11 Mayıs 2020 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde 2020 yılı ilk kesim yaş çay hasadı ile ilgili olarak seyahat talebinde bulunan vatandaşların belirlenen şartlar çerçevesinde seyahat izin belgesi verilmesi suretiyle yaş çay hasadının yapıldığı Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerine gidebilmelerine imkan verilmesi kararlaştırılmıştı.

Bugün Rize Valisi Kemal Çeber başkanlığında toplanan Rize İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi aldığı kararla Rize'ye gelecek olan çay müstahsilleri için Rize'ye geliş, geldikten sonra yapacakları, izolasyon sürecinde uygulanacak şartları belirledi. Bu şartlara uymayanların kesinlikle şehre girişlerine izin verilmeyeceği belirtildi.

İşte Rize'ye gelmek isteyenlerin ıuyacağı şartlar.

1-Şehir giriş/çıkış kısıtlaması uygulanan Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak ilimiz ile seyahat güzergahlarında bu illerden biri veya birkaçı bulunan illerimizde ikamet eden ve ÇAYKUR’a kayıtlı bulunan çay üreticisi vatandaşlarımız, 2020 yılı ilk kesim yaş çay hasadı için çay bahçelerinin bulunduğu illere Seyahat İzin Belgesi almak şartı ile seyahat edebileceklerdir.

2-Çay üreticisi vatandaşlarımız çay hasadı için Seyahat İzin Belgesi almak üzere; elektronik ortamda e-devlet, İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi ve ALO 199 Vefa Sosyal Destek Hattı üzerinden 14.05.2020 Perşembe günü, saat 09.00’dan itibaren talepte bulunabilecektir.

3-Seyahat İzin Belgesi düzenlenen çay üreticileri 19.05.2020 Salı günü, saat 24.00’dan itibaren bulundukları illerden ayrılabileceklerdir.

4-Seyahat İzin Belgesi almak için sadece ÇAYKUR’a kayıtlı çay üreticileri başvuruda bulunabilecektir.

5-Çay üreticileri, zorunlu refakatindekiler ve çay üreticilerinin ulaşımını sağlayacaklarla ilgili Seyahat İzin Belgesi düzenlenmesi için talepte bulunabileceklerdir.

6-Çay üreticisi/müstahsilleri, başvuru esnasında çay hasadı için gittikleri illerde 14 gün boyunca ikametleri, çay bahçesi ile çay teslim alanı dışında bulunmayacaklarına, işlerini yürütürken sosyal izolasyon kurallarına uyacaklarına, çay alım merkezlerinde maske takacaklarına ilişkin taahhütte bulunacaklardır.

7-Seyahat İzin Belgesi talebinde bulunanlar bu şartları kabul etmiş sayılacaktır.

8- Covid-19 sorgulamasında problem olmayan çay üreticilerinden talepleri uygun görülenlere otomatik olarak tek yön geçerli olacak Seyahat İzin Belgesi düzenlenecektir. Seyahat İzin Belgesi düzenlenenlerin 30 gün boyunca gittikleri illerde kalmaları esas olacaktır. (Çay müstahsillerinin ulaşımını sağlayacaklar 72 saat içinde geri dönebileceklerdir.)

9- İzin başvuruları kabul edilenlere herhangi bir belgeye gerek kalmaksızın kısa mesaj servisi (SMS) ile bilgilendirme yapılacaktır. Ayrıca seyahat izni verilenlerin bilgisi varış iline bildirilecektir.

Yol Kontrolü:

Cumhurbaşkanımızın Başkanlığında toplanan ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda, 2020 yılı ilk kesim yaş çay hasadı için İlimize gelecek vatandaşlarımıza yönelik alınacak tedbirler ve şehre girişe ilişkin kontroller esnasında imzalanacak taahhütnamede belirtilen hususlara uyulup uyulmadığı açısından denetimine yönelik olarak;

Çay hasadı için İlimize gelecek vatandaşlarımızın E Devlet veya ALO 199 hattı vasıtası ile “Seyahat İzin Belgesi” alması gerekmektedir. Seyahat izin belgesi olmayan vatandaşlarımızın şehre girişine müsaade edilmeyecektir.

Of/Eskipazar Yol Uygulama noktasından 2020 yılı ilk kesim yaş çay hasadı için ilimize gelecek olan vatandaşlarımızın Covid-19 kapsamında gerekli kontrolleri ile 14 gün boyunca ikametleri, çay bahçesi ile çay teslim alanı dışında bulunmayacaklarına, işlerini yürütürken sosyal izolasyon kurallarına uyacaklarına ve çay alım merkezlerinde maske takacaklarına ilişkin yeni tebligat doğrultusunda tebliğ yapılacaktır.

