RİPORT Yönetim Kurulu Başkanı Asım Çillioğlu, RTSO Başkan adaylığı sonrası Rize için canla başla çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Rize için on yıllar sonrasını etkileyecek projeler için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Asım Çillioğlu Rize’nin bütünsel kalkınma ile sağlam temeller üzerine oturacağını belirten Çillioğlu, bütünsel kalkınmanın çayın yanında, üniversite, kentsel dönüşüm, lojistik, organik üretim, kooperatifçilik, ithalat ve ihracat gibi ticaretin çeşitli dalları ile birlikte olabileceğini belirtti

Asım Çillioğlu, Rize ekonomisinin büyümesi, daha çok kazanmak ve işsizliği sıfıra indirmek için 11 konu başlığına dikkat çekti ve bu maddelerin yaklaşan genel seçimler öncesinde milletvekili adayları ve vatandaşlar tarafından gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

ÇAY TARIMI

Doğduğu günden bu güne hep Rize’de yaşadığını, Rize’nin ticaretinin, sanayisinin, tarımının içinde olduğunu söyleyen Çillioğlu; “Çaykur’a sahip çıkılması gerekiyor. Çaykur’un zarar etmesi akla mantığa sığmıyor. Çay tarımında yabancı işçi çalışması nedeniyle 100 milyon dolar gibi milli bir servetin yurtdışına çıkıyor. Bu milli servetin yurt dışına çıkmaması için Çaykur’un proje üretmesi gerekiyor, çay tarımında organik gübre kullanımının artarak devam etmesi şart. Çaykur’da çalışan işçilerin çalışma süreleri sınırlı. Oysa Çaykur’a kampanya haricinde çayın dışında üretim yapabileceği ürünler arttırılsa örneğin didi gibi Rize’de üretilecek başka ürünler işçilerin çalışma sürelerini de arttıracaktır. Bu konuda ARGE yapılmalı ve yaş çay sezonu haricinde atıl kalan çay fabrikaları ekonomiye kazandırılmalıdır.

LOJİSTİK

Lojistik konusunda her zaman en iyisi olmalıyız diyen Çillioğlu: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde yapılan Ovit Tüneli bağlantı yolları ile güçlendirilmeli ve lojistik için gerekli depoların yapılması gerekiyor. Ticaret yapmak için lojistik üs şarttır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Rize’nin ketsel dönüşümü ile ilgili; ülkede esen rüzgardan yararlanılması gerektiğini söyleyen Çillioğlu, “Efsanevi başkan rahmetli Ekrem Orhon’u rahmetle anıyoruz. Onun döneminde ilk doldurulan alanların ki bunların başında başta Belediye İşyeri Blokları bir an önce dönüşüme girmesi gerekiyor. Cumhuriyet Caddesi ile deniz arasında kalan ve üç tarafı ışık almayan ve yıkılmak üzere olan konut ve binaların yıkılıp Rize’nin otopark sorununun çözülmesi gerekiyor. Hatta ilçelerde de bu konuda çalışmalar yapılmalıdır..

RİZE RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ:

Recep tayyip Erdoğan Üniversitesine pozitif bilimle uğraşan ve analitik düşünceye sahip Rektör atanmalı diyen Asım Çillioğlu: “Bugün büyük üniversitelere baktığımızda hangi branştan rektör atanıyorsa o branştan ilimize rektör atamasının yerinde olacaktır. İlimizden yetişen, büyük şehirlerde çok önemli bilim insanları olduğunu biliyoruz. Bunlara rektörlük teklifi götürülüp ilimize gelmelerinin sağlanması gerekiyor. İlimizden yetişen Rize kökenli bilim insanlarının hiç değilse belli bir süre ilimizde görev yapmaları sağlanmalıdır. Bu şekilde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bölgesel bir üniversite hatta ülkemizde belli branşlarda en iyilerden biri olacaktır.

RİZE YAYLALARI:

Yaylalardaki çarpık yapılaşmaya dikkat çeken Çillioğlu;” Ayder başta olmak üzere bölgemizdeki tüm yaylalarda, denetimsizlik sonucu bilinçsiz yapılaşma olmuştur. Ne yazık ki yaylalarımız, doğal olma özelliğini kaybetmiştir. Bu sorunların çözümü TOKİ önderliğinde yapılmalıdır. Kayak merkezi, organik yaşam alanları, doğal yürüyüş yolları yapılmalıdır. Bu konularda geç kalınmıştır. Bu konulardaki adımlar yöre halkının katılımları ile gerçekleşmelidir.”

