Ağız ve diş sağlığı yaşamımızın her anında dikkatli ve özverili şekilde korunması gerektiğini vurgulayan Dt. Aycan, özellikle Ramazan ayında daha dikkatli olunması gerektiğini ve ramazan ayında ilk kuralın doğru beslenme ve bakım olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Ağız ve diş sağlığı her zaman dikkat etmemiz gereken bir konudur. Özellikle Ramazan ayında oruç tutanların daha çok önem vermesi gereken bir durumdur. Sahur ve iftar sonrası ağız bakımı yapılmadığı zaman dişeti hastalıkları ve diş çürükleri riski artmaktadır.

Çünkü; Ramazanda beslenme ve diyet biçimi değişmektedir. Karbonhidrat ve şekerli besinlere yönelim artmaktadır. Aynı zamanda Ramazan ayında uzun süreli açlık dolayısıyla tükürük akış miktarının azaldığı için bakterilerin üreme miktarı da artmaktadır. Bu sebepten hem iftar hem de sahur sonrası diş fırçalama, diş ipi ve ağız bakım suları önem kazanmaktadır. Bunların yanı sıra oruç tutmadığınız saatlerde, su kaybını azaltmak için bol bol su tüketmeye özen gösterin.” diyerek vücudun su oranının da dengede tutulmasına değinerek ramazan ayında yapmamız gerekenleri şu şekilde sıraladı;

Ramazan'da oruçluyken ağız kokusu neden artar? Nasıl engellenir?

Ramazan'da sahur ve iftar arasındaki uzun saatler boyunca aç kalınması, haliyle ağızda bir çiğneme işlemi olmaması anlamına gelir. Çiğneme olmayan bir ağızda ise tükürük miktarı azalır ve artan bakteri miktarına bağlı olarak asit miktarı da arttığı için ağız kokusuna yol açar. Buna ek olarak tam temizliği yapılmamış dişler ve dişlerin arasında biriken bakteriler, mideden ve boğazdan gelen bakteriler de ağız kokusuna sebep olmaktadır.

Ağız kokusunun birçok sebebi daha vardır. Diş çürükleri ve diş eti iltihabı ağız kokusunun oluşmasında büyük oranda etkilidir. Ağız içinde çok önceden yapılmış köprüler ve protezler de var ise bunlar zamanla gıda birikimine sebep olurlar. Ancak ağız kokusu sadece ağız içinden kaynaklı sorunlardan oluşmaz. Üst solunum yolu enfeksiyonu, burun tıkanıklığından dolayı ağızdan nefes alma, diyabet, karaciğer, mide ve böbrek hastalıkları da ağız kokusuna yol açabilir.

Ağız Bakımınızı İhmal Etmeyin

Ramazan’da oruçlu geçirilen uzun saatler ağızda bakterilerin kolayca çoğalmasına neden olur. Bu durum ağızda kötü kokuya ve diş çürümesine neden olur. Bu nedenle Ramazan boyunca ağız ve diş bakımı ihmal edilmemeli, daha özenli olunmalıdır. Öncelikle iftar ve sahurdan sonra mutlaka dişlerin fırçalanması gereklidir. Ağzınızda protez diş varsa bunların da temizliğinin ihmal edilmemesi gerekir.

Bol Su Tüketin

Ramazan ayında ağzımızdan salgılanan sıvı çok düşük seviyelerdedir. Bu ağızda bakterinin hızlıca üremesine yol açar ve diş çürükleri meydana gelebilir. Ramazan ayında su kaybına yol

açan çay, kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerin tüketiminin azaltılması gerekir. Aynı şekilde, kızarmış, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Tatlı tüketimini de olabildiğince sınırlandırmak gerekiyor. Bunun yerine, dişlerinizin doğal olarak onarılmasına yardımcı olan lif bakımından zengin meyveler ve haşlanmış sebzeler tüketmeye özen gösterin. Oruç tutmadığınız saatlerde, su kaybını azaltmak için bol su tüketin.

Tedavilerinizi Ertelemeyin

Oruç tutmaya başlamadan önce ağız ve diş muayenesi olmanız, Ramazan ayında sorun yaşamanızın önüne geçer. Acil diş tedavilerinizi ihmal etmeyin. Diş etinizde kanama, dişinizde ağrı varsa derhal diş hekiminize görünün. İhmal ederseniz durum daha da kötüye gidebilir. Mevcut diş tedavilerinizi ertelemeyin. Ramazan’dan önce başladığınız diş tedavilerinizi Ramazan’da devam ettirip tamamlayabilirsiniz.

Sigarayı Bırakın

Ramazan ayının sigarayı bırakmak için iyi bir fırsat olduğuna dikkat çeken Dt. Ali Aycan “Sigara diş eti hastalığına, ağız kokusuna ve kişinin genel sağlığına zarar verir. Ramazan ayı sigarayı bırakmak için harika bir vesile olabilir.” diyerek vatandaşlarımıza önemli bilgilerde bulundu.