Rize Ticaret Borsası, Türk çay demleme kültürünü tanıtmak amacıyla Türkiye ve dünyada uygulanacak bir dizi tanıtım ve eğitim çalışmasını kapsayan proje hazırladı.

Projenin Türkiye ayağında çay demlemede birbirinden farklı birçok yöntem kullanılması sonucu çayın tadında oluşan farklılıkları ortadan kaldırmak amacıyla, çay ocağı işletmecilerine, ‘En iyi çay demleme ve sunum’ eğitimi verilecek. Proje, Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler, Büfeciler Federasyonu ile ortaklaşa gerçekleştirilecek.



Eğitimlerde kaliteli çay kullanımı, demlemede kullanılan malzemelerin özellikleri, kullanılan su, demleme yöntemleri, demlenen çayın bekleme süresi, bardak seçimi, hijyen kuralları ve sunum konularına yer verilecek. Proje kapsamında dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen uluslararası fuarlarda, Türk çayı demleme ve sunum kültürü uygulamalı olarak gösterilecek.



EN İYİ ÇAY NASIL DEMLENİR?
Rize Ticaret Borsası tarafından geçen ay düzenlenen, ‘En İyi Çay Demleme’ Yarışması’nda birinci seçilen Aytül Turan, Türk çay demleme kültürünü dünyada katılacağı fuarlarda anlatacak. En iyi çay demlemenin sırrını anlatan Aytül Turan, çayın tadı ve aromasının en iyi alınabileceği porselen demlikte demlenmesi önerisinde bulunarak, "4 kişilik çay demleme için 4 küçük çay bardağı suyu üst demliğe dökeriz. Buna 1 küçük bardak dolusu kuru çay ilave ederiz. 15-20 dakika süre ile demlemeye bırakırız. Burada önemli nokta sıcak suyun üzerine kuru çayı koymaktır. Çayı koyup üzerine su koyarsak çayın haşlanmasını sağlarız ve istediğimiz tat ve aromayı alamayız. Çay demleme süresince demliğin ucu tıkanırsa çayın aroma kıvamı içerisinde kalır. İyi çay için temiz su kullanılmalı. Isıtılmış ve bekletilmiş su kullanılmamalı. Hafif dinlenmiş su kullanılması iyi olur. Çayı demlerken biraz da sevgi katmak gerekir”  dedi.