Millî Eğitim Bakanlığı, son yıllarda mesleki eğitimde önemli bir dönüşümü sağladı. Mesleki eğitimde yıllardan beri dile getirilen kronik sorunlar çözülmeye başlandı. Meslek liselerinin Covid-19 salgını ile mücadelenin ilk aylarında toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yaptıkları üretimler ve gösterdikleri performans, hepimizin hafızasına kazındı. Mesleki eğitimde öğrenci sayısı ve özellikle başarılı öğrencilerin yönelimleri giderek artıyor. Rize ilimizde de halihazırda %38 olan mesleki eğitimdeki öğrenci oranının önümüzdeki yıllarda artış göstermesi bekleniyor.

Millî Eğitim Bakanlığı, geliştirdiği yeni projelerle bu iyileşme sürecini sürekli canlı tutuyor. Bakanlık, bu kapsamda en son 'Mesleki Eğitimde 1000 Okul' projesini hayata geçirdi. Projenin kapsamı göz önüne alındığında son yıllarda mesleki eğitimde kalitenin artırılması en önemli adımlardan birisi olduğu görülüyor.

'Mesleki Eğitimde 1000 Okul' projesi, bin mesleki ve teknik Anadolu lisesini kapsıyor.

RİZE’DE PROJE KAPSAMINDA 5 OKUL YER ALIYOR

Milli Eğitim Müdürü Engin EMEN: Meslek liselerinin önemini ve etkinliğinin ön plana çıkması ve mesleki eğitimin her alanda verimliliğini arttırmaya yönelik olarak okulların fiziksel imkanlarının iyileştirilmesinden, öğretmen ve yöneticilerin kişisel ve mesleki gelişmesine, öğrencilerin akademik, sanatsal, spor alanlarında gelişiminin desteklenmesinden ebeveynlerin eğitim düzeylerini arttırmaya yönelik çalışmaları içeren bu çok boyutlu proje kapsamında ilimizden Rize Gülbahar Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Pazar 10 Mart Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ardeşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Fındıklı 15 Temmuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yer almakta olduğunu, proje kapsamında ilk aşamada öğretmen ve yöneticilerin kişisel ve mesleki gelişimlerini sağlamak için Covid-19 salgını göz önünde bulundurularak çevrimiçi eğitimler düzenlendi. Ayrıca okullarımızın kütüphaneleri güncellenerek, laboratuvar ve fiziki ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmalar başlatıldığını ifade etti.

FİKRİ ve SINAİ MÜLKİYET HAKLARI EĞİTİMİ VERİLDİ

Milli Eğitim Müdürü Engin EMEN: “Mesleki eğitimde üretim kapasitesini fikri mülkiyete yönlendirmek için proje kapsamındaki 5 okulumuzun yönetici ve öğretmenlerine Bilim ve Sanat Merkezleri tarafından "Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Eğitimi" verildi. Ayrıca Rehberlik ve Araştırma Merkezlerimiz tarafından proje kapsamındaki 5 okulumuzun öğrenci ve velilerine yönelik eğitimlere başlandı” Dedi.

GÜLBAHAR HATUN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİNE YENİ BİNA

Milli Eğitim Müdürü Engin EMEN bir de müjde vererek: Proje kapsamında yer alan Gülbahar Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Tophane Mahallesindeki mevcut binasının yıkılarak Gülbahar Mahallesi Vakıflar İlkokulu arkasında yeni bina yapılması planlandığını, Gülbahar Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2021 Devlet Yatırım Programına alındığını sözlerine ekledi.

1000 OKUL SANATSAL FAALİYETLERDE BULUŞUYOR

Milli Eğitim Müdürü Engin EMEN: “Öğrencilerimizin salgından olumsuz etkilenen yaşantılarına dokunabilmek için proje kapsamındaki okullarımızda öğretmenlerin rehberliğinde tiyatro, satranç ve mangala takımları kuruldu. Salgının seyrine göre okullarımızın kaynaşmasını sağlamak amacıyla sporun sağlık ve sosyalleşme özelliği kapsamında voleybol takımları ve folklor ekipleri oluşturuldu.

Proje kapsamında Bakanlığımızca düzenlenen “1000 Okul Sanatsal Faaliyetlerde Buluşuyor” etkinliği için proje kapsamındaki meslek liselerimiz ve Güzel Sanatlar Lisemizdeki öğrenci ve öğretmenlerimiz rehberliğinde haftada 2 saat görsel sanatlar ve müzik alanlarında eğitimlere başlandı. 2 ay boyunca sürecek etkinlik kapsamında oluşturulan eserler değerlendirilerek öğrencilerimiz ödüllendirilecek” dedi.