Covid-19’un kabul gören tedavi yöntemi olan immün plazma için hastalığı atlatan ve uygun şartları sağlayan kişiler bağışçı oluyor. Rize’de 12 kişi immün plazma bağışında bulundu. 7’si sağlık görevlisi olan kişilerden alınan toplam 13 ünite plazma Rize’de şifa bekleyen Covidli hastalarda kullanıldı. 10’un üzerindeki hastalardan br çoğu taburcu olurken  bir kısmıda yoğun bakımdan servislere transfer edildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr Ayşe Ertürk  Rize’de plazma tedavisi yapılan 10’un üzerinde hastadan olumlu sonuçlar aldıklarını belirterek “Covid19 salgını ile mücadele etmekteyiz. Bunun öncelikli ve kabul gören tedavilerinden birisi de immün plazma tedavisi. Rize'de onun üzerinde plazma tedavisi verdiğimiz hastadan olumlu cevaplar aldık. Biliyoruz ki Covid19'un henüz kesin bir tedavisi yok. Daha önce hastalığı geçirmiş olanlardan aldığımız antikorların plazma şekli ile öngördüğümüz hastalara verdiğimiz bir tedavi şekli. Kızılay Genel Merkezinden aldığımız bilgilere göre Doğu Karadeniz bölgesinde 32, Rize’de 12 bağışçı immün plazma bağışında bulunmuş. Bunların 7'si bizim sağlık personelimiz. Bu sağlık personelleri toplamda 13 ünite plazma bağışında bulundu. Bu plazmaları ilimizdeki onun üzerinde vakada kullandık. Birkaç hastamız direk taburcu oldu, bir kısmı yoğun bakım sürecinden servise transfer edildi” dedi.

“HASTALIĞI ATLATANLARI PLAZMA BAĞIŞINA BEKLİYORUZ”

RTEÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Doktor Öğretim Üyesi Uğur Kostakoğlu  İmmün plazma tedavisinin eskiden beri bilinen ebolada SARS'ta kullanılan bir yöntem olduğunu söyleyerek “Hastalığı geçirmiş kişilerden aldığımız plazmayı hastalara vererek bir savunma mekanizması oluşturuyoruz. Plazma uygulaması yaptığımız hastalardan olumlu sonuçlar aldık. 18 ile 60 yaş arasında hastalığı geçiren kişileri bağışçı olma konusunda teşvik ediyoruz. Bağışçılardan 3 kere kadar plazma alınıyor. Bağışçıdan kan alınıyor, kandan plazma çekilerek geri kalan kan ürünleri tekrar bağışçıya veriliyor. Alınan plazmalarda hastalarımıza 48 saat arayla en az 3 kez bu tedaviyi uyguluyoruz. Bir kişinin bağışladığı plazma iki hasta da kullanılabiliyor. 1 kişi de 1 ay içerisinde 7- 10 günlük periyotlarda 3 kez plazma bağışında bulunabilmekte. Hastalığı atlatıp uygun koşulları sağlayan kişilerin plazma bağışı yapmasını bekliyoruz “ açıklamasında bulundu.

RİZE’DE İLK COVİD19 TANISI KONULAN DOKTOR PLAZMA BAĞIŞÇISI OLDU

RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 4 doktorda hastalığı yenerek plazma bağışçısı oldu. Doktorlar Ünsal Bağın, Muhammet Mürsel Öğütveren, Nadir Emlek ve Muhammet Öztürk yaşadıkları süreci anlatarak hastalığı atlatan kişileri plazma bağışçısı olmaya davet etti. RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Covid19 tanısı konuşan ilk doktor olan Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalın Asistan Doktor Ünsal Bağın hafif bir ateş, boğaz ağrısı ve ishal şikayeti ile sürecin başladığını belirterek “ Testi yaptırdığımda Covid pozitif olduğumu öğrendim. Eşimin hamile olması dolayısıyla tedavi sürecini hastanede geçirdim. Bizim hastanemizde ki ilk pozitif vakayım. Yüksek düzeyde önlemlerimizi alıyoruz ancak ne kadar önlemleri alsak da bir şekilde bulaş olabiliyor. Çünkü karşımızda çok fazla bulaştırıcı bir virüs var. Tedavimin ardından Kızılay bana ulaştı ve plazma bağışı yapabileceğimi belirtiler. Birer hafta arayla iki kez plazma örneği verdim. 3.'sünü de vereceğim.  Plazma bağışı verirken herhangi bir şikayetim olmadı, 1 saat süren bir işlem, plazma alınarak kan ürünleriniz size geri veriliyor. Sağlık çalışanları olarak hem hastanelerde hastaları iyileştirmeye çalışıyoruz hem de plazma vererek hastalara ekstra bir katkımız olması bizleri mutlu ediyor” dedi.

“3 KEZ BAĞIŞ YAPARAK HASTALARA ŞİFA OLMAYA ÇALIŞTIM”

3 kez İmmün plazma bağışında bulunan Kardiyoloji Asistanı Dr. Muhammet Mürsel Öğütveren kendisine hastalığın serviste yatan bir hastadan bulaştığını belirterek “Temastan birkaç gün sonra grip belirtileri ile başladı hastalık bende. Test sonucu pozitif çıkınca 6 gün hastanede tedavi gördüm, negative dönmesi ile hastanedeki görevime yeniden başladım. Kızılay'dan bağış yapmam konusunda aradılar hatta Trabzon'a kadar kendileri götürüp getirdiler. Plazmamızı verdik, hastalara ulaştığı konusunda da mesajla bize bilgilendirme yapıldı. 3 defa plazma verdim. İyileşen hastalardan plazmaya uygun olanların muhakkak bağışta bulunmalarını, yoğun bakımlarda tedavileri süren hastalara şifa olmalarını isteriz” ifadelerini kullandı.

HASTALIK SÜRECİNDE BEL AĞRISI ŞİKAYETİ YAŞADI

Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Nadir Emlek “Yüksek ateş ve nefes darlığı ile hastalık belirtisini gösterdi. Test sonucu pozitif çıkınca 8 günlük bir tedaviye başladık. Tedavinin ardından uygun koşulları sağladıktan sonra da plazma bağışı gerçekleştirdim. Umarım yaptığım plazma bağışı bu hastalıkla mücadele eden insanlara yardımcı olmuştur” derken hastalık sürecinde bel ağrısı şikayeti yaşayan  Dr Muhammet Öztürk” Hastalık belirtileri halsizlik ve hafif ateşle başladı. Testin pozitif çıkması ile yalnız olduğum için tedaviyi evde sürdürdük. 5 gün ilaç tedavisi 12 günde karantina süreci geçirdim. Ateş ve öksürük 2 gün sürdü ama ağır bir bel ağrısıyla mücadele ettim. Bel ağrısınında Covid’e bağlı olduğunu öğrendim . Karantina sürecinin sona ermesinin hemen ardından görevimin başına döndüm. Plazma bağışında bularakta bu hastalıkla mücadele edenlerin şifa bulmasına katkımız oldu” ifadelerini kullandı.