yargıtay üyesinin katıldığı törene Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, geçirdiği rahatsızlık sonucu 52 yaşında hayatını kaybeden kardeşi Selçuk Cirit’in cenazesi dolayısıyla katılamadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na seçilen Mehmet Akarca’ya mazbatasını Yargıtay Birinci Başkanvekili Abdülkadir İlhan takdim etti. Akarca’ya cübbesini ise selefi Hasan Erbil giydirdi.
Törende konuşan Yargıtay Birinci Başkanvekili Abdülkadir İlhan, yeni Başsavcı Mehmet Akarca’yı "ekip çalışmasına uyumlu", "karşılıklı saygı, sevgi ve nezaket kurallarına titizlik gösteren", "son derece yetenekli bir şahsiyet" olarak tanımladı.
"ADALETİN TERAZİSİNİ BOŞUNA ELİMİZE VERMİYORLAR"
Anayasa’nın 139. maddesinde "Hakimlerin bağımsız olduğu, hiçbir makam, mevkinin hakimlere emir ve talimat veremeyeceği, hatta tavsiye ve telkinde dahi bulunamayacağının kesin kural haline getirildiğine" atıf yapan İlhan, "Ancak bağımsız görev yapan, bağımsızlıkla taltif edilen mesleğimizde elbette ki tarafsız olmamız da kaçınılmazdır. Sadece bağımsızlığımızı ön plana alarak tarafsızlığımızı ötelersek o zaman terazinin gözünde dengesizlikler oluşmaya başlar. Adaletin terazisini boşuna elimize vermiyorlar. Terazide iki kefe var; kanaatimce birisi bağımsızlığımızı, birisi de tarafsızlığımızı simgeliyor. Dolayısıyla biz hakimler, Yargıtay üyeleri, daire başkanları yetkilileri olarak bağımsızlığımızı ön plana çıkarırken asla ve asla tarafsızlığımızı unutmayacağız. Bağımsızlık zırhı altında hareket edersek bütün düşünce, inançlara eşit mesafede kalmasını bilemezsek o zaman sorun başlar. O zaman haklının değil güçlünün baskısının etkisi, yansımaları ve yargının da, Yargıtay’ın da, yargı temsilcilerinin de yıpranması bu aşamadan itibaren başlar" ifadelerini kullandı.
Son zamanlarda yargı üzerinde spekülasyonların oluşturulduğunu ve siyasi bültenler oluşturulmaya çalışıldığını üzülerek müşahede ettiklerini dile getiren İlhan, şöyle devam etti:
"Yazılan, çizilen, söylenenlerin doğruluğunu, yanlışlığını biz basın önünde çıkıp açıklamak yerine her zaman olduğu gibi kararlarımızla konuşuyoruz. Zaman zaman ben Ceza Genel Kurulu Başkanı olarak Ceza Genel Kurulumuzdan çıkan kararların basında nasıl yanlış anlaşıldığını üzülerek müşahede ediyorum. Zaman zaman düzeltme yoluna gitsek de hepsine ulaşması mümkün değil. Dolayısıyla biz yine hakkın, hakikatin yanında, tarafsız, ölçülü bir şekilde durmayı esas alacağız. Bu ilkelere sadık kalan Mehmet Akarca kardeşimiz bundan sonra da bu ilkeleri mihenk taşı olarak algılayacağına inancım sonsuzdur. Üstlenmiş olduğu görev ağır yük ve sorumluluk gerektiriyor. Ama bu yükün altından onurlu bir şekilde çıkacağına inancım tamdır."
YENİ BAŞSAVCI AKARCA’DAN "EVRENSEL HUKUK" VE "ANAYASA" VURGUSU
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca ise, "Yargıtay Büyük Genel Kurulumuza ve teveccühleri için Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Yeni Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak evrensel hukuk ilkeleri ve anayasa ve yasalar çerçevesinde çalışmaları sürdüreceğini belirten Akarca, "Bu bağlamda temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi, her bireyin kendisini hukukun teminatı altında özgür ve güvende hissetmenin sağlanması, adaletin hızlı ve etkin biçimde gerçekleştirilmesi, çağdaş, demokratik bir hukuk devleti idealine ulaşılması, bağımsız ve tarafsız yargı kurumunu tüm toplum ve bireyler tarafından benimsenmesinin sağlanması, yargının güvenirliğinin ve itibarının tesisi için tüm gücümüzle çalışma gayreti içinde olacağımızın bilinmesini isterim" diye konuştu.
Akarca, şöyle devam etti:
"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak 4 yıllık görev süresini doldurup emekliye ayrılan değerli ağabeyim Hasan Erbil beyin gerek Yargıtay üyesi, gerekse Yüksek Seçim Kurulu üyesi, gerekse Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak başarılı hizmetleri nedeniyle huzurlarınızda kendisine teşekkür ediyorum. Gerçekten her zaman desteğini hissettim. Üstlendiğimiz zor ve onurlu görevin ifa edilmesinde Yargıtay Cumhuriyet Savcısı arkadaşlarımın şimdiye kadar gösterdikleri fedakar ve başarılı çalışmalarıyla bana destek olacaklarından hiçbir şüphe bulunmamaktadır. Kendileriyle bir aile birliği içerisinde gerçekten verimli, faydalı, gayretli, hukukun üstünlüğünün gerçekleştirilmesi, bağımsız ve tarafsız bir yargının ve yeniden itibarın tesisi için onların desteğinde birlikte görev yapmanın onuruna ereceğimden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum."
"BİR YERLERİ FAZLASIYLA RAHATSIZ ETMEDEN GÖREV YAPACAĞINA YÜREKTEN İNANIYORUM"
Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil ise, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevini elimden geldiğince, aklım yettiğince, direncim süresince gerektiği şekilde yapmaya çalıştım. Başarılı veya başarısız olduğumu ancak tarih yazacak" dedi.
Görevi selefi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca’ya devretmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadığını belirten Erbil, "Başsavcı olarak görev yapacağı süre içerisinde devletimi, milletimi zora sokmadan, zarara uğratmadan, bir yerleri fazlasıyla rahatsız etmeden görev yapacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu.
"Dünya makamı gelip geçicidir. Önemli olan dostluk, kardeşlik ve sevgidir" diyen Erbil, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca’ya yeni görevinde başarı diledi.
Tüm Yargıtay üyeleri ve çalışma arkadaşlarıyla tek tek vedalaşan Erbil, Yargıtay’ın merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi. Arkadaşlarının kırmızı karanfil attığı sivil plakalı bir araca binen Erbil, Yargıtay binasından ayrıldı. Yeni Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca ise Yargıtay binasından yürüyerek Vekaletler Caddesi’ndeki Yargıtay Ek Binası’na geçti.