İnşaat sahası bitişiğinde önceden boşaltılan 6 katlı bir binanın da yan yatması üzerine TOKİ tarafından bölgede zemin sondaj çalışması başlatıldı. Hak sahibi vatandaşlar ise 18 ayda tamamlanacağı belirtilen konutların 3 yılı geçmesine rağmen bitirilememesine tepki gösterdi.

Rize'de 3 yıl önce başlatılan kentsel dönüşüm projesi ile Yeniköy Mahallesi'nde 35 bina ile 125 konut yıkıldı, 7.8 hektar alanda 759 konut ile alışveriş merkezi ve cami inşaatı yapımı için ihale yapıldı. 18 ayda tamamlanacağı belirtilen konutların hak sahipleri ise 460 lira aylık yardımla kiraya çıktı. Ancak Timya Vadisi adı verilen bölgedeki projede yapılan değişikler nedeniyle inşaatın başlaması gecikti. TOKİ tarafından tamamlanan proje değişikliği ile 18 Kasım 2014 tarihinde ikinci kez ihaleye çıkarılan projenin temeli geçen Mayıs ayında düzenlen törenle atıldı. 97 milyon 722 bin liraya mal olması beklenen projenin 2016 yılının Kasım ayında tamamlanması planlandı.

ZEMİN KAYIYOR İDDİASI

İhaleyi alan firma bölgede hızla çalışmalara başladı, 6 blok inşaattı yükseldi. İnşaatın 5'inci ayında, 8'inci kata ulaşılan bir binanın zemininde kayma olduğu iddia edildi. İnşaat çalışması durdurulan bina için TOKİ tarafından yeniden zemin sondaj çalışması başlatıldı. Sondaj verilerine göre binanın güçlendirilebileceği ya da yıkılıp zeminin iyileştirilmesinin ardından yeniden yapılabileceği belirtildi. Bu arada inşaat sahasının bitişiğinde kalan ve önceden boşaltılan 6 katlı bir bina da zeminindeki kayma nedeniyle yan yattı.

HAK SAHİPLERİ: MAĞDUR OLDUK

Timya Vadisi'nde hak sahibi olan Şahmettin Yılmaz, 3 yıl önce evlerini terk ederek kiraya çıktıklarını belirterek, "En başta 18 ayda bize teslim edileceği söylenen konutlar için 18 ay daha ek süre istendi. Şimdi de bina temellerinde sorundan bahsediliyor. Bina zeminleri kayıyor deniliyor. Ve inşaat da durdu. Bizlere 460 lira kira yardımı yapılıyor ancak 600 ila 650 lira arasında kira vermek zorunda kalıyoruz. Mağdur olduk. Bir an önce konutların bitirilmesini bekliyoruz" dedi. Muhammet Kalender ise, "İnşaat alanında toprak kayması oldu ve boşaltılan bir bina da yan yattı. İnşaat sahasında 8'inci kata ulaşan binada tehlike altında. İnşaatı durdurdular, çalışma yapılmıyor" diye konuştu.



İNŞAAT MÜHENDSİLERİ ODASI: TOPRAK YAPISINA GÖRE ÖNLEM ALINMALIYDI


Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı, inşaat alanında önceden yapılan sondaj verileri ile belirlenen toprak yapısına göre önlem alınması gerektiğini, ancak önlem alınmadığının anlaşıldığını söyledi. Bölgede yeterli sondaj yapılıp yapılmadığın bilinmediğini ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu: 

"O bölgenin toprak yapısının yağlı taş olduğunu biliyoruz. Yağlı taşın üzerinde 80 santimetre civarında toprak yapısı var. Yağmur suyu, çevresel sular, yağmurun dengesizliği buradaki durumu tetikleyerek heyelana neden olmuş olabilir. İnşaat sahası bitişiğinde yan yatan bina tedbir amacıyla boşaltıldı. Bu binanın yıkılıp yeniden yapılması lazım. İnşaat sahasındaki sorun olduğu belirtilen binanın ise zemin iyileştirmelerine bakılarak risk değerlendirmesi yapılacaktır. Riskli boyutların üzerine çıkılmışsa yıkıp yeniden yapmaya yönelecekler, ya da bina ve zemini güçlendirecekler. TOKİ'nin bu alanda çalışma yaptığını biliyoruz." 

BELEDİYE BAŞKANI: BAZI ŞÜPHELER OLUŞTU

Rize Belediye Başkanı AK Partili Reşat Kasap ise, Timya Vadisi'nde sürdürülen kentsel dönüşüm projesi kapsamındaki konut inşaatlarında bir yavaşlama olduğunu belirterek, "Bazı şüpheler oluştu. Bunları ortadan kaldırmak için inşaat sahasında TOKİ tarafından test ve sondajlar yapılıyor. O konutlarda oturacak insanların içini rahatlatacak sonuçları bekliyoruz" dedi.