Türkiye'nin deniz dolgusu üzerine inşa edeceği ikinci havalimanı olma özelliğini taşıyan Rize-Artvin Havalimanı'nın sondaj çalışmaları başlıyor. ÇED raporu hazırlanan Rize-Artvin Havalimanı'nın deniz dolgusunun yapılması için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, özel bir mühendislik firmasıyla anlaştı.Bakanlık ve firma yetkilileri, Pazar ilçesinin Yeşilköy köyü ile Kız Kulesi mevkisi arasında, 4,5 kilometrelik deniz dolgu alanında incelemede bulundu.

 

Havalimanın yapılacağı denizde en derin bölge 26 metre olarak belirlendi. Bakanlık yetkilileri, sondaj çalışmaları için yer teslimi yaptı.Yetkililer, bölgede 31 sondaj kuyusu açacak, zemin deneyi yapacak, batimetri haritalarını hazırlayacak. Mühendislik firması yetkilileri, yaklaşık 90 günlük çalışma sonunda jeolojik-jeoteknik etüt raporunu hazırlayarak ilgili Bakanlığa sunacak.Jeoloji mühendisi Orkam Tamer Yarım, İstanbul Boğazı'nda sondaj çalışması yaptıklarını, tecrübeleri olduğunu belirterek, çalışmaların yaklaşık 45 günde tamamlanacağını söyledi.İşin teslim süresinin 90 gün olduğunu dile getiren Yarım, "Bu süre içerisinde 31 sondaj kuyusu açacağız. Altyapıları projelendirdikten sonra havalimanı için bütün altyapı tamamlanmış olacak. Karadeniz dalgalı olduğu için proje süremiz 90 gün ama 60 günde işi teslim edeceğimizi düşünüyoruz. Ardından havalimanı inşaatı başlayacak" dedi.

 

Rize Kent Konseyi Başkanı Metin Topçu ise Rize'de havalimanı tartışmalarının 40 yıllık mesele olduğunu ifade ederek, 2011 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda çalışmaların başlatıldığını ve bu aşamaya gelindiğini kaydetti. Havalimanının artık şehrin bir gerçeği olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür eden Topçu, "Havalimanı Rize'yi bir üst lige taşıyacaktır. Bu şehrin sanayisine, ekonomisine, gelişimine çok büyük katkı sağlayacaktır. Bugün itibarıyla çalışmalar başlatıldı. Çok büyük bir kazanım sağlandı" ifadesini kullandı.