Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, geçen yıl mayıs ayında başlayan yaş çay tarımının bu yıl erken başlamasının beklendiğini açıkladı. Paliç, “Bu yıl hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Buna bağlı olarak çay filizleri yeşermeye başladı. Sahil bölgelerimizde filiz veren çay tarlalarında bu yıl hasat dönemi erken başlayacak gibi görünüyor. Geçen yıl mayıs ayında başlayan çay hasadı bu yıl hava koşullarında bir olumsuzluk yaşanmaması halinde nisan ayında başlayabilir. Üreticilerimiz bu yönde hazırlıklı olmalı. Bu yılda verimli bir üretim sezonu geçirmek istiyoruz. Yeni sezon şimdiden herkese hayırlı olsun” dedi.

GEÇEN YIL 1 MİLYON 271 BİN TON YAŞ ÇAY ÜRETİLDİ

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun illerinde yaklaşık 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımında yıllık 1 milyon ila 1 milyon 200 bin ton arasında değişen miktarda ürün elde ediliyor. Üretilen yaş çay, 151’ i özel sektör, 46’sı ÇAYKUR’ a ait fabrikalarda işlenerek yılda ortalama 200 ila 230 bin ton arasında kuru çay elde ediliyor.Geçen yıl 829 bin 505 bin dekar çay tarım alanında 212 bin 692 bin üreticinin çay tarımı gerçekleştirdi. 2017 yılında özel sektör 746 bin 133 bin 508 ton, Çaykur ise 525 bin 362 bin 936 ton olmak üzere toplamda 1 milyon 271 bin 496 ton yaş çay üretildi. Bu yaş çaydan ise 254 bin ton kuru çay elde edildi.

YİNE KİMYASAL GÜBRE!

Doğu Karadeniz Bölgesinde yaş çay tarımının yaklaşması ile birlikte bölgeye gemiler ve TIR’larla nitrat ve azot içerikli kimyasal gübreler gelmeye başladı. Organik çay tarımına geçilemediği için bu yılda topraklar kimyasal gübre ile buluşmak zorunda kalacak.  Organik çay tarımına geçiş projesi ile nitrat ve azot içerikli kimyasal gübre yerine mikrobiyal organizmalar içeren organik gübre kullanılması hedeflenmişti. Çayda herhangi bir kalıntısı ve olumsuz etkisi görülmese de kullanıldığı toprakta ve çevresindeki canlı varlıklar üzerinde zararlı etkileri olan, toprak yapısını olumsuz yönde etkileyen, heyelanları tetikleyen azot ve nitrat içerikli kimyasal gübre kullanımı kaldırılması planlanmıştı. ÇAYKUR’un yaptığı denemelerde mikrobiyal gübre ile üretilen çaylarda verim azalması gözlenmediği gibi ekstrat değerinin yükseldiği ve selüloz oranının azaldığı, tomurcuk oluşumunun ise arttığı tespit edilmişti.