Rize’de bu yaz yaşanan afetlerin neden olduğu zararın henüz tespit edilemediğini söyleyen Rize Valisi Erdoğan Bektaş ”Geçen yıl Kaptanpaşa  Deresi’nde yaşanan afetin zararı yaklaşık 140 milyon lira.Bu yıl iki afet yaşadık o kadar kapsamlı değillerdi ama ufakta değillerdi.Şu ana kadar acil müdahaleleri yaptık. Afetle oluşan atık malzemeleri topluyoruz, altyapıya başlayacağız. Altyapısı hasar gören yerlere acil müdahale yapacağız, vatandaşların evlerinde meydana gelen zararları telafi etmeye çalışacağız, afetin neden olduğu zarar o zaman belli olacak” dedi.

Derelerin taşmasına yanlış yapılan köprülerin neden olduğu yönünde yapılan açıklamaları değerlendiren Vali Erdoğan Bektaş”  Köprüler belli hesaplarla yapılıyor.  Son afette afetin yoğunlaştığı 4 nokta var. Her birinin sorun olduğu önceden de biliniyordu ama çeşitli sebeplerle çözülememişti. Bazen hukuki sebepler oluyor, istimlak sorunları. Bazen orda ruhsatsız bir yapı oluyor, bazen vatandaş tepki gösteriyor. Mesela Fırtına Vadisinde 2 ayrı yerde derenin ortasına vatandaş evi yapmış, dereye gidecek yol bırakmamış, müdahale ettiğinizde ben buradan çıkmam istimlak edin diyor, istimlakta öyle ha deyince yapamıyorsun, öbür taraftan bi ufak büyütmeye kalktık karşı çıktılar” dedi .

'KÖKLERİ İLE BERABER GELEN AĞAÇ KÖPRÜLERİ TIKIYOR'

Afete maruz coğrafyanın giderek daraldığını ve yukarı kotlara çekildiğini belirten Vali Bektaş ”Biz altyapı sorunlarını çözdükçe, altyapısı çözülen yerlerde afet olmuyor. Eski köprüler ve büyütülmesi gereken yerleri çözemediğimiz alanlarda sorun oluyor. Birde bölgenin coğrafyasından kaynaklanan şöyle bir sıkıntısı var. Siz aşağıda köprüyü ne kadar sağlam yaparsanız yapın, ne kadar büyük yaparsanız yapın, eğer yukarda bir heyelan bir akma olduysa, o ağaçları kökleri ile beraber getiriyor, köprüyü tıkıyor ve orda köprü hiç yokmuş gibi köprünün üzerinden taşan sel etrafa zarar veriyor. Biz Karayolları, Devlet Su İşleri, devlet bütünüyle olabildiğince altyapıyı geliştirmeye çalışıyoruz. Her yeri bir anda değiştiremiyoruz, binlerce köprü yüzlerce dereden bahsediyoruz” diye konuştu. 

'SİZ UFACIK SUYOLUNU DEĞİŞTİRİYORSUNUZ'

Vatandaşların dağ başındaki arazisinde yaptığı usulsüz bir oynamanın bile bu olumsuzluklara neden olabileceğini söyleyen Vali Bektaş “Vatandaş diyorki ben evime ufacık bir yol yapacağım, yol yapıyorsunuz ama siz yol için heyelana müsait bir yamacın topuğunu alıyorsunuz belki de farkında değilsiniz. Heyelan kayıp geliyor ve hiçbir yerde durmuyor dereye, denize kadar yol bulması lazım, ona uygun bir altyapı zaten yapamazsınız. Araziye yaklaşırken bilinçli olmak, teknik yardım almak, herkesin kendi bildiği gibi davranmaması gerekir. Ufacık bir suyolunu bile değiştirdiğinizde belki de siz arazinize akan sudan kurtuluyorsunuz ancak o su birçok sorunu doğurabiliyor” ifadelerini kullandı.