RİZESPOR, FUTBOL ve DİĞER SPOR DALLARI:

Çaykur Rizespor’un şampiyon olmasının tesadüf olmadığını belirten Asım Çillioğlu: “Rize’mizden önemli futbolcular çıkmıştır. Milli takımımızda forma giymiştir. Rizespor uzun yıllar süper ligde kalmıştır. Rize ve Rizeliler futbol oynamaya ve futboldan anlamaya yatkın bir bölgedir.

Rize ilinde son dönemde yapılan futbol alt yapı yatırımları gelecek yıllarda futbol endüstrisine çok daha başarılı Futbolcu ve Futbol adamları yetiştirecektir.

Bazı bölgeler ve iller yöre halkı olarak üstünlük kurdukları spor dalları vardır. Örneğin “Güreş” sporunda ilimiz üstündür. Güreş sporunda ilimiz sporcuları Olimpiyat, Dünya, Avrupa şampiyonlukları kazanmıştır. Ayrıca ilimizde Hentbol öne çıkan üçüncü ana spor dalıdır. Ardeşen GSK Hentbol başarısı önemlidir. Yani şehrimiz bir spor şehri olmaya adaydır.”

AVM SONRASI YAŞANAN MAĞDURİYETLER:

Şehir merkezimizde yapımı devam eden AVM açıldığında trafiğin çok büyük sorun yaratacağını vurgulayan Çillioğlu: “ Buna yönelik olarak şimdiden önlem alınmalıdır. AVM inşaatı ile birlikte yüzlerce aile mağdur olmuştur. Şöyle ki, konut ve arsa sahiplerine çok düşük istimlak bedelleri ödenmiştir. TOKİ bu olaya mutlak müdahil olmalıdır. Bu ailelerin sorunlarını devlet çözmek zorundadır. Mağduriyet yaşayan insanların çığlığına kulak verilmelidir.”

ÖZEL ÇAY FABRİKALARININ REKABET GÜCÜ ARTIRILMALIDIR:

Özel sektör çay firmalarının rekabet gücünün arttırılması için gerekli alt yapının hazırlanması gerektiğini belirten Çillioğlu: “Kamu ve özel sektör çay fabrikalarının üretimlerini paketlenip saklayabilmesi için lisanslı depo ve paketleme yatırımları yapılması zorunludur. Bunun için projeler üretilmeli ve devletten destek sağlanmalıdır.”

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (OSB):

Rize’de açılan organize sanayi bölgesinin yetersiz olduğunu söyleyen Asım Çillioğlu: “Ülkemizde birçok ilde birden çok OSB var. İlimizde ise sadece bir tane OSB var. İlimiz için bu çok yetersizdir.

İlimizdeki arazi yetersizliği nedeniyle OSB kurulması konusunda devletin desteği alınmalıdır. İstimlak işleri zor yürüyen bir işlemdir. İstimlak edilen yerlerin sahipleri mağdur edilmemelidir.

İlimizde deniz dolgusu yapılarak ticari alanlar yaratılabilir.”

SARP-SAMSUN DEMİR YOLU HATTI:

Demiryolu projesinin Rize’nin geleceği için olmazsa olmaz olduğunu belirten Asım Çillioğlu Sarp Samsun demiryolu projesinin Erzincan-Of-Rize Demir yolu akredite edilmesi gerektiğinin gerekliliğini vurguladı. Çillioğlu: “Çayeli Büyükköy vadisi, Rize Salarha vadisi, Çiftekavak Vadisi ile Derepazarı ve İyidere vadileri demir yolu ile birlikte birbirlerine bağlanmalı ve bu şekilde gelecekteki Sarp-Samsun Demiryoluna entegre edilmelidir. Demiryolu inşası ticaret ile birlikte düşünülmelidir. Sadece yolcu taşıma ilimize ve bölgemize çok büyük bir girdi sağlamaz. İyidere vadisi ve Erzurum – İspir Çoruh vadisinin birleştirilmesi yolunda projeler hazırlanmalıdır.”

OVİT TÜNELİ:

Ovit Tünelinin bağlantı yolları ile desteklenmesi gerektiğini söyleyen asım Çillioğlu. “Ülkemizin en uzun tüneli Ovit Tüneli’dir. Yakında tamamlanacaktır. Ancak bu tünel ile İyidere endüstriyel alanının bağlantı yolları bir an önce yapılmalıdır. Bu yollara örnek olarak Güneyce-İkizdere-Ovit bağlantı yollarıdır.”

BAKÜ TİFLİS KARS (BTK) DEMİRYOLU:

Bakü Tiflis Kars demiryolu hattından ilimizin faydalanması için Erzurum İspir bağlantısının yapılması gerektiğini söyleyen Asım Çillioğlu: “Ülkemizin en büyük kazanımlarında olan BTK Demiryolunun Erzurum İspir bağlantısı yapılmalıdır. BTK Demiryolu Karadeniz’e açılımı sağlanmalıdır.”