Atatürkçü Düşünce Derneği Rize Şube Başkanı Ömer Toprak yaptığı yazılı açıklamada Rize Belediyesi tarafından yapılacak olan meydan projesi nedeniyle Atatürk aanıtının meydandan kaldırılmasının doğru olmadığını ve Atatürksüz Cumhuriyet meydanı projesinden  vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.

Meydanların kentlerin en önemli yerleri olduğunu vurgulayan başkan Toprak: "Rize Belediyesinin, Cumhuriyet meydanında ki Atatürk heykelini kaldırmak istemesi. Veya kendi açıklamalarıyla valilik bahçesinde ki alana taşınması hususunu, Unutulanları hatırlatarak kamuoyunun taktirine sunmak isteriz. Yıl 1998, Cumhuriyetimizin 75.yılı nedeniyle valilik bahçesine yaptırılan “Atatürk ve Gençlik” anıtının açılışı yapılır.Anıt, Atatürk ve Türk gençliğini stilize etmekte olup; Atatürk’ün “ ey yükselen yeni nesil ! gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk onu yüceltecek yaşatacak olan sizsiniz” sözünü ifade ederken anıtta yer alan büyük bir bayrakla da, Türk milli birlik ve beraberliğini anlatmaktaydı.

Rize devlet hastanesinin otopark ihtiyacını karşılamak için alanda çalışma yapılmış ve anıt kaldırılmıştı. Bu alandaki inşaat çalışmaları uzun yıllardır bitmiş olmasına rağmen anıt yerine konmamıştır. “Atatürk ve Gençlik” anıtının görselleri T.C. Rize valiliği sitesinde halen durmaktadır. Bu bilgiler ışığında meydan projesine dönersek.

“Niyetler Amellere göredir”
Meydanlar kentlerin en önemli ortak yaşam alanlarındandır. İçinde güçlü olayları tarihsel anıları, tarihsel belleği barındırır. Otopark veya trafik tek konusu değildir. Kaldı ki yapılan çalışma trafiği de düzenlemez daha da sorunlu hale getirir.
15 Temmuz’da memleketimizi esir ülkesi yapmak isteyenlere karşı, toplumsal itirazın en nihayetinde de direnme hakkının gösterildiği yerler. Kurtuluş mücadelesinin kurucu iradenin anıtlaştığı meydanlar olmuştur. İşte bu duygu ve düşüncedir ki demokrasi nöbetleri  valilik bahçesinde değil Cumhuriyet meydanında ki Atatürk anıtı ve çevresinde gerçekleşmiştir. Ülkemiz zor günlerden geçiyor, iktidarı muhalefeti “ Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” diyor.
Sayın belediye başkanını bu süreci anlamaya, milli birlik ve beraberliğe katkı vermeye çağırıyoruz. “ Atatürk ve Gençlik anıtını “ Rize valiliğinin bahçesindeki yerine yerleştiriniz. Atatürksüz Cumhuriyet meydanı projesinden  vazgeçiniz. Belediyenin rutin işleriyle meşgul olunuz. Rize sizden Rize için şehrin eminine yakışanı bekler.

Atatürkçü Düşünce Derneği olarak oldu bittiye izin vermeyeceğimizi anayasa ve hukuktan doğan bütün haklarımızı kullanacağımızı kamuoyunun bilmesini isteriz." dedi.