Of/Eskipazar Yol Uygulama noktasında her çalışma grubunda görevli İl Emniyet Müdürlüğü ile Rize İl Jandarma Komutanlığı personeli tarafından kontrol noktasında ilimize gelen araç ve şahıslar üzerinde gerekli kontroller yapılacaktır.

2020 yılı ilk kesim yaş çay hasadı için ilimize gelen vatandaşlarımıza yönelik alınan tedbirlere ek olarak 19.05.2020 günü saat: 24.00’dan itibaren Of/Eskipazar uygulama noktasında yapılacak denetimlerinin aksamaması ve yoğunluk oluşmaması için görevli personele sayısı arttırılacaktır.

2020 yılı ilk kesim yaş çay hasadı ile ilgili olarak başta İstanbul ilinden olmak üzere ilimize gelecek vatandaşlarımızın sayılarının temin edilmesine yönelik gerekli çalışmalar Valiliğimiz tarafından yapılarak tespit edilen sayılar anında güvenlik birimlerimizce paylaşılacaktır.

Bütün bu tedbirlerin uygulanması ve kontrolünün zamanında ve eksiksiz yapılabilmesi için, Rize İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve diğeri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından yeteri sayıda personel görevlendirilecektir.

Mübarek Ramazan Ayı da dikkate alınarak; il dışından gelecek vatandaşlarımızın için kumanya ve iftarlık hazırlanması konusunda gerekli hazırlıklar Valiliğimizce yapılmıştır.

Ayrıca vatandaşlarımızın ilimize varışlarından sonra;

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisince; 2020 yılı yaş çay hasadı için il dışından gelecek vatandaşlar için aşağıda belirtilen hususların mutlak yerine getirilmesi kararına varılmıştır.

Bu bağlamda;

Genel Olarak:

İl dışından ilimize gelecek olan her kişi/aile (eğer misafir olacağı aile varsa onlar da beraber olmak kaydıyla) 14 gün boyunca izolasyon işlemine tabi tutulacaktır.

İzolasyon işleminin ilk 1 haftası evlerinde mutlak izolasyon biçiminde olacak olup, kati suretle sosyal ortamla temas sağlanmayacaktır.

İlk 1 hafta (7 gün) sonunda her bir aileden 1 kişi (ailenin ihtiyaçlarını karşılayan, çay satım işini yapacak) PCR Testine (Kovid-19 Testi) tabi tutulacaktır. Testler için gerekli numuneler bizzat ailenin bulunduğu mahalde alınacaktır.

Test sonucu negatif (-) olan kişiler aileleriyle birlikte ikinci hafta boyunca çay tarımına başlayabilecekler ancak çay taşıma işinde ve çay alım yerlerinde sadece testi yapılan bu kişi yer alabilecektir. Diğer aile fertleri yalnızca çaylıkta bulunabilecektir.

Kişinin testinin pozitif (+) çıkması durumunda, tüm aile bireylerine kati olarak karantina ve tedavi süreci işletilecektir. Bu kişilerin çaylarının toplanması ile ilgili gerekli tedbirler köy ve mahalle muhtarlıkları ile Ziraat Odası Başkanlıkları tarafından organize edilecektir.

İki hafta (14 gün) sonunda ise ülkede uygulanan genel pandemi kuralları geçerli olacaktır.

Bu süreçte çay tarımı dışında ilimize herhangi bir sebeple geldiği tespit edilen kişi ve aileler 14 günlük mutlak ev izolasyonuna tabi tutulacaktır.

İl Dışından Geliş Sürecinde Uygulanacak Kurallar

Özel araçlarıyla ilimize giriş yapacak olan tüm birey ve aileler 7 gün mutlak suretle izolasyonda olacakları için en az 7 gün yetecek kadar temel ihtiyaç ve gıda maddelerini beraberinde getirmeleri önerilmektedir. Ayrıca Valiliğimizce Ticaret ve Sanayi Odası ve Fırıncılar Odası ile yapılan görüşmelerde il dışından gelen hemşerilerimiz için internet ve telefon üzerinden sipariş alarak vatandaşlarımıza yardımcı olacaklarına ilişkin geirekli görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmelerde marketlerin servis, sipariş altyapısı ve personel gibi imkanlarını ve kabiliyetini bu süreçte arttırmaları için de gerekli görüşmeler yapılmıştır. Bunlara ilaveten market ihtiyaçları başta olmak üzere ekmek, su gibi temel ihtiyaçların kişilerin kendince veya marketler üzerinden karşılanamaması halinde Vefa Sosyal Destek Gurupları ve-veya muhtarların yardımıyla karşılanmasına ilişkin gerekli hazırlıklar planlanmıştır.

