Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Vali Yardımcısı Abdullah Şen, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Semih Coşkun ve İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy’un yanı sıra birçok daire müdürü ve öğrenciler katıldı.
Programın ilk bölümünde İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Kalender, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
İl Milli Eğitim Müdür Vekili Kalender’in ardından Rize Valisi Erdoğan Bektaş, yaptığı konuşmada; İstiklal Marşı’nın bağımsızlık marşı olduğuna vurgu yaparak, “23 Nisan 1920 de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı ve Anadolu’da bağımsızlık mücadelesi filizlenmeye başladı. Milletin bu bağımsızlık mücadelesine ilgi duyması ve sahip çıkması gerekiyordu. İşte böyle bir ortamda Türk Milletinin duygularına tercüman olan İstiklal Marşı’mız 12 Mart 1921 de Türkiye Büyük Millet Meclisimizce kabul edildi” dedi.
Son günlerde Avrupa ülkelerinde yaşanan olaylara dikkat çeken Vali Bektaş, “Mehmet Akif Ersoy bu durumu İstiklal Marşı’mız da tam anlamıyla ifade etmiş. ‘Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar’ Bu yüzden İstiklal Marşı’mızın her kelimesini iyi anlamalıyız. Ruh köklerimizin nerelerden geldiğini, nerelerde mayalandığını, geçmişte nelerin yaşandığını ve bugün nelerle karşı karşıya olduğumuzu bilmek zorundayız. İstiklal Marşı’nın ruhunu anlayıp bunu dünyaya göstermemiz gereken bir dönemde yaşıyoruz. Bu millet en zor zamanında Çanakkale Savaşı sırasında bile dünyaya insanlık dersi vermiş bir millettir. Bu milletin tarihinde çifte standart yok, zorbalık yok. Mehmet Akif Ersoy’da böyle bir milletin çocuğudur”  dedi.
Vali Bektaş, konuşmasının son bölümünde, başta Mehmet Akif Ersoy olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ederek, “Onlar iyi ki vardılar. Bugünlerimizi onlara borçluyuz. Biz millet olarak İstiklal Marşı’ndan aldığımız ruhla yolumuza emin adımlarla devam edeceğiz ve inanıyorum ki gelecek bugünlerden çok daha iyi olacak” şeklinde konuştu.  
Yapılan konuşmaların ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğünce açılan ‘İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’ konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Erdoğan Bektaş tarafından verildi.