İl Müdürü Bakırcı , “29 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ; Genel Sağlık Sigortası ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı olup sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Türk vatandaşları ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler, Sağlık Bakanlığı ve bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversite hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden 31 Aralık 2019 tarihine kadar ücretsiz olarak yararlanabilecektir. Ücretsiz sağlık hizmeti hakkından; Genel Sağlık Sigortası ve Bağ-Kur kapsamındaki vatandaşların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de yararlanacak.’’ hükmü gereği uygulama 31 Aralık 2019 tarihinde sona eriyor.

Ücretsiz sağlık hakkı, 31 Aralık 2019’a kadar geçerli olacak.

İl Müdürü Bakırcı, “Sigortalı vatandaşlarımızın, ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanabilmesi için ise, 60 günden fazla prim borçlarının bulunmaması gerekmektedir. 60 günden fazla prim borçları bulunanların muayene ve tedavi giderleri SGK tarafından karşılanmamaktadır. Borcu olsa da borçlarını yapılandırıp tecil ve taksitlendirmeleri devam edenler ise borçlarını düzenli bir şekilde ödemeleri durumunda SGK sağlık sigortasından yararlanmaya devam edebilecektir. Bu bağlamda, 01.01.2020 tarihinden sonra ise 60 günden fazla prim borçları olanlara SGK sağlık provizyonu verilmeyeceğinden sağlık yardımlarından faydalanamayacaklardır” dedi.

AYLIK 76.75 TL PRİM

İl Müdürü BAKIRCI açıklamasında; “Bilindiği üzere çalışmasından dolayı sigortalılığı bulunmayan veya emekli aylığı almayan Türk vatandaşları, genel sağlık sigortasına tabi olmak zorunda, bunlardan, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında GSS primi alınıyor. 2019 yılı için ödenmesi gereken aylık GSS prim tutarı 76.75 TL düzeyinde bulunuyor. Önceki yıllarda prim tutarı, ailenin gelirine göre değişiyor ve 3 kademeli olarak uygulanıyordu. Tutarın çok yüksek olduğu eleştirileri üzerine kademe uygulamasına son verildi ve tutar da 76.75 liraya çekildi. Bu rakamı ödeyemeyenlerin primi ise bütçeden karşılanıyor.

Ödeme gücü olmadığını belirtenler, ilçelerindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırıyorlar. Gelir testinde hane içinde kişi başına gelirin brüt asgari ücretin 3’te 1’inden az olup olmadığına bakılıyor. Hane içinde kişi başına geliri 2019 yılı için 852.80 TL’nin altında olanların primini devlet karşılıyor. Dört kişilik bir ailenin toplam net geliri 3 bin 411 liranın altında ise prim ödemeleri gerekmiyor. Toplam gelir bu tutarın üstünde ise aylık 76.75 TL prim ödemek gerekiyor” dedi.

OKULU BİTİREN ÇOCUKLAR İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARINDA İSE ;

“Herhangi bir işte çalışmayan kişiler açısından GSS primi yükümlülüğü 18 yaşında başlıyor. Bu süre lise ve dengi okul mezunları için 20, üniversite mezunları için ise 25 yaş olarak uygulanıyor. Öğrenciler, okuldan mezun oldukları tarihten itibaren iki yıl süreyle, prim ödemeden sağlık hizmeti alabiliyor. Ancak, bu ilave süreler hiçbir şekilde, öğrenim durumuna göre 20 ve 25 yaşı aşamıyor” dedi.

İl Müdürü BAKIRCI yazılı açıklamasında, “sigortalılarımızın mağduriyet yaşamamaları için primlerini ödemelerinin menfaatlerinde olacağını, Vatandaşlarımızın Genel Sağlık Sigortası tescil kaydınız olup olmadığını, prim borcunuzu sorgulamak, görmek ve online ödeme yapmak için e-devlet kapısını kullanabilecekleri gibi en yakın Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerinden bilgi alabileceklerini” ifade etti.

İl Müdürü BAKIRCI yazılı açıklamanın sonunda , Çalışan sigortalılarımızdan Emekliliklerine bir yıldan az süre kalmış veya emeklilik süresi dolmuş emekli olmayı düşünen Kamu ve özel sektör çalışanlarımızın Sosyal Güvenlik Merkezlerimize veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğümüze hizmet birleştirme dilekçeleri vermek suretiyle müracaat etmeleri halinde diğer illerdeki çalışmaları dahil mevcut sigorta dosyalarındaki tüm hizmetlerinin toplanması, Müdürlüğümüzün emeklilerimiz adına hedeflemiş olduğu bir günde aylık bağlama hedefine ulaşılması adına önem arz etmektedir. Bu konuda çalışan sigortalılarımızdan destek bekliyoruz dedi.