23 Mart 2012 tarihinde beraberinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile birlikte dönemin Ulaştırma Bakanı olan Başbakan Binali Yıldırım tarafından temeli atılan yolun kısa sürede bitirileceği sözü verilmişti. Ancak aradan geçen 5 yılda inşaat bitirilemediği gibi tamamlanan bölümlerinde var olan bir dizi eksiklikler sürücü ve yayaları canından bezdirdi. Güney Çevre Yolunun Halk Eğitim Müdürlüğü arkasındaki geçiş ise 6 aydır tamamlanamadı. Adeta iğne ile kuyu kazar gibi çalışan ekipler okullar bölgesi olan Rize’nin kalabalık
mahallesi Paşakuyu sakinlerinin yaşamını adeta kabusa döndürdü.




HAYAT KABUSA DÖNDÜ
Yapımı çileye dönüşen Güney Çevre Yolu, yapımı esnasında yukarıdaki yerleşim yerlerinden gelen su yataklarının firmaca sağlıklı yapılmaması ile yağışlarda birçok siteyi ve zemin katları su basmasına neden oldu. Vatandaşın müracaatlarına firma ‘o iş belediyenin’ belediyeye müracaat edenler ise ‘Firma bize teslim etmedi, yapacak bir şey yok’ cevabını aldı. Bir şekilde adım adım eksikliklerle dolu olarak eski kapalı spor salonu arkası kavşağa ulaşan firma 2016 Haziran ayından bu yana Halk Eğitim Müdürlüğü’nü geçemedi. Eylül ayında geldikleri İlahiyat Fakültesi camiinden Mehmet Akif İmam Hatip Ortaokulu bölümünde 6 aydır adeta iğne ile kuyu kazan ekipler yol inşaatını tamamlayamadı. Yolun bu kısmını yaya trafiğine kapatan firma okullar bölgesi olması ve Rize’nin kalabalık mahallelerinden olan Paşakuyu Mahallesi sakinlerinin yaşamını adeta kabusa döndürdü.



BİNA TECRİT EDİLDİ
Yolu araç trafiğine kapatarak yola inen 4 tali yolun önlerini kesmeleri hastaların ambulanslara ulaşmasını engelledi. Bu yetmezmiş gibi yaya yollarını devre dışı bırakarak adeta insanların çukurlara düşmesi bataklık haline gelmiş yollarda yürümelerine neden olundu. Özellikle Halk Eğitim karşısındaki 150 kişinin yaşadığı binayı tecrit edildi. Yol seviyesini eski yoldakine nazaran 2 metre aşağıya düşürerek kazı yapan ekipler belirtilen bölümde apartman kapı çıkışına kadar kaldırımında büyük kısmını aldı. Adeta bir insanın zor geçeceği hale getirilen bina girişi tehlikeyi de beraberinde getirdi. Binanın önünden geçerek evlerine gitmek isteyenlere tahta merdiven koyularak çukura düşmeleri için adeta
tuzak kuruldu. Bu bölümde kalan toprak parçaları da kopmaya başlayarak her an bir kaza olabilecek hal aldı.



VATANDAŞ ÇOK ÖFKELİ

Yan yolların kapalı olması yaya yolların tehlikelerle dolu olması, her an çökecek bölümlerin bulunması ve bu halde 1 aydır çalışma yapılmaması vatandaşları öfkelendirdi. Vatandaşlar yolun bir an önce ciddibir çalışma yapılarak ulaşıma açılmasını bekliyor. Bu konuda yazı dizimiz devam edecek.

GÜNEY ÇEVRE YOLU PORJESİ
Rize Belediyesi tarafından projelendirilen ve Karayolları tarafından iki etap halinde 9.5 kilometre uzunluğunda yapılacak olan Güney Çevre yolu inşaatı 23 Mart 2012 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katıldığı törenle başladı. 5 alt geçit ve 3 köprüden oluşacak olan ve 71 milyon liraya mal olması planlanan yol kent trafiğini rahatlatacak ve güneye açılmasını sağlayacak.