Rize Belediyesi’nin çevrenin korunması alanında yaptığı yatırımlar, merkezi Ankara’da bulunan Hayat İçin Su Derneği ve Uluslararası Girişimciler İş Adamları ve Sanayiciler Derneği tarafından düzenlenen “2. Su ve Çevre Ödülleri”nde ödüle layık görüldü.

Ankara’da düzenlenen programda Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap’a “Çevreye Yönelik En Çok Yatırım Yapan İl Belediyesi” ödülü takdim edildi.

Alınan ödülün çevreye gösterdikleri hassasiyetin bir kanıtı olduğunu söyleyen Başkan Kasap, “Yaptığımız çalışmalarda çevreye olan zararın en aza indirilmesi, atıkların mümkün olduğunca geri dönüştürülmesi ve vatandaşlarımızda çevre bilinci oluşturmak ön planda olmuştur” dedi.

Rize Belediyesi’nin 2'nci derin deşarj sistemi, derelerin temiz tutulması, çevre dostu yani çevreye zarar vermeden üretim yapan asfalt plenti, katı atıkların toplanması, çöpten enerji üterimi, çevre duyarlılığını arttırmak adına kurumda ve okullarda gerçekleştirilen eğitimler ve atık yağların ayrı toplanması gibi çevre konusunda yaptığı yatırımlar dikkat çekti.


Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ödül töreninde yaptığı açıklamada, “Çevreye ve insan sağlığına gösterdiğimiz hassasiyet neticesinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şehrin 2'nci derin deşarj sistemine, katı atıkların toplanması ve enerjiye dönüştürülmesine yönelik olarak yatırımlarımız devam etmektedir. Vatandaşlarımız arasında çevre duyarlılığını arttırmak adına okullarımızda çevre bilincini attırmaya yönelik eğitimlere ağırlık veriyoruz. Bu çalışmaların yanı sıra atık yağların ayrı toplanması konusunda sürdürmüş olduğumuz çalışmalar da uygulamaya geçmistir” dedi.

Başkan Kasap, “Yaşanabilir bir Rize ve gelecek nesillere bırakacağımız mirasımız olan doğamız için çalışmaya devam ediyoruz. Rize Belediyemize layık görülen bu ödül, yürütmekte olduğumuz çalışmaların ve projelerimizin başarısının bir göstergesidir” şeklinde konuştu.

Başkan Kasap, Yerel Çevre Eylem Planları oluşturduklarını belirterek, “Çevre için Rize Belediyesi’nde oluşturulan ekip tarafından Yerel Çevre Eylem Planları (YEÇEP) oluşturuldu. YEÇEP kapsamında şehrin bütün yaşayanlarıyla beraber, her türlü çevre yönetimi konusunda aktif katılımını sağlanarak planlanma hedefleniyor. Bu süreçte çevresel öncelikler belirlenip ve uygun çözümler ortaya konarak uygun eylem planları hazırlandı. YEÇEP, yerel yönetimlerin önderliğinde, bölgede yaşayan halkın çevre sorunları yönetimi politikalarına ve uygulamalarına doğrudan katılabilmesi ile hazırlanan bir plandır. Bu sayede Rize’ye özgü çevrenin korunması ve çevresel değerleri etkileyen kalkınma konularıyla ilgili ortak önceliklerin belirlenmesi sağlanacak. Ayrıca mevcut çevresel sorunların yanı sıra ileride karşılaşılması muhtemel çevre sorunları için de çözüm sürecini kapsamaya yönelik hareketlerin tespit edilmesini de amaçlamaktadır. Bu ödülün şehrimize kazandırılmasıda çalışmalarıyla katkısı olan Belediye Meclis Üyelerimize, ilgili komisyon üyelerine, kurum yönetimi ve çalışanlarımıza, ilgili STK'lara ve bu konuda duyarlı hemşehrilerimize içten teşekkürlerimi sunarım. Bu tür ödüller bizleri Rizemize daha çok hizmet etmede motive etmektedir” diye konuştu.

Törende, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "Çevre Verimliliği Yönetimi", Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise "Su Kaynakları Yönetimi" ödülüne layık görüldü. Rize Belediyesi’ne ise “Çevreye en çok yatırım yapan il belediyesi” ödülü verildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek "En Vizyoner Belediye Başkanı" ödülünü almaya hak kazanırken, "En Çok Altyapı Yapan Büyükşehir Belediyesi" ödülü Manisa Büyükşehir Belediyesinin oldu.


"En İyi Su Kaynakları Islahı" ödülü Eskişehir, "En İyi Atık Yönetimi" ödülü Gaziantep, "Çevreye En Çok Yatırım Yapan Belediye" ödülü Kocaeli, "En İyi Geri Dönüşüm Yönetimine Sahip Belediye" ödülü Ordu, "En İyi Çevre Kaynakları Yönetimi" ödülü İstanbul Büyükşehir belediyelerine verildi.

"En Çok Arıtma Tesisi Yapan İdare" ödülüne Manisa, "En Hızlı Gelişen Sular İdaresi" ödülüne Malatya, "En İyi Su Yönetimine Sahip İdare" ödülüne Bursa, "En İyi Atık Yönetimine Sahip İdare" ödülüne İzmir, "En İyi Bilişim Altyapısına Sahip İdare" ödülüne de Ankara Büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleri layık görüldü.