Toplantıya Vali Yardımcıları Abdullah Şen, Ahmet Dalkıran, Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Genç, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, İl Müftü Vekili Naci Çakmakçı ve İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili Yunus Emre Ayar katıldı.

Konunun her boyutuyla değerlendirildiği toplantıda alınan kararlardan bazıları aşağıdaki gibidir;

Rize Belediye Başkanlığı

Otobüs durakları ve çocuk oyun alanları 95 derece basınçlı köpüklü su ile yıkanmaktadır.
Meydanlar ve cami avluları aynı şekilde 95 derece basınçlı köpüklü su ile yıkanmaktadır.
Cami içleri ve giriş alanları dezenfekte edildi. Dezenfekte işlemleri devam etmektedir.
Çöp konteyner alanları köpüklü su ile yıkanıp dezenfekte edildi. Çöp konteynerleri rutin olarak günde iki saat ara ile alınmaya devam edilmektedir.
Temizlik araçları, atık ayrıştırma, atık getirme merkezi, aktarma istasyonlarının dezenfektesi yapılmaktadır.
Şehiriçi toplu taşıma araçları dezenfekte edilmektedir.
Okul bahçelerinin dezenfektesi yapılmaktadır.


İl Sağlık Müdürlüğü

İl pandemi planına uyularak ilde ihtiyaç duyulacak ekipman planlaması yapılmış ve talepler oluşturulmuştur.
İlde hizmet veren tüm sağlık personeline yönelik eğitimler tamamlanmıştır.
Tüm hastaneler ile bire bir görüşülerek yerinde hasta yönetimi, iş akışı planları ve izolasyon alanları belirlenerek algoritmalar oluşturulmuştur.
Umre dönüşü ilimize gelen 438 kişi günlük telefonla aranarak klinik durumları takip edilmektedir. Son kafile 10 Mart 2020 tarihinde ilimize gelmiş olup 10 günlük evde izolasyon süreçleri 24.03.2020 de takipleri sona erecektir.
İlimize sınır kapılarından giriş yapan risk grubundaki vatandaşların ayrıca izlemleri tarafımızca yapılmaktadır.
Bu sürecin yönetiminde rol alacak kişilerin iletişim bilgileri tüm paydaşlarla paylaşılmıştır.
İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik bilgilendirme materyalleri dağıtılmıştır.
İl geneli tüm camilerde Cuma çıkışında bilgilendirme broşürleri dağıtılmıştır.
Halka yönelik bilgilendirme afiş ve broşürleri duraklara, toplu taşıma araçlarına ve kamu kuruluşlarına dağıtılmıştır.
Talepler doğrultusunda, Liman Müdürlüğüne, Rize Müftülüğüne, Milli Eğitim Müdürlüğü Biyoloji Öğretmenlerine Covid-19 eğitimi verilmiştir.
Rize Belediye Başkanlığına dezenfeksiyon konusunda bilgilendirme yapılmıştır.
Ceza İnfaz Kurumları, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve çeşitli kurumların eğitim talepleri önümüzdeki hafta karşılanacaktır.
Bu süreçte ilimizde virüsle ilgili kesin bir bulguya rastlanmamıştır.
Toplamda 3100 kişiye Covid-19 bilgilendirme ve farkındalık eğitimi verilmiştir.


