Belediye Başkanı Rahmi Metin'in Atatürk Rize’yi, Rize De Atatürk’ü Her Zaman Bağrına Basmıştır diyerek başladığı mesajı şöyle: "“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kazanmış olduğu zaferlerin önemini, nice mücadeleler neticesinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti adına yapılan inkılâpları, vatan ve millete vakfedilmiş bir ömrün en zarif tezahürlerini, Atatürk’ün Anadolu’nun çok büyük bir bölümünü kapsayan yurt gezileri çerçevesinde değerlendirmek gerekir.

Atatürk savaşlarda hep ordusunun başında ve hep ön safta yer alıp milletine önderlik etmiş, aynı zamanda ülkemizin kalkınması için de şehir şehir gezerek ve Anadolu insanıyla kucaklaşarak, fikirlerini paylaşarak atılması gereken adımları onlarla beraber atmıştır. Gezinti yaptığı illerde yoğun ilgiyle karşılaşan Atatürk’ün bu kapsamda Rize’yi ziyareti önemlidir. Bugün, onun şehrimize gelişinin 95. yıl dönümü ve biz aynı heyecanı taşıyoruz.

Atatürk, 12 Eylül 1924 tarihinde Mudanya’dan Hamidiye Zırhlısı ile İstanbul Boğazı üzerinden Karadeniz’e açılmıştır. 15 Eylül’de Trabzon’a gelen Atatürk ve beraberindekiler 17 Eylül’de buradan ayrılarak aynı gün saat 18.00’de Rize’ye varmıştır. Muhterem Rizeliler şehri baştan aşağı taklar-kemerler ile süsleyip, kesilen kurbanlar ve top atışlarıyla Atatürk’ü selamlamışlardır.

Atatürk’ün Rize ve Rizelilerle tanışıklığı çok eskilere dayanır. Kurtuluş Savaşı yıllarında Kuvayi Milliyecilere takalarıyla silah taşıyan, milli mücadelede Atatürk’ün takdirini kazanan birçok Rizeli kahramanımız var: İpsiz Recep, Ketencioğlu Yakup, Dursun Kaptan, Metozade Hüseyin, Tuzcuoğlu Halit Ağa, Şahinoğlu Osman Kâhya ve Mataracı Mehmet Efendi bunlardan bazılarıdır.

İçlerinden Mataracı Mehmet Efendi, Atatürk’ü Rize’de kendi evinde misafir etme şerefine de erişmiştir. Atatürk’ün misafir edildiği Mataracı ailesine ait olan bu ev günümüzde müze olarak kullanılmakta ve güzide anılarıyla yaşatılmaktadır.

Atatürk Rize’yi, Rize de Atatürk’ü her zaman bağrına basmıştır. Mustafa Kemal’i ve Rize insanını bu coğrafyada bir araya getiren, bu birlikteliğin gerçekleşmesinin temel amacı Türkiye’nin bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını yeniden elde etmesi ve millet egemenliğine dayalı, bağımsız Türk Devleti’nin ebedi-müddet yaşaması ideali olmuştur.

17 Eylül Atatürk’ün Rize’yi Ziyaretinin 95. yıl dönümünde yine aynı milli duyguları paylaşırken; heyecanımızı ve coşkumuzu şehrimizde yapacağımız hizmetlerle bir araya getirmeye devam edeceğiz. Atatürk’ün “Millete efendilik etmek yoktur, hizmet etmek vardır” düsturu ile çalışıyoruz. Şehrimizi geliştirmek, insanımızı yüceltmek, mutlu ve huzurlu kılmak için var gücümüzle gayret ediyoruz. 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine sağlam adımlarla ilerliyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, minnet ve şükran duygularımla yâd ediyorum. Kahraman silah arkadaşlarına ve şehitlerimize Yüce Allah'tan rahmet diliyor, bu anlamlı ve önemli gününüzü kutluyor, hepinize sevgilerimi sunuyorum.”