RİZE Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Rize Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında sektörlere eleman yetiştirilmesi ve mevcut elemanların işletmelere kazandırılması konusunda proje hayata geçirildi. Proje kapsamında meslek yüksek okullarının tercih edilmesi ve firmalara eleman yetiştirilmesi amaçlanıyor.    

Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından hayata geçirilen projeye ile Rize Milli Eğitim Müdürlüğü destek verirken proje kapsamında ilk toplantı yapıldı. Toplantıya Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, esnaf odalar birliği yöneticileri, oda başkanları, milli eğitim müdürlüğü yetkilileri, meslek okulu müdürleri ve davetliler katıldı. 

‘VASIFLI BİR ELEMAN PİYASADA İŞ İMKANI BULABİLİYOR’

Toplantıda konuşan Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy,
“Ülkemizdeki normal liselerin, Anadolu lisesine dönüştürülmesi ve bu liselerdeki öğrenci sayılarının artması dolayısıyla meslek liseleri ve çıraklık eğitim merkezindeki öğrenci sayıları düşmüştür. Ülkemizde ara eleman, teknisyen açığımız ve vasıflı elaman gücümüz çok azalmış durumdadır. Düz liselerde okuyan öğrencilerimiz  üniversite sınavlarında ya istediği bölümü kazanamıyor ya da üniversite imtihanlarında başarısız olunca vasıfsız bir genç olarak işsiz kalabiliyor. Oysa meslek lisesinde okuyan bir genç üniversite imtihanlarında istediği bölümü tutturamazsa bile mesleki teknisyen, usta ve vasıflı bir eleman olarak piyasada iş imkanı bulabiliyor.” dedi.

‘9’UNCU SINIFTAN İTİBAREN BAŞLAYACAK’

Velilerin çocuklarını mesleki okullara gençlerimizin becerisi hangi yönde başarılı ise o daldaki meslek liselerine yönlendirmeleri gerektiğini vurgulayan Aksoy, “Bu şekilde hem ülkemizdeki teknisyen ve ara eleman açığını kapatacak hem de gençlerimizi vasıfsız bir birey olmaktan kurtaracaktır. Biz Esnaf Odalar Birliği olarak meslek lisesindeki öğrencilerimizin dokuzuncu sınıftan itibaren çeşitli meslek dallarında stajyer ve usta, kalfa yetiştirme konusunda Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol yaparak öğrenci-usta buluşması adı altında bir protokol yaparak her yıl staj ve kurs görecek başarılı öğrencilerimizin iş yerlerini tespit edeceğiz. Koşulları iyi, çalışma şartları nitelikli olan iş yerlerini tespit edip bu öğrencilerimize pratik eğitimler vermek için çalışmalarımıza başladık.” diye konuştu.

‘BU ÇALIŞMALARLA ELEMAN AÇIĞINI KAPATACAĞIZ’

Mecburi öğretimin sekiz yıla çıkması dolaysıyla iş yerlerindeki çırak ve kalfa bulma sıkıntısı çeken esnaf sanatkarımızın bu çalışmalarla iş yerlerindeki elaman açığını kapatmış olacaklarına dikkat çeken Aksoy sözlerini şöyle tamamladı:

“Aynı zamanda nitelikli kalfa, usta, teknisyen ve ülkemizin çok ihtiyacı olan ara elemanları yetiştirmiş olacağız. Bu çalışmalarda emeği geçen başta Milli Eğitim Müdürümüz, şube müdürlerimiz, okul müdürlerimiz ve oda başkanlarımıza, Esnaf Odalar Birliği olarak şükranlarımızı sunuyoruz.”