1924 yılında 60 dekar alan üzerinde “Narenciye Fidanlığı” adı altında kurulan ve zaman içerisinde teknolojinin gerekleri göz önüne alınarak eklemeler yapılan Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü gerek bina teçhizatı olarak gerekse de dağınık ve birbirinden kopuk laboratuvar yapısı nedeniyle artık hizmete cevap vermekte zorlandığı için yeniden yapılanmaya gidilerek ÇAYKUR’un hayrat fidanlığında laboratuvar çalışma şartlarına göre dizayn edilmiş bahçeleriyle, fidanlığıyla akredite edilmiş laboratuvarları ile kompleks olarak inşa edilen yeni modern binasına taşınıyor.

Öte yandan adeta Rize ile özdeşleşmiş olan Ziraat Botanik Bahçesi içerisindeki bitki ve ağaç çeşitliliği ile ziyaretçilerin oturma alanları arttırılarak bir çay turizmi destinasyonu konumuna getirme çalışmalarına başlandı.

Çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını belirten ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim: “Yıllardır çay sektörüne ve bölge tarımına hizmet eden Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü adına yakışır daha modern bir komplekse taşıyoruz. Ayrıca ziraat botanik bahçemizin atıl kalan kısımları yeşillikler içerisinde yeni hizmet alanları oluşturarak bitki ve ağaç çeşitliliğini de arttırıp daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor” dedi.