CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Ocak Ayında Rize İl Genel Meclisi'nde yap-işlet-kirala-devret yöntemiyle ihale edilmesi kararı alınan Ayder Kış Sporları Merkezi ve Teleferik Projesi hakkında Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Projenin daha önce kamuoyuna hiç açıklanmadığını belirten Bekaroğlu, projenin gerçekten var olup olmadığını, varsa proje için fizibilite çalışması yapılıp yapılmadığı ve maliyetini sordu. 

TBMM Başkanlığı'na sunulan önerge şöyle:

"2012 yılından bu yana “Ayder Kış Sporları Merkezi” başlığı ile bir proje sürekli olarak gündemde tutulmaktadır. Ne var ki bugüne kadar ne Rize’nin yerel yöneticileri ne de Hükümet tarafından projenin ayrıntıları ile ilgili anlaşılır açık bilgiler verilmiştir.

2012-2015 yılları arasında Rize’de yapılan değişik toplantılarda projenin Rize’ye, Rize turizmine katkıları genel olarak konuşulmuştur. 13 Mayıs 2015 tarihinde Rize İl Özel İdaresi tarafından basına dağıtılan bir animasyonla, Çamlıhemşin ilçesinde toplam 3.500 hektar alan üzerinde Rize Ayder Hazindak Kış Sporları Merkezi adı ile bir projenin yapılacağı duyurulmuş ve söz konusu animasyonda ayrıntılar verilmiştir. Animasyonda yer alan bilgilere göre; Kış Sporları Merkezi’nde toplam 16 km uzunluğunda 12 adet kayak pistinin bulunacağı, tesislere Ayder’den teleferikle ulaşılacağı anlaşılmaktadır. Bu animasyon Rize İl Özel İdaresi ve Çamlıhemşin Belediyesi tarafından paylaşılmıştır. Ne var ki bu animasyon, Ser Se Teleferik adlı bir firma tarafından reklam amaçlı hazırlanmıştır; gerçeklikle bir ilgisi yoktur.

Daha sonra 3 Haziran 2015 tarihinde dönemin AKP Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, AKP İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak ve AKP Rize İl Başkanı Muhammet Avcı Rize’de Ayder’de yapılması düşünülen Kayak Merkezi ve Teleferik Projesi için Leitner adlı bir firmayla toplantı yaptıklarını; bu toplantıda adı geçen firmadan ikili teklif aldıklarını açıklamışlardır. Adı geçen milletvekilleri bir masanın etrafında Leitner firmasının elemanları oldukları iddia edilen insanlarla oturmuşlar ve basına şu demeci vermişlerdir: “Yıllardır üzerinde çalıştığımız ancak bir takım SİT ve Milli Parklar konulu bürokratik engeller nedeniyle izin ve proje tasdiklerinin gecikmesi olmuştu. Son aşamaya geldik. Projeler tasdik oldu. Artık sona yaklaştık. İl Genel Meclisi Başkanlığımız döneminde il Özel İdaresi tarafından hazırlanan proje çalışmalarına da ortaklık etmiştik. O dönemde özellikle güzergâhların tespiti konusunda çalışmalar yapmıştık. Ayder ve Çamlıhemşin’in turizm merkezi olması yolunda çalışmalarımız var. Bunun da kayak merkezi ve teleferik projesiyle mümkün olacağını biliyoruz. Bugün bu anlamda çok önemli bir firmadan teklif almak üzere toplantımızı da gerçekleştirdik. İnşallah diğer firmalardan da teklifler geldiğinde nihai değerlendirmeyi yapıp Ayder ve Çamlıhemşin bölgesini Rize’nin en önemli turizm merkezi haline getirecek kayak merkezini hayata geçirmiş olacağız.”

Açıklamadan da anlaşılacağı gibi, seçim öncesi AKP’li siyasetçiler, sanki il başkanı ve milletvekili adayları bu konuda yetkililermiş gibi, projenin gerçekleştirilmesi için önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini söylemişlerdir.  AKP İl Başkanı ve milletvekillerinin yaptığı bu açıklamadan sonra, ta ki; 10 Ocak 2018 tarihinde Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın Rize İl Genel Meclisi’nde konuyu gündeme getirmesine kadar üç yıl boyunca projeden hiçbir şekilde bahsedilmemiştir. Vali Bektaş, 12 Ocak 2018 tarihinde yaptığı bilgilendirme toplantısında, Kaçkar Dağlarında (Samistal, Amlakit, Yukarı Kavron ve Palovit yaylaları) yapımı planlanan tesisin 45 km’lik hat uzunluğunda ve 8 bölgede kayak pistinin yapılacağını, 3 etapta gerçekleştirilecek projenin ihaleye çıkmaya hazır olduğunu, 9 yılda bitirileceğini, maliyetinin 100 milyon Euro olacağını, ihale için Rize İl Genel Meclisi’nden yetki alındığını ve ihalenin kira karşılığı 49 yıllığına işletme şeklinde verileceğini ifade etmiştir. Konuşmasının devamında Vali Bektaş, tesislerin ihalesi için 6 ülkenin sıraya girdiğini ve ihale için tarih beklediklerini, 1-2 ay içerisinde ihalenin tamamlanacağını sözlerine eklemiştir.

