-İl Sağlık Müdürü Tepe:" Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt koymayın"

-Tepe:"Soba, şofben ve doğal gaz kullanırken dikkatli olmak, herhangi bir şikayet durumunda 112'yi aramak hayat kurtarıcı olacaktır"

Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, soba, kombi, şofben ve baca gazı zehirlenmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, İlimizde son zamanlarda lodos etkisi ve şiddetli esintiler beraberinde ne yazık ki kış aylarının gelmesiyle birlikte soba, gaz zehirlenmelerinin görülmeye başlandığını dile getirerek, gerekli tedbirlerin alınması hususunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Baca ve şofben bağlantılarının yanlış yapılması, bacalara soba, şofben ve kombi cihazlarının montajının yanlış yapılmasının da zehirlenme sebeplerinden olduğunu dile getiren Tepe,"tekniğe uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca sebebidir. Bacalar, standarda uygun yaptırılmalı. Çekişini arttırmak için baca yalıtımı yapılmalıdır. Pencere ve duvar delinerek yapılan bacada, denilen kısımda sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Soba yakmaya başlamadan önce kış ve sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Bacaların yanı sıra doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli rol almaktadır" dedi.

Tepe, sobanın aşırı doldurulmamasına dikkat çekerek, gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolunun daralacağını ve içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişinin zayıflayacağını söyledi.

Soba tutuştururken yakıtın üstten tutuşturulmasının içeride bulunan zehirli gazların yanarak sobayı terk etmesi sağlayacağını dile getiren Tepe, yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamasını istedi.

"Bu zehirlenmelere neden olan karbonmonoksit gazı renksiz, kokusuz, tatsız bir gaz olması nedeniyle zehirlenme olayları çabuk fark edilememektedir. Özellikle soba yanan odalarda bulunan kişilerde baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, terleme, bulantı, kusma, görme bozukluğu, kalp sıkışması hissi gibi şikayetlerin başlaması durumunda kişilerin dikkatli olup, karbonmonoksit zehirlenmelerini de akıllara getirmeleri hayat kurtarıcı olacaktır. Sobanın doğru yakılıp yakılmadığına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Tepe, lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamasını söyledi.

Karbonmonoksit zehirlenmeleri aslında oldukça basit, küçük tedbirler ve dikkat ile önlenebilecek olaylardır. Vatandaşlarımızın soba, şofben ve doğal gaz kullanırken dikkatli olması, soba ve baca temizliklerini yapmaları ve zehirlenme durumundan şüphelenildiğinde kendi hayatlarını tehlikeye atmayacak şekilde ortamı havalandırılıp kişiyi ortamdan uzaklaştırarak, derhal 112 acil servis telefonundan yardım istemeleri hayati önem arz etmektedir. Soba, şofben ve doğal gaz kullanırken dikkatli olmak, herhangi bir şikayet durumunda 112'yi aramak hayat kurtarıcı olacaktır."