Rize merkez ve ilçe müftülüklerine bağlı 53 Kur’an kursundan 2016-2017 eğitim-öğretim yılında hafızlığını tamamlayan 69 kız, 235 erkek olmak üzere toplam 304 öğrenci için toplu icazet merasimi yapıldı.

29 Temmuz 2017 Cumartesi günü Rize Yenişehir Kapalı Spor Salonunda bu yıl ikincisi gerçekleştirilen hafızlık icazet merasimine; Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Milletvekilleri Hasan Karal ve Hikmet Ayar, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Bilgi Yönetimi ve İletişimi Daire Başkanı Dr. Ömer Menekşe, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Trabzon Müftüsü Keramettin Demir, Bayburt Müftüsü Kemalettin Aksoy, Rize Müftüsü İsmail Yalçın, Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Mehmet Bilgin, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, İlçe Müftüleri, İstanbul Yıldırım Bayezid Camii İmam Hatibi Reisü’l-Kurra Vekili Mustafa Demirkan, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Merasim, hafızların tekbir eşliğinde salona girmesi ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayıp İl müftüsü İsmail Yalçın’ın açılış konuşması ve mehter takımının gösterisiyle devam etti. Kurra hafızlar tarafından Kur’an-ı Kerim ve kaside okundu.

2016 yılında 524 hafızın katılımıyla gerçekleştirilen icazet merasiminden karelerin yer aldığı sinevizyon gösteriminin ardından Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Rize Milletvekili Hasan Karal ve Rize Valisi Erdoğan Bektaş, gerçekleştirdikleri selamlama konuşmalarında Kur’anı okumanın, anlamanın ve onunla amel etmenin önemine değinerek icazet alan hafızları ve hocalarını tebrik ettiler.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise, bu yıl ikincisi düzenlenen icazet merasiminde 53 Kur'an kursundan 304 hafızın icazet alacağını ifade ederek "Kur'an'ı ezberleyip okuyan kişi Allah katında seçkin meleklerle birlikte olacaktır. Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğreteninizdir." hadislerini hatırlattı.

Bakan Bak, "Ülkemizin manevi değerlerle kuşatılmış gençlere ihtiyacı var. Bunun örneklerini 15 Temmuz'da gördük. Şair ne güzel söylemiş; Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar/Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var/Ulusun, korkma nasıl böyle bir imanı boğar/Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar. Bu anlamda hocalarımızı ve hafızlarımızı tebrik ediyor, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kısa sureleri okuyan hafızlara hediye takdim edildi.

Ayrıca Suriye’deki savaştan kaçarak ülkemize sığınan ve 4 yıldan beri ilimizde ikamet eden, babasıyla birlikte çalışarak hafızlığını tamamlayan Mecid El-Salih isimli hafızın Kur’andan sorulan çeşitli yerleri hiç takılmadan okuması ilgi odağı oldu.

Öte yandan Kur'an kurslarında ve dışarıdan kendi imkânlarıyla hafızlıklarını tamamlayan öğrencilerin katıldığı 2017 yılı 2.dönem Hafızlık Tespit Sınavında erkekler dalında birinci olan Pazarköy Abdulgafur Kart Kur’an Kursu Öğrencisi Kemal Avcı, bayanlar dalında ise Güneysu Ortaköy Köyü Kız Kur’an Kursu Öğrencisi Esra Köse’ye de hediye takdiminde bulunuldu.

Merasimi yöneten İstanbul Yıldırım Bayezid Camii İmam Hatibi Reisü’l-Kurra Vekili Mustafa Demirkan tarafından yapılan dua ile tamamlanan program sonunda halka yemek ikramında bulunuldu.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da kura çekimiyle belirlenecek 30 hafız umre ile ödüllendirilecek.

Kaynak: RİZE İL MÜFTÜLÜĞÜ