Rize Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mustafa Bakırcı yazılı bir açıklama yaparak her yıl Ramazan ve Kurban Bayramları öncesi ödenmesi gereken İkramiyeler bu yıl Ramazan Bayramı öncesi 31 Mayıs 2019 tarihinde Emeklilerimizin hesaplarına aktarılarak ödeme yapılacağını bildirdi.

İl Müdürü Bakırcı, Bayram ikramiyeleri ile ilgili emeklilerin ve Kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından yazılı açıklamalarında şu ifadeleri kullandı.

BAYRAM İKRAMİYESİ NEDİR?

Bayram ikramiyesi, Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde emeklilere ve Kurumumuzdan ilgili mevzuat kapsamında gelir ve aylık alan hak sahiplerine yapılan ödemedir.

BAYRAM İKRAMİYESİ KİMLERE ÖDENİR?

Ödemenin yapılacağı tarihte Kurumumuzdan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenir. Ayrıca Kurumdan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödenir.

BAYRAM İKRAMİYESİ TUTARI NE KADARDIR?

Ramazan ve Kurban Bayramlarından önce ödenecek Bayram ikramiyesi tutarı 1.000’er TL’dir.

BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Bayram İkramiyesi, Ramazan ve Kurban Bayramlarından önce Kurumumuzca belirlenecek tarihlerde ödenir. Bayram ikramiyesi başvuru şartı olmaksızın gelir aylık almakta olduğunuz banka hesabınıza yatırılmaktadır. BİRDEN FAZLA DOSYADAN GELİR VE/VEYA AYLIK ALANLARIN BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDEMESİNDE HANGİ DOSYA ESAS ALINIR? Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılır. Örnek 1: emekli aylığı ile birlikte vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı da alan bir emekliye, en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden 1.000 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir. Örnek 2; emekli aylığı ile birlikte % 45 meslekte kazanma gücü kaybı oranı üzerinden sürekli iş göremezlik geliri aşan bir emekliye, en fazla ödemeye imkan veren emekli aylığı dosyası üzerinden 1.000 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir. Emekli veya hak sahibinin vefatı durumunda hak edildiği halde ödenemeyen bayram ikramiyesi varislerine ödenir. DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLARA BAYRAM İKRAMİYESİ ÖDEMESİ NASIL YAPILIR? Vefat eden sigortalılarımızdan dolayı gelir ve/veya aylık almakta olan hak sahiplerinin hisseleri oranında ödenir. Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle % 50 hisse oranı ile eşe; % 25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde; 1.000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 500 TL, yetim çocuğa ise 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödemesi yapılır. SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ ALMAKTA OLANLARIN BAYRAM İKRAMİYESİ TUTARI NE KADARDIR? İş Kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenir. Örneğin; meslekte kazanma gücü kayıp oranı % 25 olması nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, 1.000 TL’nin % 25’i oranında yani 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir. Bayram ikramiyelerinden herhangi bir kesinti yapılamaz. Sosyal Güvenlik Rize İl Müdürü Mustafa BAKIRCI yazılı açıklamaSI sonunda Emekli İkramiyelerinin Emeklilerimize bereket getirmesini ve emeklilere sağlıklı uzun ömürle dileyerek Ramazan Bayramlarını kutladıklarını ekledi.