Rizeli ekmek ustası geliştirdiği sistem ile hayır sever vatandaşların ekmek bağışlarını ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Ne bağış yapan ekmeği alanı ne de ekmeği alan bağış yapanın kim olduğunu bilmiyor. Ücretsiz ekmek alan fakir vatandaşlar ile ekmek alırken her hangi kimse ile muhatap olmayıp rencide olmuyor.

Sistem ise şu şekilde işliyor; Ekmek alan bir müşteri bağışta bulunmak istediği ekmek kadar fazla ücret ediyor. Kasanın hemen üzerinde bulunan tahtaya fırın çalışanları biriken bağış ekmek miktarını yazıyor. Ücretsiz ekmek almak isteyen fakir bir vatandaş fırına gelip bu tahtaya bakarak rafta ücretsiz ekmek olup olmadığını görüyor. İhtiyacı kadar ekmeği alan kişi fırın görevlilerine sadece aldığı ekmek miktarını belirtip fırından ayrılıyor. Görevliler bu kez tahtadaki bağış ekmek miktarını alınan ücretsiz ekmek oranında azaltıyor.



Konuyla ilgili açıklama yapan sistemin fikir sahibi ekmek ustası Ayhan Topay yaptığı açıklamada, “Fakir vatandaşlarımız sürekli fırınımıza gelip bizden bayat etmek talep ediyordu. Onları kırmıyorduk. İhtiyaçlarını karşılıyorduk. Ancak hem onların rencide olmamaları hem de daha fazla fakir vatandaşımıza yardımcı olabilmek için bu uygulamayı başlattık. Bağışta bulunanlar da ücretsiz ekmek alanlarda memnun. Şuan günde ortalama 50-60 ekmek alan oluyor. Tahtada da görüldüğü gibi şuan bağış daha fazla. Askıda 82 ekmeğimiz alınmayı bekliyor” dedi.