RİZE Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Galip Koç Tanzim Satışın zincir mağazalara verilmesinin Küçük esnafı bir kez daha zor durumda bırakacağını ifade ederek” neden her zaman devletinin milletinin yanında olan, mahallemizin sokaklarına neşe katan, dar zamanında müşterilerinin yanında olan bizler, küçük esnaflar göz ardı edildi ? Ülkemiz genelinde iki milyona ulaşan esnafa Tanzim Satış söz verildiği halde neden 16 bin zincir mağazaya verildi? Bizler müşterilerimize ve vatandaşımıza bu ürünleri daha kolay ulaştırabilecek durumdayken, kapılarımıza kilit vurmak ne derece doğru bir adım? Biz STK olarak üyelerimizin sıkıntılarını çözüm olabilecek durumları defalarca yetkililere anlattık, dosyalar hazırladık imza topladık, her kesime bildirdik. Buna rağmen yaptığımız çalışmalar ve verdiğimiz emeklerin hepsi çöpe gitti. Madem küçük esnafın derdi ile hiç kimse dertlenmiyor, biz neden emek veriyoruz?” diye sordu.

Koç” tez zamanda bu STK’ların kapatılması gerekir. Bizler maddi bir gelir talep etmeden herhangi bir beklenti olmadan sadece işletmelerimizin geleceği için emek verip karşılığında destek göreceğimize, daha çok engelle karşı karşıya kalmamız biraz düşündürücü bir durum. Zincir mağazalar gıda maddelerindeki bu dalgalanmaları fırsatçılıkları yapanlardır. Bunu vatandaşımızda biliyor, farkında herkes ancak onlara bir kısıtlama bir ceza verileceğine aksine her defasında ödüllendiriliyorlar. Bizler sermaye karşıtı değiliz ancak bu kuralsızlığa birilerinin dur demesi gerekir. Artık esnafımız ve sahip olduğumuz değerlere sahip çıkmalıyız. Her seçim döneminde olduğu gibi esnafın yanında görünüp esnafa destek olunması gerektiği söylenir ancak değişen hiçbir şey olmaz. O zaman bizim gibi STK’ların kapanması gerekir. Hem esnafımıza maliyet yükü olmaz hem de benim gibi oda başkanları ve yönetim kurulumuzdaki yol arkadaşlarımız bir emek vermek zorunda kalmaz. Zaten STK’ların birçoğu zor durumda. Benim gibi maaş almadan görevini yapan bir sürü oda başkanımız var. o zaman bizlerde kendi işimizden gücümüzden fedakarlık etmek zorunda kalmayız” ifadelerini kullandı.,

 Artık gerçek anlamda esnafa değer verilmesi ve sahip çıkılması gerektiğini belirten Rize Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Galip Koç “zaten arada pek fiyat farkı olacağını zannetmiyorum. Çünkü her ürünün bir maliyeti var. Biz yerel esnaflar olarak zaten etrafımızı örümcek ağı gibi saran zincir mağazalarla sürekli rekabet halindeyiz. Kendi kâr oranımızı artırıp müşterilerimizi küstürmeyiz. Ahi Evran geleneğine yakışan esnaf kültürü sadece biz yerel esnaflarda bulunur, zincir mağazalarda bulunmaz. Peşin para aldığımız ürünlerimizi tereddüt etmeden dar zamanın da müşterilerimize vermekten çekinmiyoruz. Zaten vatandaşımız her şeyin farkında ve yerel esnaflarımızdan alışverişini yapmaktadır” dedi.