İl Milli Eğitim Müdürlüğü

Sağlık Bakanlığı tarafından, koronavirüs önlemleri ile ilgili basılan afiş ve broşürler tüm okullarımıza dağıtılarak, öğrencilerin görebileceği yerlere asılmıştır.
Tüm okul ve kurumlarımıza koronavirüs ile ilgili ‘Okullar için Bilgilendirme Notu’ gönderildi.
Tüm velilerimize korona virüsünden korunma yöntemleri ile ilgili ‘Veli Bilgi Notu’ gönderildi.
Sağlık Müdürlüğü ile koordine olarak Müdürlüğümüz Biyoloji Öğretmenlerine korona virüsü ile ilgili eğitim verildi. Bu eğitimi alan öğretmenlerimiz tarafından tüm okul ve kurumlarımızdaki idareci, öğretmen ve personeller, kantin ve yemekhane çalışanlarına, taşımalı servis şoförlerine eğitim verilmesi için planlamalar yapıldı.
Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda okul ve kurumlarımızın dezenfekte çalışması yapabilmesi için bakanlığımızca belirlenen yüzey dezenfektan üretimi yapan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile (Samsun) irtibata geçilerek ihtiyaç duyulan 10.000 lt. dezenfekte malzemesi sipariş verilmiş olup, önümüzdeki hafta içerisinde okullarımıza dağıtılarak solüsyonlar ile dezenfekte edilecektir. Bu süreçte toplam 11 okulda dezenfekte çalışmaları yapılmıştır.
Okullarımızın bir kısmında el dezenfekte sistemi kurulmuş olup, diğer okullarımızda da yaygınlaştırılmaya devam edilmektedir.
Okullarımızda ortak kullanım alanlarında dezenfekte çalışması yapılmaktadır.
15 adet dezenfeksiyon makinesi ve tek kullanımlık kıyafet alımı gerçekleştirilmiştir.
Sağlık müdürlüğü tarafından okullarımızda görevli personele dezenfeksiyon eğitimi düzenlenecektir. Eğitim yirmişer kişilik 4 oturum şeklinde Salı ve Çarşamba günü yapılacaktır.
Okullarımızda gerçekleştirilmesi planlanan tüm sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler iptal edilmiştir.


İl Müftülüğü

Umreden dönen görevlilerimiz ve Umreci vatandaşlarımız halk içine çıkmamaları konusunda bilgilendirilmiş ve 14 gün dışarı çıkmama kuralı uygulanmaktadır.
Yeni Koronavirüs (Covid-19) hastalığı enfeksiyon riskini azaltmak için Başkanlığımız Hac ve Umre Bürosu tarafından hazırlanan afişler tüm camilerimize asılmıştır.
Yeni Koronavirüs riskine karşı Diyanet Tv tarafından hazırlanan 14 kural sosyal medya sayfalarımızdan halkımıza duyuruldu.
Başkanlığımız tarafından “Tedbir Mü’minden Takdir Allah’tandır” konulu Cuma hutbesi hazırlanmış olup 13.03.2020 Cuma günü tüm camilerimizden okunmuştur.
Belediye ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ile irtibata geçilmiş olup Kur’an Kurslarımızda gerekli dezenfekte çalışmaları yapılmaktadır.
Camilerimizde vaazlarda temizlik konusunda halkımız bilgilendirilmektedir.
Milli Eğitim’de olduğu gibi 16-29 Mart tarihleri arasında bütün Kur’an kurslarımız tatil edilmiştir.
Temizlikle alakalı görseller Şeyh Camii yanındaki led ekranımızda yayınlanmaktadır.
Belediye Başkanlığı tarafından camilerimiz dezenfekte edilmeye başlanmıştır.
Cami içi ve lavaboların temizliği konusunda Cami Dernekleri ile gerekli toplantıların yapılması sağlanacaktır.


Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü

Gençlik Merkezlerimiz ve Gençlik Kamplarımız gibi gençlerimizin yoğun bir şekilde kullandığı tüm tesislerimizde dezenfektan çalışmaları başlatılmıştır.
Gençlik Merkezlerimiz gençlerimizin kullanımı için aynı şekilde hizmet vermeye devam edecek olup, belli bir müfredata bağlı olarak devam eden eğitimlere 2 hafta süre ile ara verilmiştir.
12 ilimizde devam eden DENEYAP Teknoloji Atölyeleri çalışmalarına ara verilmiş olup, 18 ilimizde 22 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek olan DENEYAP Uygulama Sınavı ileri bir tarihe ertelenmiştir.
Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen yurt dışı hareketlilik projeleri (Gençlik ve Uzman Değişimleri, Gönüllülük Projeleri, Gençlik Merkezleri Değişimleri) geliş-gidiş olarak çift yönlü ertelenmiştir.
Halihazırda devam eden ve planlanmış olan Gençlik Kamplarımız Mayıs ayına kadar ertelenmiş olup; YTB, Yunus Emre Enstitüsü ve ICYF gibi kurumlar ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Gençlik Kamplarımız ise sürece bağlı olarak tedbiren ikinci bir emre kadar ertelenmiştir.
Her yıl binlerce KKTC’li gencimizi misafir ettiğimiz “Çanakkale – Milli Mücadele Kampı” bu kapsamda ertelediğimiz programlarımız arasındadır. (Çanakkale – Milli Mücadele Kampı yurt içinden başvuru yapan gençlerimizin katılımıyla gerçekleştirilecektir.)
Yine Gençlik Haftası Etkinliklerimiz kapsamında, 81 il ve yurt dışından gençlerimizin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz “Temsilci Genç” başvurularında bu yıl yurt dışından başvuru alınmayacaktır.
Her yıl düzenlenen Gençler Arası Kültür ve Sanat Yarışmaları ile Türkiye Münazara Ligi ve Akıl-Zeka Oyunları il finalleri daha sonra belirlenecek bir tarihe kadar ertelenmiştir.
81 ilimizde gönüllü gençlerimiz tarafından vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı otobüs durakları, metro istasyonları gibi alanlarda farkındalık çalışmaları yapılacaktır.
Kurumumuza bağlı yurtlarımızda “koronavirüs” sebebiyle kayıtlı olan öğrencilerimiz tamamen istekleri doğrultusunda evlerine gidebilecekleri gibi isterlerse yurtlarımızda barınmaya devam edebileceklerdir.
3 haftalık tatil sürecinde yurtlarımızda tüm hizmetlerimiz verilmeye devam edilecek olup, tüm yurtlarımız dezenfekte edilip ilaçlanacak ve hijyen ortamına dikkat edilecektir.
3 haftalık tatil sürecinde yurtlarımızdan izin alıp, kalmayan öğrenciler özel izinli sayılacak “yılda toplamda kullanabileceği 75 günlük izin hakkından düşmeyecek” ve bu süreçte yurt ücreti ödemeyeceklerdir.
Burs ve kredi alan öğrencilere, burs ve kredi verilmeye devam edilecektir.


İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği

Tüm personelimize koronavirüs Vaka Yönetimi Akış Şeması ile Hasta Yönetimi ve Tedavisi Akış Şeması paylaşımı yapılmış, ilgili şemalar idaremiz yerleşkesinde uygun yerlere asılmıştır.
İdaremiz merkez yerleşkesinde tüm birimlerimize el dezenfektanı temin edilerek personelimiz ve vatandaşlarımızın kullanımı için uygun yerlere yerleştirilmiştir.
Dezenfekte çalışmalarında kullanılmak üzere 5 adet bahçe ilaçlama pompası temin edilmiştir.
İl Müftülüğümüz ile koordine edilerek tüm köy camilerimize Sağlık Bakanlığımızın oluşturduğu el broşürleri ve afişlerinin dağıtımı ve camilerimizin temizliği konusunda yapılacak çalışmalar planlanmıştır.
Köy muhtarlıklarımız ile koordine edilerek tüm köy odalarına, yolcu duraklarına el broşürleri ve afişlerinin dağıtımı ile temizlikleri konusunda yapılacak çalışmalar planlanmıştır.


Rize Ticaret İl Müdürlüğü

Ticaret İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Defterdarlık ve Belediye ekiplerince durumun fiyat artışlarına yansımaması için Bakanlık talimatları çerçevesinde gerekli denetimler yapılmaktadır. Ürün stoğunun herkes için yeterli olduğu görülmüştür.

Yukarıda alınan tedbirler salgınla mücadelede başlıca tedbirler olup,

EN ÖNEMLİ HUSUSUN KONUYLA İLGİLİ VATANDAŞLARIMIZIN ŞAHSİ BİLİNCİ ve BİREYSEL HİJYEN HASSASİYETİNİN OLDUĞU BİLİNMELİDİR.