Kentin Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde bulunan ve mülkiyeti Rize Belediyesi'ne ait işyerinde Hasan Kuleli'nin işletmecisi olduğu içkili restoranı, 25 yıl önce Abdulkadir Poyraz devraldı. Poyraz, kendi adına ruhsat almak için girişimde bulundu, ancak başarılı olamadı. Bu arada Hasan Kuleli'nin vefat etmesinin ardından Rize Belediyesi işletmenin ruhsatını iptal etti. Belediye Encümeni de Abdulkadir Poyraz'ın 'işgalci' olduğu gerekçesiyle içkili restoranı kapatma kararı aldı. Belediye tarafından mühürlenen ve bina daha sonra boşaltılarak kapısına 'Kültür Sanat Merkezi tadilatı' yazısı asıldı.

 

POYRAZ, YARGIYA BAŞVURDU

 

Abdulkadir Poyraz yapılan işlemin hukuksuz olduğunu ve Rize Belediyesi'nin aldığı 'işgalci' kararının kaldırılması için Rize İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Abdulkadir Poyraz, yıllarca uğraşmasına karşın Rize Belediyesi'nin kendisine ruhsat vermediğini, muhatap kabul edilmediği için kirayı ödeyemediğini, hakkında icra takibi yaptığını anlattı.

 

Rize İdare Mahkemesi davanın reddine karar verince Poyraz bu kez Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme 16 Haziran tarihinde aldığı kararla Rize İdare Mahkemesi'nin kararını iptal etti, davanın görülmesine hükmetti.

 

Hukuk mücadelesini sürdürmeye kararlı olduğunu söyleyen Abdulkadir Poyraz, mahkeme kararlarını işyerinin girişinde duvara yapıştırarak Rize Belediyesi'ni protesto etti. Poyraz, "25 yıldır bu restoranı işlettim. İşyerine benim adıma yıllarca ruhsat vermediler. Yani beni muhatap kabul etmediler. Bir ara kiramı ödeyemedim, beni muhatap kabul etmeyen belediye, kira tahsilatı için hakkımda icra takibi başlattı. Rize Belediyesi resmen işyerimi gasp etti. 15 aile işsiz kaldık" dedi.