“Görev Bende” Kampanyası Kapsamında Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı Personel Eğitim Merkezine Seminer Verildi.

Bu kapsamda 30.03.2022 tarihinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personeline ve 06.04.2022 tarihinde Adalet Bakanlığı Personel Eğitim Merkezinde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neslihan Özçelik tarafından seminer verildi. Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi olan Özçelik, aynı zamanda Sigara Bırakma Polikliniği doktoru olarak da görev yapmaktadır.

Sigaranın zararları ve Sigara Bırakma Polikliniklerine olan talebin her geçen gün arttığını ifade eden Özçelik, sigaranın insan sağlığı üzerindeki ölümcül etkilerine ve artan KOAH vakalarına özellikle dikkat çekti. Sigara kullanımına bağlı gelişen KOAH hastalarının ve diğer hastaların son dönemlerinde dayanılmaz acılar çektiğine ve hasta yakınlarının da bu durumdan oldukça etkilendiğine defalarca şahit olduğunu dile getirdi.

Sigara firmalarının özellikle gençleri ve kadınların hedef kitle olarak belirlediklerini, bu nedenle gençlerin boş zamanlarını değerlendirmek için spor ve sanatsal aktivitelere yönlendirilmesi ve okul aile işbirliğini güçlendirmenin çocuk ve gençler üzerinde bağımlılıklardan korunmak için önemli bir yere sahip olduğuna değinildi.

Özellikle çağımızın hastalığı olan teknoloji bağımlılığı ve diğer bağımlıklardan arınmak için ilimizde hizmet veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM)’a dikkat çeken Özçelik, psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyan gençlerin Alo 115 numarasından YEDAM’a başvurarak ücretsiz hizmet alabileceklerini belirtti.

Ayrıca, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve Dumansız Hava Denetim Sisteminde; ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) Tütün İhbar Hattı tanıtıldı. Bu hat aracılığıyla ya da Yeşil Dedektör mobil uygulaması üzerinden 4207 sayılı Kanun hükümlerinin ihlallerine yönelik ihbar ve şikâyetler Bakanlığımızın sistemine düşmektedir. Gelen ihbarlar tütün denetim ekibi tarafından değerlendirilip ihlal tespit edildiği durumlarda idari yaptırım kararı uygulandığı seminerin sonunda katılımcılara anlatılmıştır.

Seminer sonrasında sigarayı bırakmak isteyen katılımcıların iletişim bilgileri alınarak Sigara Bırakma Polikliniği randevuları oluşturuldu.