Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya,Yargıtay 9.Daire Başkanı Burhan Karaloğlu ile bakanlığın çok sayıda üst düzey yöneticisi, hakim ve savcıların katıldığı açılış programında, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, RTEÜ rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman ile İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy’da yer aldı.

Programın açılış konuşması yapan Rize Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse “ Bilindiği üzere çekişmeli yargı yoluyla taraflar arasındaki niza (çekişme) mahkeme aracılığıyla çözülmekte ancak husumet baki kalmaktadır. Oysa alternatif çözüm yolları yargısal süreçten farklı olarak hem daha hızlı ve ekonomik hem de taraflar arasındaki çekişmeile birlikte husumeti de gidermesi sebebiyle çok daha anlamlıdır. Bu yönüyle alternatif çözüm yolları hem hakkın tesisinde hem de toplumsal barışın sağlanmasında çok daha etkili olacaktır.” Dedi.

Rize Cumhuriyet Başsavcılığında 2016 yılı Nisan ayı itibariyle uzlaştırma bürosu kurularak faaliyete başladığını, arabuluculuk bürosunun kurulmasının da tamamlanma aşamasında olduğunu belirten Rize Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse “2017 yılı ilk 4 ayında uzlaştırma bürosuna toplam 700 dosya intikal etmiş ve bu dosyaların 350’sinde uzlaştırma gerçekleştirilerek dosyalar sonuçlanmıştır. Bu istatistiki veriler yıla oranlandığında yılsonuna kadar en az bir mahkemenin iş yüküne denk gelecek dosyanın uzlaşma ile sonuçlandırılacağı ön görülmektedir.” dedi.

Rize Valisi Erdoğan Bektaş “ yasama, yürütme yargı, aynı şeyi yapmaya çalışıyor, insanın kafasındaki, fıtratına uygun düzene ulaşmaya çalışıyor. Uzlaşma gibi alternatif çözüm yolları kamu yönetimi adına memnuniyet verici bir şey” dedi


Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil “kişiler arasında yaşanan uyuşmazlıkların, tarafları ve toplumu tatmin edecek şekilde doğru ve adil bir biçimde sonuçlandırılması ve sonuca, hızlı ve basit yöntemlerle en ucuz şekilde ulaşılması; hem maddi hukukun, hem de yargılama hukukunun en büyük hedeflerindendir.Mahkemelerin önündeki dava sayılarının çokluğuna rağmen, bu uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin hakimlerin sayısının yeterli olmaması nedeniyle adaletin geç tecelli etmesinden dolayı şikayetler olmakta ve bunun çözümüne ilişkin ciddi çalışmalar yürütülmektedir. Mahkemelerin iş yükünün azaltılması, uyuşmazlıkların adil ve hızlı bir şekilde çözülmesi için bütün dünyada yürütülen çalışmalar neticesinde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri öne çıkmaktadır. Ancak, tahkim, uzlaştırma ve arabuluculuk gibi alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin gelişmesi için yasal değişiklik yapılması gerekli, ancak tek başına yeterli değildir. Bunun için yeni bir akış açısına ve mantalite değişimine ihtiyacımız vardır.”Dedi.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek “Adalet Bakanlığı olarak yargının görevini hakkıyla yerine getirmesi ve adaletin tecelli etmesi hedefi doğrultusunda kesintisiz bir çalışma performansı ortaya koyuyoruz.Bu bağlamda son 15 yıldır yapılan çalışmaların Türk yargısının ve yargı teşkilatımızın bir çok yarasına merhem olduğunu söylemek gerekiyor.Yeni adliye binaları yapımından başlayarak yargı hizmetlerinin ferah, hizmetin önemine yakışır fiziki ortamlarda yürütülmesine imkan sağladık.Teknolojik ve teknik imkanların taşra dahil bütün yargı mensuplarına ve adliyelerimize sunulması o kadar kısa bir sürede gerçekleşmiştir ki, böyle bir hızı ve performansı ancak biz yapabilirdik. 15 yıl öncesine kadar daktiloların kullanıldığı bodrum katlarındaki adliyelerden, bugünlere geldik.”dedi

İpek “Ceza Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık yollarının etkinleştirilmesi yönündeki irade hem yargımıza, hem de uyuşmazlık taraflarına büyük bir nefes aldırmıştır. Bakanlığımız Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 10/10/2016 tarihinde "Cezada Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı" kurulmuştur.Bu daire başkanlığı ile uzlaşma alanıyla ilgili tüm bu iş ve işlemleri koordinasyonu ve uygulamanın takibi yapılmaktadır.Yıl sonuna kadar en az 150.000 dosyanın uzlaşma ile sonuçlanacağını öngörmekteyiz. Vatandaşlarımıza bu yolun etkinliği ve önemi anlatılmalıdır. Az giderli, hızlı ve etkin bir yol olan cezada uzlaşmanın, yargının iş yükünün büyük kısmını daha konu yargıya intikal etmeden engelleyeceği düşüncesindeyim.” “ açıklamasında bulundu.

Sempozyumun açılış programının sonunda Türkiye’nin çeşitli illerinde uzlaştırıcı olarak görev yapan ve aldıkları dosyaların büyük bir kısmını uzlaşma ile sonuçlandıran uzlaştırıcılara ödülleri verildi.