İl sınırında oluşacak yoğunluğu önlemek için büyükşehirlerden ilimize gelecek şehirlerarası otobüslerin günün farklı saatlerinde girişlerinin sağlanması için Valilikler ile koordinasyonun sağlanacaktır. İlimiz girişinde kontrol noktalarında sağlık taramaları yapılmış, ayrıntılı adres ve bilgileri kayıt edilmiş tüm vatandaşlarımıza süreçle ilgili bilgilendirme formu dağıtılacaktır.

İzolasyon Sürecinde Uygulanacak Kurallar

Bu süreçte il dışından ilimize gelecek olan vatandaşlar tarafından 14 gün süresince kesinlikle (Bayram günleri dahil) ziyaretçi kabul edilmeyecek ve hiçbir ziyarete de gidilmeyecektir. 1. derece yakın cenazeleri hariç (bu durumda da 112 aranıp izin alınmak kaydıyla) etkinliklere katılım sağlanmayacaktır.

Köy ve mahalle gibi kontrolü zor yerlerde ilimize dışardan gelen aile çocuklarının dışarıya çıkıp diğer akranlarıyla oyun oynamalarına izin verilmeyecektir. Bu durumda sorumluluk aileye aittir.

14 günlük izolasyon sürecinde aile fertlerinden herhangi birinde hastalık belirtisi görülmesi durumunda derhal 112 aranacak ve sonrasındaki tüm tedbirler 112 tarafından alınacaktır.

15 Mayıs Cuma gününden itibaren tüm cami ve anons sistemlerinden günde 2 defa (öğle ve ikindi ezanlarından sonra) ilimize gelecek vatandaşlarımızla temas edilmemesi konusunda anons yapılacaktır.

Çay Tarımı Sürecinde Uygulanacak Kurallar

Belirtildiği gibi ilimize gelen vatandaşlar ilk 7 gün boyunca katiyen ev izolasyonuna tabidirler. Bu süreç zarfında telefonla organize etmek suretiyle, imkanlar ölçüsünde isterlerse çaylarını toplatabilirler. 7 gün sonrasında yapılacak olan PCR testi neticesinde sonucu negatif gelen kişi ailesiyle birlikte çay tarımına başlayabilir. Test yapılan kişi haricindeki diğer aile fertleri sadece çay arazisi ve ev arasında bulunabilirler. Testi yapılan kişi (sonucu negatif ise) ikinci 7 gün boyunca sosyal izolasyon kurallarına (maske, mesafe v.b.) tam uymak koşuluyla çayını taşıyabilecek, satabilecek ve aile ihtiyaçlarını (market v.s.) karşılayabilecektir.

İşçi çalıştırılması durumunda, işçi ile teması sadece PCR testi yapılmış (negatif) kişi sağlayabilecektir. İşçi ile diğer aile fertleri arazide dahil birlikte çalışmayacaktır.

ÇAY KUR ve özel sektöre bağlı çay alım yerlerinde çay satmak maksadıyla gelen ve maskesi bulunmayan vatandaşlara ÇAY KUR ve özel işletmeler tarafından maske temin edilecektir. Çay alım yerlerinde kalabalığın oluşmaması için belirli bir organizasyon oluşturulması ve bulaş riskinin azaltılması sağlanması, sosyal mesafenin temini ve dezenfektasyon temin edilmesi, il dışından gelen müstahsiller için 19 mayıs itibariyle 14 günlük karantina süresi içerisinde testleri negatif çıkan kişilerin sadece alım yerlerine alınmasının sağlanması gibi alım yerlerine ilişkin tedbirler ÇAY KUR ve ilgili özel sektör firmaları tarafından sağlanacaktır.

Bu süreçte ilimize dışarıdan gelen tüm vatandaşlarımız bahse konu bütün şartları kabul etmiş sayılacak olup, ihlali durumunda pandemi kapsamında belirlenmiş olan cezai müeyyideler uygulanacaktır.

Tüm bu sürecin uygulanmasında ilgili muhtarlar da 1. Derece sorumludurlar. Belirtilen sınırlamalara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,