3 Nisan’da yapılacak olan Rize Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde başkanlığa aday olan RİPORT Yönetim Kurulu Başkanı Asım Çillioğlu 41 maddeden oluşan seçim manifestosunu yayınladı.

Yapılacak olan seçimde oy pusulalarının renginin turuncu olduğunu söyleyen Çillioğlu: “Seçimde hem denizci oluşumuzdan hem de dikkat çekmesi için oy pusulamızı turuncu renkte seçtik. Bundan 3 yıl önce RTSO’ya aday olduğumu açıklamıştım. Geçen yıl Temmuz ayında resmi açıklamamızın ardından bu konuda daha da ciddi bir şekilde çalışmamızı tetikleyen, azmimizi attıran Sayın Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu metal yorgunluğu açıklamasıydı. İnsanlar bir görevde uzun süre kalınca artık orayı kanıksıyorlar ve bazı olayları doğal zannetmeye başlıyorlar. Cumhurbaşkanımızın bu açıklamasındaki mana şuydu. Çok uzun süre aynı yerde duranlar denizci tabiriyle 20 yılını aşan gemiler artık uzun yola fazla çıkmazlar, yük alıp boşaltırken daha dikkatli davranılır. Metal yorgunluğu bu anlamda ileriyi görememe, mevcut sorunları çözememe, her yaptığı işi doğru yaptığını düşünen insanlar için söylenen bir söylemdir. “

RİZE’YE BEYİN GÖÇÜ VAR, ONLARI DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM

Adaylık sürecinde sokakta ki ziyaretleri süresince Rize’ye dışarıdan bir beyin göçünün başladığını fark ettiğini fakat bu kişilerin değerlendirilmediğini belirten Çillioğlu: “Adaylık sürecinde Rize sokaklarında dolaşırken Rize’de bir potansiyel olduğunu fark ettim. Ben zannediyordum ki Rize’de sadece KTÜ’de okuyanlar dönüyor, İstanbul’a gidenler buraya dönmüyor. Belki ilk zamanlar gelmiyorlar ama belli bir çevreye sahip olduktan sonra dönüyorlar. Bu anlamda Rize’ye ciddi bir beyin göçünün olduğunu gördüm. Fakat bu arkadaşların artık yönetimde yer alması gerektiğini düşünüyorum.”

KAMULAŞTIRMALARDA MAĞDURYİYETLER OLUŞTU

Tüccarları ilgilendiren projelerden bölgeyi ve şehri ve çayı ilgilendiren projelere kadar birçok konunun yer aldığı seçim manifestosu hakkında bilgi veren Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Asım Çillioğlu uydu kent projesi ile Rize’de yaşanan kamulaştırma sıkıntıları ve mağduriyetlerinin de önüne geçilebileceğini vurguladı. Kamulaştırma konusunda farklı bir bakış açısı ortaya koyan Çillioğlu: “Mağdur olan vatandaşlarımız var. Konutlarına 70-80, 90 bin lira verilenler var. İnsanların belki lük evleri yoktu ama başlarını sokacakları evleri vardı. Şu evinizin bedeli 90 bin lira deyip de bu insanların evlerinin yıkılması değil de oluşturulacak olan uydu kentlerle takas yoluyla bu insanların sorunları çözülmüş olsaydı insanlar da mağdur olmazdı.”

RİZE TRABZON’UN DA ÜSTÜNDE BİR SNAYİ VE TİCARET ŞEHRİDİR

Rize’nin bir sanayi ve ticaret şehri olduğunu söyleyen Çillioğlu bu algının herkes tarafından farkına varılması için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Asım Çillioğlu: “Rize ile ilgili bir toplantıda Rize ile ilgili görüşüm sorulduğunda Rize’nin bir sanayi ve ticaret şehri olduğunu söyledim. Bu dikkate alınmadı. Bir arkadaş kalkıp buna katılmıyorum, Rize bir sanayi ve ticaret şehri değildir dedi. Bir bayan arkadaş ta ona katıldı. Bir bölgenin kalkınmışlığı kişi başına tüketilen enerji miktarı ile ölçülür. Rize bu anlamda önde gelen iller arasında. 2013 TUİK verilerine göre Rize bir sanayi şehridir. Trabzon’un üstünde bir sanayi şehridir. Rize’de Türkiye’nin 50 sanayi şirketi arasında yer alan bir ÇAYKUR var, bir uluslararası maden şirketi var, 4-5 tane yerel büyük marka var ve Gürcistan ve Azerbaycan’a yapmış olduğumuz ihracatlar la Rize ticaret ve sanayi şehridir. Bu algıyı ortaya koymak için Ticaret ve Sanayi Odasına çok iş düşüyor.”