Eklem rahatsızlığı bulunan 21 yaşındaki Tarık Ümit Balık’ın babası Ahmet Yanık bu cihazın Rize’ye kazandırılması için çok mücadele verdiklerini belirterek “Oğlum gibi yürüyemeyen veya yürüme kısıtlığı olan diğer hastalarımız artık il dışına gitmek zorunda kalmayacak” dedi.Doğuştan kas hastalığı bulunan 21 yaşındaki Tarık Ümit Balık’ın tedavisi için İstanbul başta olmak üzere bir çok merkeze giden Balık ailesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize ziyareti sırasında yaşadıkları sorunları kendisine anlatarak Robotik Yürüme Cihazı talebinde bulundular. Yaşanan bu diyaloğun ardından Sağlık Bakanlığınca Kayseri Şehir Hastanesinden Rize'ye tahsisi yapılan “Robotik Yürüme Cihazı” hizmete girdi.

Yürüme becerisini kaybetmiş inmeli, omurilik yaralanmalı, multiple sklerozlu ve travmatik beyin hasarlı hastaların tedavisinde kullanılan ileri teknoloji ile geliştirilen Robotik Yürüme Cihazı Rize Devlet Hastanesinde hizmete başladı.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Ekber Tayfun, ise, “Robotik yürüme cihazıyla, yürüme yeteneğini çeşitli nedenlerle kaybetmiş veya yürüme yeteneği kısıtlanmış hastalarda, hem beyne hem de omuriliğe, yürüme aktivitesi için bir ayağı diğerinin önüne atması gerektiği her adım atışı esnasında hatırlatılmakta ve sistemde bulunan ayna vasıtasıyla hastaya görsel uyarı da sağlamaktadır.” dedi.

Tayfun, “Robotik yürüme cihazı her hastaya özel olarak, hastanın fonksiyonel düzeyine uygun olarak hazırlanır ve hasta gerektiği kadar ama mümkün olduğunca az olacak seviyede desteklenerek, doğru yürüme pateni için gereken hareketler cihaz yardımıyla çok sayıda tekrar edilerek hastanın yeniden yürümesinin sağlanması amaçlanır.” diye belirtti.

Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada” Amacımız bunu bir başlangıç belirleyip, ilimize ülkemizdeki en modern fizik tedavi merkezlerinden birini kazandırmaktır. Böylece biz hiçbir hastamızın tedavisi için komşu illere veya uzak merkezlere gitmesine gerek kalmadan kendi ilinde tedavi görmesini istiyoruz. Hatta böylesi bir merkez komşu illerde olan hastalarımızı da ilimize çekecektir. Bu amaçla gerekli ihtiyaçları belirleyip planlamalarımızı yaptık, önümüzdeki süreçte de devamını getirme gayretinde olacağız”

İlk etapta günde 6 hastaya hizmet verecek cihaz, sistemin tam oturmasıyla daha fazla hastanın tedavisinde de kullanılabileceğini söyleyen Tepe, “Bu cihazın ilimize kazandırılmasın da emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Milletvekillerimize, Sağlık Bakan Yardımcımız Dr. Şuayip Birinci’ye ve diğer ilgili bürokratlarımıza teşekkür ederiz.” dedi.