Rize Sosyal Bilimler Lisesi (SBL) Okul Aile Birliği tarafından Yeşilay ile ortaklaşa olarak sigara bağımlığı konusunda öğrencilere yönelik konferans düzenlendi. Konferansta sunum yapan RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Türüt, dünyada her gün Çaykur Rizespor’un stadyumunun kapasitesi olan 15 bin dolayında kişinin sigara ve sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini açıkladı.

Rize SBL Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Okul Müdürü Zekeriya Özdemir, Okul Aile Birliği Başkanı gazeteci Muhammet Kaçar, Yeşilay Rize Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Türüt, Selim Kandemir ile öğrenciler katıldı.



Sigara bağımlığı konusunda görsel slaytlar eşliğinde öğrencilere sunum yapan RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Türüt, 6 milyar olan dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sinin 10-19 yaş grubunda genç nüfustan oluştuğunu belirterek Türkiye’de ise her 5 kişiden birinin bu yaş aralığına girdiğini hatırlattı. Sigara üretenlerin genç nüfusu hedef aldığına dikkat çeken Türüt, “O yüzde biz buradayız. Sigaraya başlamak için en tehlikeli dönem sizin yaş gurubunuz. Dünyada 1.3 milyar insan sigara içiyor. Bunların yaklaşık 6 milyonu yıl içinde sigaradan ve sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor. Çaykur Rizespor stadyumunun kapasitesi 15 bin.  Dünyada her gün bu stadyumu dolduracak kadar kişi sigaradan dolayı hayatını kaybediyor. Ülkemizde 80 milyon nüfusun ise 11 milyonu aktif sigara içiyor. Yılda Türkiye’de 100 bine yakın kişi sigaradan ölüyor. Günde ise ülkemizde sigaradan ölüm sayısı 250 civarında. Bu rakamları baz aldığımızda 2030 yılında dünyada 6 milyon olan sigaradan ölüm sayısı 10 milyona çıkacak.” dedi.



“SİGARAYA SÜREKLİ ZAM YAPMAK LAZIM”
Dünyada sigara bağımlığının maalesef soysa ekonomik düzeyi düşük toplumlarda oldukça sık görüldüğünü ifade eden Türüt, şunları söyledi:“Ülkemizde ise ters bir durum var. Bizde sosyo ekonomik durumu artıkça sigara içme oranı da artıyor. Bu ivme böyle devam ederse dünyada 250 milyon çocuğu sigaraya bağlı hastalıklardan kaybedeceğiz. Ülkemizde sigaraya ulaşmanın yolu kolay.Kanunlar 18 yaş altında sigara satışını yasaklamış ama sigaraya herkes kolayca ulaşabiliyor. Burada ciddi önlemler alınması lazım.  Sigaraya arkadaş ortamından kolayca ulaşılıyor. Arkadaşımızı çok iyi seçeceğiz. Arkadaşımızın nerde yanında durmamız gerektiğini nerde ayrılmamız gerektiğini bileceğiz ve aklımızı kullanacağız. Sigara fiyatı artıkça halk arasında sigara oranı hem azalıyor hem bırakma oranı artıyor. Dolayısıyla sigaraya sürekli zam yapmak lazım.”



Sigaranın esaret, başarısızlık, geri kalmışlık, sosyal dışlanma ile kanser ve diğer yüzlerce hastalık anlamına geldiğini ifade eden Türüt, öğrencilerden insan sağlığını bozan bu kötü alışkanlıktan uzak durmalarını istedi.  
Sunumun sonunda Sosyal Bilimler Lisesi Okul Müdürü Zekeriya Özdemir ve Okul Aile Birliği Başkanı Muhammet Kaçar, Başhekim Türüt’e teşekkür etti.