Rize İl Pandemi Kurulunun aldığı kararla Rize'de henüz vaka tespiti yapılmayan Hemşin, Çamlıhemşin, İkizdere , Tunca beldesi, Büyükköy beldesi, ve buralara bağlı mahalle ve köylerde- mahalleler koruyucu izolasyona alındı. 

Yapılan açıklamada "Rize ilinde henüz vaka tespiti yapılmayan yerleşim yerlerinde ( Hemşin, Çamlıhemşin, İkizdere , Tunca beldesi, Büyükköy beldesi ve buralara bağlı mahalle ve köylerde- mahalle muhtarları ve köy muhtarları ile belediye başkanlarının istek ve iradeleriyle) toplum sağlığını korumak amacıyla koruyucu izolasyon uygulaması yapılmasında fayda görülmektedir. İl Pandemi Kurulunca ilimizde koronavirüs salgınına maruz kalmadığı değerlendirilen bazı belde, köy ve mahallelerde belirli yere özgün sınırlamalar getirilmesi bulaşıcı hastalık riskini azaltma noktasında avantajlar sağlayacağı değerlendirilmektedir. Toplumsal etkileşimi azaltmak için lokal küçük çaplı kitlesel bir sınırlandırma olarak niteleyebileceğimiz koruyucu izolasyon uygulamasında esas olan salgına maruziyeti henüz bilinmeyen yerleri korumaktır. Bu şekilde virüsün yayılma hızında bir baskılanma yaratarak kontrol sağlanmaya çalışılacaktır."denildi.

Uygulamaya başlanan  koruyucu izolasyon kapsamında İl Sağlık Müdürlüğünce uygulanacak prosedür şu şekilde olacak. ​
"1.Vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça evlerinden dışarı çıkmamaları gerekmektedir.
2.Muhtarlarımızın kendi mahallelerinde oturan vatandaşlarımızdan ateş, nefes darlığı, öksürük gibi bulguları olanların adreslerinin İl Sağlık Müdürlüğüne bildirilmesi talep edilecektir. İl Sağlık Müdürlüğü personeli tarafından bildirilen bu adreslere gidilerek vatandaşlarımızın kontrolleri yapılacaktır.
3.Sağlık Personeli tarafından kontroller hastalarımızın mahremiyeti de dikkate alınarak şayet evleri müsait ise evlerinin önünde, müsait değilse evlerinin içinde yapılacaktır.
4.Sağlık personelinin kontrolleri sonrasında şikâyetleri hafif olan vatandaşlarımız ev halkı ile birlikte mutlak suretle evlerinde izolasyona alınacaktır. Lüzum görülen vatandaşlarımız ise sağlık kuruluşlarına intikal etmesi sağlanacaktır.
5.Söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmekle birlikte iş yerlerinin  bu yerleşim yerlerinin  dışında olması nedeni ile  düzenli olarak dışarı çıkmak zorunda olan vatandaşlarımız, ilçelerde Kaymakamlıklara beldelerde ise muhtarlara bildirmeleri kaydıyla kendilerinin ve aile fertlerinin sağlık personeli tarafından kontrolleri sonrası herhangi bir bulgu olmaması halinde gerekli izinler verilecek ve isimleri giriş çıkış noktalarına bildirilecektir. Böylelikle işlerine kontrollü bir şekilde gidip gelebileceklerdir. Kendisi veya aile fertlerinde hastalık bulgusu olan kişiler ise mutlak olarak izole edilecektir.
6. Hiçbir şikayeti olmayan vatandaşlarımızın yaşadıkları evlerden bir kişi temel ihtiyaçların ( bakkal market alış verişi, ilaç v.b) karşılanması için gerekli kişisel tedbirleri alıp sosyal mesafeyi korumak kaydı ile yerleşim yeri sınırları içinde dışarı çıkabileceklerdir.
7. Söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmekle birlikte hastalık bulgusu olmayan ailelerin zaruri ihtiyaçlarını karşılamak üzere öncelikle ilçe veya belde sınırlarında bu ihtiyaçlarını karşılamaları,şayet bu ihtiyaçlarını bu yerleşim yerlerinde karşılayamıyorlar ise aileden 1 kişi ve haftada en fazla 1 kez ilçelerde Kaymakamlıklar beldelerde ise muhtarlar tarafından, kendilerinin ve aile fertlerinin sağlık personeli tarafından kontrolleri sonrası herhangi bir bulgu olmaması durumunda  gerekli izinler verildikten sonra giriş ve çıkışları sağlanacaktır.
8.Muhtarlarımız tarafından daha önceden bir şikayeti olmayıp da yeni şikayeti çıkan vatandaşlarımızın bilgileri hemen sağlık görevlilerine veya 112’ ye bildirilecektir.
9. Söz konusu yerleşim yerleri ve bağlı köylerine kamu hizmeti veren her türlü kurum ve kuruluşların çalışanları ile insani ihtiyaçları (ekmek fırını ,ilaç, v.b) getiren kişi veya kurumların kontrollü bir şekilde girişi sağlanacaktır.
10. Mutlak şartla evlerinde izolasyon uygulanan vatandaşlarımızın ihtiyaçları ise 155,156 ve 112 Nolu telefonlar aranarak bildirmeleri durumunda Vefa Sosyal Destek elemanlarınca derhal karşılanacaktır."