Rize Muhtarlar Derneği Başkanı Recep Sakal korona virüs tedbirleri nedeni ile zaten sıkıntılı başlayan 2020 yaş çay sezonunun vatandaşlarında acele etmesi nedeni ile fiyatlarında düşmesi ile daha da sıkıntılı bir hal aldığını belirtti.  Sezon öncesi yapılan toplantılarda özel sektör adına Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan'ın fiyat konusunda söz verdiğini belirten Başkan Sakal: "

2020 Yılı Çay sezonuna Corona virüs salgını ve salgından koruma önlemleri uygulamasının getirdiği sıkıntılarla girdik. Sezon öncesinde sıkıntıların en aza indirilmesi için, bir çok toplantı yapıldı. Biz de bu toplantılara katıldık. Çay sektörünü temsilen toplantılara katılan Çay kur ve Özel sektör temsilcisi Çay borsası, rahat bir sezon yaşanması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler. Borsa başkanı; Özel sektörün taban fiyat altında çay almayacağı sözünü de verdi.

Çay toplanmaya başlandığında gördük ki; Özel Sektör sözünde durmayıp, her geçen gün daha düşük fiyattan çay almaktadır. Çay Kur kotayı düşünülen miktarın da üzerine çıkartmış ve günlük kapasitesinin de üzerinde çay almıştır. Çay Kur’un elindeki yaş çay stoku bir günlük kapasitesinden fazladır. 

Genel Müdür ; Müstahsillerin acele etmemelerini, sabırlı olmalarını üreticilerin tüm çayını alacaklarını beyan etmektedir. Geçen sezonda bu beyanını ifade etmiş ve tüm çayımızı almıştır. Muhtarlar olarak bizler; Üreticimizle konuşalım. Onları uyaralım. Taban fiyatın altında çay alan özel sektöre çaylarını satmamalarını, sabretmelerini, randevulu sisteme uygun şekilde çay toplamalarını ifade edelim. Çay kur’un zaman içerisinde tüm çayımızı alacağını, genel müdürün bu konuda kararlı olduğunu anlatalım.

Çay ve Çay kur bizim olmasa olmazımızdır. Çay Milli değerimizdir. Çayımızın, değerinin altında satılmasına izin vermeyelim. Fırsatçıları engelleyelim. Çay kur’a sahip çıkalım. Çay kur olmadığında üreticilerimizin kimlerle karşı karşıya kalacağını anlatalım.

Bazı aksaklıklar yaşansa da, acele etmeyerek, sisteme uygun çay toplayarak çayımızı değerinde satalım. Ne elimizde ki ürünümüzü ziyan edelim, nede hiçbir zaman vazgeçemeyeceğimiz Çay kur’un elindeki ürünümüzün heba olmasına, kalitesiz üretime imkân tanımayalım."