AKP Milletvekilleri, AKP İl Başkanı ve Vali’nin açıklamalarına rağmen, bir teleferik firmasının hazırladığı animasyon dışında tesislerin kurulması ile ilgili gerekli çalışmaların, incelemelerin ve projenin yapıldığına dair kamuoyuna açıklanan herhangi bir belgeye rastlanmamıştır. Yerinde yaptığımız incelemede bölge sakinleri, bugüne kadar sözü edilen Samistal, Amlakit, Yukarı Kavron ve Palovit yaylalarında herhangi bir çalışma yapılmadığını ifade etmişlerdir.

Bu bağlamda;

1.        Ayder Kış Sporları Merkezi ve Teleferik Projesi adı ile usulüne uygun olarak hazırlanmış bir proje var mıdır? Hazırlanmakta ise proje hangi aşamadadır?

2.       Proje tam olarak hangi alanları içermektedir; bu alanlar seçilirken hangi kriterler esas alınmıştır?

3.       Proje kapsamı içinde hangi tesisler mevcuttur; bu tesislerin hangi özellikleri vardır; bu tesisler seçilen bölgelerde nasıl inşa edilecektir? Milletvekilleri ve Rize Valisi’nin yaptığı açıklamalara göre; projenin içinde herhangi bir yol inşaatı söz konusu değildir; bu tesislerin malzemeleri teleferikle mi nakledilecektir?

4.       Projenin maliyeti ile ilgili yapılan değişik açıklamalarda 30 ila 100 milyon Euro arasında farklı rakamlar telaffuz edilmektedir. Gerçekten böyle bir proje mevcut mu; yoksa tahmini rakamlar mı konuşulmaktadır?

5.       6 Şubat 2012 tarihinde dönemin AKP Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, “kayak tesisinin ve teleferik projesinin yapılması halinde 20 bin kayakçının bölgeye gelebileceğini, 10 bin yatak ihtiyacı doğabileceğini görüyoruz. Bu da en az 10 tane 5 yıldızlı otelin bölgeye kazandırılması demektir” açıklamasını yapmıştır. Eğer bu bilgiler doğruysa maliyet, bu rakamların çok çok üstünde olması gerekir. Böylesine büyük bir proje gerçekten varsa gerçek maliyeti tam olarak nedir?

6.       Yaptığımız araştırmalar sonucunda Ser Se Teleferik adlı firmanın hazırladığı animasyon dışında proje ile ilgili herhangi bir somut çalışmaya rastlanmamıştır. Bu durumda Ayder Kış Sporları Merkezi Projesi sadece bir fikirden mi ibarettir?

7.       Basında AKP Rize Milletvekilleri ve İl Başkanının projenin ihalesi için firmalarla görüştükleri haberleri yapılmış, konuyla ilgili AKP İl Başkanı’nın açıklamaları basına yansımıştır. Bu haberler doğru mudur? Varsa böyle bir projenin ihalesi için Milletvekilleri ve AKP İl Başkanı tarafından mı yapılmaktadır?

8.       Ayder Kış Sporları Merkezi ve Teleferik Projesi gerçekten varsa; bu proje için sözü edilen yaylaların SİT alanları olduğu bilindiğine göre, söz konusu projenin yapılması için gerekli izinler alınmış mıdır? Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmış mıdır?

9.       Böyle bir proje varsa, bu projenin ihalesinin yap-işlet-kirala-devret modeli ile yapılacağı anlaşılmaktadır. Niçin böyle bir finansman modeli seçilmiştir? Bu finansman modeli ile ihaleyi alacak olan firmalara hangi garantiler verilecektir?

10.   Rize Valisi Sayın Bektaş, projenin ihalesi için 6 ülkenin sıraya girdiğini ifade etmiştir. Ülkelerin proje ihaleleri ile ilgili sıraya girmeleri pek bilinen bir şey değil; Sayın Vali böylesine gerçekliği olmayan bir konu için niçin abartılı bir dil kullanmaktadır?

11.   Bölge halkı adına yapılan çalışmaları takip edebilmem için bu proje ile ilgili bugüne kadar yapılan somut çalışmaları bir dosya şeklinde tarafıma iletmeniz mümkün müdür?"