Karadenizli balıkçılar bereketli geçen palamut avının ardından şimdi hamsi avı için denize açılıyor. Saat 16’da başlayan av için gündüzü dinlenerek geçiren balıkçılar hamsi sürüsünü bulana kadar teknede hazırlıklarını yapıyor. Sonarla vasıtasıyla balık sürülerini sabırla takip edip uygun yeri bulan kaptanın hazır ol komutu ile ağlar denize bırakılmaya başlanıyor. Sürüyü ağın içine aldıktan sonra en az 1 saat süren ağ toplama ve balığı tekneye çekme süreci başlıyor. Güç ve enerji gerektiren bu süreci yeterli balık avlanıncaya kadar gece boyu 4-5 kez yapan balıkçılar günü yorgun bir şekilde tamamlıyor. Gemiye çekilen her balıkla yüzleri gülen balıkçılar son aşamada ise hamsileri kasalara alarak satışa hazır hale getiriyor. Limana dönen teknede hazırlanan balıklar satış için hale götürülüyor.

Cefakar Ayaz teknesinin hem kaptanı hem de sahibi Muharrem Hamza balıkçıların yaşadığı zorlu süreci anlattı. Hamza “1 Eylül'de tekneleri denize indirdik, Ekim ayının sonuna kadar her gün palamut avladık. Denizde ne istavrit vardı ne hamsi, hiç umudumuz yoktu. Palamut seyrekleşti, bizim sahillerden kayboldu, hamsi bollaştı, istavritte ara ara avlanıyor. Hamsi öyle çok bol da değil. Ağı serdiğimiz zaman 200-300 ton değil, 20-30 ton kadar sürü balık avlayabiliyoruz. Hedefimize ulaşmak için mecburen gece boyu birkaç kez ağ seriyoruz. Tüm geceyi denizin üzerinde ağ atarak geçiriyoruz. Başka balık da olmadığı için gündüzleri dinleniyor, geceleri hamsi avlıyoruz. Vatandaş çok da ucuz balık yiyemiyor, bizim hale verdiğimiz fiyatla, vatandaşın ödediği ücret arasında çok fark var” dedi.

“BALIKÇILARI YEMEKLE GÜÇLENDİRİYORUZ”

“Balıkçıları iyi beslemeliyiz” diyen aşçı yardımcısı Cengiz Başlantı “Gece çok çalışıyorlar ve yoruluyorlar. Sabahları çok güzel bir kahvaltı hazırlıyoruz, onlar dinlenmeye çekiliyorlar. O arada öğle yemeği hazırlıyoruz. Onlara enerji verecek güçlendirecek yemekleri tercih ediyoruz. Çünkü gerçekten çok emek harcıyorlar, güç sarf ediyorlar. Yemekten aldıkları enerji ile çalışıyorlar. Allah yardımcıları olsun” ifadesini kullandı.

“SEZONLA BİRLİKTE HAYATIMIZ DENİZ OLUYOR”

Sezonun başlaması ile bütün hayatlarının deniz olduğunu söyleyen balıkçı Yusuf Sokul “Balık sezonu başladığında bütün hayatımız denizde geçiyor. Balığına göre kimi zama gündüz kimi zaman gece denizdeyiz. Hamsi avı için saat 16 da denize açılıyoruz. Avın bereketine göre2 kere, belki 4 kere ağ sererek geceyi tamamlıyoruz. Ağ toplamak gerçekten çok zahmetli ve emek istiyor. Bir hava muhalefeti olmadığı sürece av sezonu boyunca denizde kalıyoruz” açıklamasında bulundu

“HER GÜN YAT DENİZ, KALK DENİZ”

Selim Balcı “Her günü aynı tekrarla geçiriyoruz. Av için denize açılıyor, kaptandan komutu alınca ağ serme işlemi başlıyor, sonra ağları topluyoruz, balıkları tekneye çekiyoruz. Duruma göre ağ serme işlemini birkaç kere tekrar ediyoruz. İşlemler bitince balıkları kasalıyoruz, limanın yanaşıp istirahate çekiliyoruz. Her gün yat deniz kalk deniz. evdekiler adımızı unuttu” dedi.

HAMSİNİN DENİZDEN SOFRAMIZA GELMESİ KOLAY BİR İŞ DEĞİL “

Balık toptancısı Sami Öz “Balıkçılık basit bir iş değil. Gecenin ayazında saatlerce sabırla balık avlıyorsunuz. Zorlu bir süreç, hamsinin denizden soframıza gelmesi kolay bir iş değil. Hamsi biraz daha bol olsa da çalışan bu insanlar emeğinin karşılığını fazla fazla alsa. İlerleyen günlerde sanki daha bol olacak sabırla bekleyeceğiz” diye konuştu.