Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Asım Çillioğlu önceki gün açıklanan yaş çay taban fiyatı, çay sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.  Bölge için Kuru çay zammının çok daha önemli olduğunu vurgulayan Çillioğlu” yaş çay artışları enflasyon altında bırakılmıyor, enflasyonla beraber eşit oranda veriliyordu fakat son dönem içerisinde enflasyonun biraz daha yüksek olması nedeniyle bu sefer açıklanan rakam biraz enflasyon altında kalmış. Çay üreticisi için aslında yaş çaydan çok daha önemli olan kuru çay fiyatıdır. Çünkü eğer özel sektör veya ÇAYKUR ürettiği çayı iyi paraya satabiliyorsa bu kez Özel Sektör yaş çaya kantarın üzerinde peşin para verebiliyor. Burada esas önemli olan konu kuru çay zammı olduğu ticari olarak ön plana çıkıyor. Bu konuyu Ticaret ve Sanayi Odasının Meclisi'ne taşıdık. Meclisteki arkadaşlarla beraber kuru çay zammı ve çay genel sorunları için Rize TSO meclis komisyon kurulmasını istedik. Fakat Rize TSO Meclis başkanı ve Yürütme Kurulu tarafından gereksiz görüldü. Kuru çay zam konusunun Oda Başkanı Karamehmetoğlu tarafından takip edildiği söylendi. Rize TSO meclis toplantısı ve öncesinde Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ile kuru çaya zam konusunu konuşmuştuk. Rize TSO meclis sonrası çay komisyonu kurmak istediğimiz arkadaşlar ve özel sektör çay fabrikası temsilcileri ile beraber bir araya gelip Çay Paydaşları ile bir toplantı tertip ettik. Toplantı sonucu Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ziyarete gittik. Rize Ticaret Borsasıyla aynı fikirde olduğumuz, 2 yıldır zam almayan kuru çayın özel sektör çay fabrikası sahiplerini zora soktuğunu ifade ettik ve bununla ilgili bir çalışma yapılması gerektiğine karar verdik” dedi.

“ÇAYKUR BU KADAR ZARAR ETMEZDİ”

Bu bölgede 1.4 Milyon ton yaş çay toplandığını, bunun yarısını ÇAYKUR diğer kısmı da özel sektörün alarak kuru çaya dönüştürdüğünü belirten Çillioğlu” Çaykur'un bir sezonda 120 bin ton kuru çay yapıp sattığını düşünün, kuru çaya 3 lira bir zam olmuş olsaydı 120 bin tonda yılda toplam 360 milyar ederdi. Bu gelir sayesinde ÇAYKUR faiz giderleri de bu kadar olmaz. Belki de 600 milyon liralık 2018 yükü bu zarar ortaya çıkmayacak, ÇAYKUR’un hazineye zararı bu kadar konuşulmayacaktı. Özel sektöre bakıldığı zaman, 2 sene önce fiyatlar iyiydi ki ÇAYKUR’un vadeli aldığı yerde özel sektör peşin para ile çay alabiliyordu. Burada önemli olan çayı satabilmek, çayın pazarını oluşturabilmek. 5 kilo yaş çaydan 1 kilo kuru çay yapılabildiğine göre bugün yaş çayı koyduğunuzda 1 kilo kuru çay parası etmiyor. Bu da çay sektörü zor durumda bırakıyor” ifadesini kullandı.

 “RİZE TSO ÇAY KONUSUNU ÖNEMSEMİYOR”

Rize’nin ekonomisinin çaya dayandığını hatırlatan iş adamı Asım Çillioğlu” Rize Ticaret ve Sanayi Odası yönetim ve yürütme organları çay konusunu sadece borsaya bırakmış gibi gözüküyor. Çay konusu Ticaret odasında yeterli düzeyde konuşulmuyor varsa başkanın bireysel çabaları olmalı ki sonuç ortada. Rize TSO’da yaş çay ve kuru çay ile ilgili komisyon kurulmuyor, tüm iş ekonomisinin %80 Çay olmasına rağmen yeterli bir araştırma yapılmıyor. Çay Borsasına kayıtlı olan bütün çay fabrikaları tamamı aynı zamanda Ticaret Odası’nın da üyesi fakat fabrika sahipleri sadece aidat alınırken hatırlanıyorlar. Çayı ön plana taşımalıyız herkesin konuşup tartışarak çözüm üretmesi gerekir. Bir dönem çay kanunu konusunda ciddi bir gündem vardı. Çay kanunu bir sonuca ulaşamadı. Bugün çay kanunu olmuş olsaydı kanun ile tüm maliyetler değerlendirilerek kuru çaya artış otomatik olarak bu sağlanmış olacaktı. Yeniden çay kanunu konusunda kamuoyu oluşturularak yasalaşması için çalışmalar yapılmalı” açıklamasında bulundu.