Rize’de Ziraat Odaları 2016 yılında çay üreticilerinin 3 milyon 866 bin 176 lirasını keserek hesaplarına aktarması üreticiyi çileden çıkardı. Rize’nin ilçeleri de dahil kurulu bulunan Ziraat Odaları geride bıraktığımız 2016 yılında çay üreticilerinden defter başına 33 lira kesinti ile toplamda 3 milyon 866 bin 176 lira kesinti yaptı. Sadece Rize Ziraat OdasıBaşkanlığı ise üreticilerden 1 milyon 57 bin 427 lira kesinti yaparak kendi hesaplarına aktardı.

RİZE’DE KESİLEN MİKTAR: 3 MİLYON 866 BİN 176 LİRA
Ancak üreticinin bu zorlu emeğinin üzerinden bazı sivil toplum kuruluşları kesinti yaparak iddiaya göre üretici haklarını savunduğunu iddia ediyor. Ziraat Odaları çay üreticisinin emeği üzerinden kesinti yapan kurumlardan biri.  Rize’nin ilçeleri de dahil kurulu bulunan Ziraat Odaları geride bıraktığımız 2016 yılında çay üreticilerinden defter başına 33 lira kesinti ile toplamda 3 milyon 866 bin 176 lira kesinti yaptı.  Sadece Rize Ziraat Odası Başkanlığı ise üreticilerden 1 milyon 57 bin 427 lira kesinti yaparak kendi hesaplarına aktardı. 

ERDOĞAN’IN CÜZDANINDAN DA KESTİLER
Üreticilerden yapılan kesintiden Cumhurbaşkanı Erdoğan’da nasibi aldı. Güneysu İlçesi Dumankaya Köyü’nde 2 dönüm arazi üzerindeki çay bahçesi adına Çaykur’dan 168 no lu defteri bulunan Erdoğan’dan da kesinti yapıldığı öğrenildi.  



ÇAY ÜRETİCİLERİ TEPKİLİ: ZİRAAT ODASI NE İŞ YAPAR
Rizeli çay üreticileri defterlerinden yapılan 3 milyon 866 bin 176 liralık yapılan kesinti karşısında Ziraat Odalarına tepki gösterdi. Çay üreticileri “Yıllardır çay üreticilerinden milyonlarca lira kesildi. Ortada üretici için ne bir proje var nede üretici yararına bir çalışma var. Bu paralar nereye harcanıyor. Kurumun başkanı çay fiyatı açıklanmadan önce basına çıkıp neredeyse hükümetin açıklayacağı fiyata yakın bir fiyat talep eder sonrasında açıklanan fiyatla ilgili bir teşebbüsü olmaz. Çay hasadında yaşanan bazı üretici sorunları var. Bunlarla hiç ilgilenmezler. İnsanlar çay bahçelerinden uzaklaşıyor, yerine Gürcü işçiler geliyor. Çayın kalitesini de etkileyen bu durum karşısında hiç bir proje geliştirmeyen, kamuoyunu bilgilendirmeyen Ziraat odaları üreticiden neyin kesintisini yapıyor. Ziraat Odaları Ne iş yapar. Artık kanun değişikliği ile üreticilerden para kesintisine son verilmeli. Burada siyasilere çağrı yapıyoruz. Bizim emeğimizin kesilerek Ziraat Odalarına aktarılmasına karşıyız. “ ifadelerini kullandılar.

Kaynak: Rize Gündem Gazetesi