“17 Eylül 1924 tarihinde Hamidiye zırhlısı ile gelip, şehrimizi şereflendiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Rizeliler coşkun gösterilerle karşılamıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk burada Mataracı ailesine ait evde misafir edilmiş ve bugün o ev Atatürk müzesi olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Mustafa Kemal Paşa ve Rize insanını bu coğrafyada bir araya getiren, bu birlikteliğin gerçekleşmesinin temel amacı Türkiye’nin bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını yeniden elde etmesi ve millet egemenliğine dayalı, bağımsız Türk Devleti’nin ebedi-müddet yaşaması ideali olmuştur.

Rizeliler her zaman fahri hemşehrileri Atatürk’ün yanında durmasını bilmişlerdir. Bundan sonra da aynısını yapacağından kimsenin şüphesi olmasın.

93 yıl sonra bugün, Türk milletinin tarih sahnesinden silinemeyeceğini bir kez daha çeşitli örneklerle yaşamış ve anlamış bulunmaktayız. Bu anlamda başta Atatürk olmak üzere vatan toprakları için canlarını, kanlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, minnetle anıyoruz.”